Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38_biletiv_vidpovidi.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
88.09 Кб
Скачать

28. Розкрийте проблему усрр у складі договірної федерації та входження до складу Радянського Союзу

Упродовж 1921-1922 рр. східна частина України, радянська, була самостійним об’єктом міжнародної політики. Та входження України до Радянського Союзу покликало за собою процес згортання її зовнішньополітичної діяльності, вже у вересні 1923 в структурі Раднаркому України перестав функціонувати Наркомат закордонних справ. Цей факт означав остаточне припинення зовнішньополітичної діяльності УСРР.

Конституція 1919 року визнала Українську Соціалістичну Радянську Республіку незалежною державою, та на практиці її суверенітет носив обмежений характер.

Основні причини обмеженості суверенітету УСРР можна віднести те що контроль над УСРР здійснювала Комуністична партія Росії, та те що економічні зв’язки, успадковані від попереднього держаного досвіду, прив’язували УСРР до Росії і навпаки.

Упродовж 1919-1922 рр. заключено ряд угод, що призвели до остаточного об’єднання УСРР і РСФРР у 1922 році:

•воєнно-політичний союз радянських республік 1919 року передбачав єдиний початок в доволі впливових сферах: оборонній, економічній, транспортній, фінансовій;

•у грудні 1920 р. РСФРР і УСРР укладають договір про воєнно-господарчий союз;

•упродовж 1921-1922 на УСРР поширювались законодавчі ініціативи РСФРР в питаннях земельних, продовольчих, охорони здоров’я, освіти;

•на початку 1922 року укладено міжреспубліканський договір про дипломатичний союз.

Стосунки між центром і республіками з цілого ряду причин набували ознак загострених. У середовищі партійно-радянського керівництва визріло два шляхи до розв’язання суперечностей. Ідеологом першого був Сталін. Вироблена ним перспектива заключалась у створенні договірної федерації, автономізації, що неминучо вело до поглинання неросійських республік Росією.

Ідеологом другого шляху розвитку взаємовідносин між республіками був Ленін: федерація рівноправних республік. У грудні 1922 року на І з’їзді Рад СРСР затверджено Декларацію про утворення СРСР і заключено Союзний договір. Сталін та його прибічники були у перспективі реалізували план на автономізацію статусу союзних республік.

У 1924 року на ІІ з’їзді Рад СРСР, у зв’язку з прийняттям Конституції СРСР, відбулося юридичне оформлення Союзу Радянських Соціалістичних Республік. 1925 року до Конституції УСРР внесено зміни, які визнавали УСРР складовою частиною єдиної союзної держави. 1929 року затверджено нову Конституцію УСРР, в якій вже були прописані переваги союзних органів влади над республіканськими. Все разом означало затвердження плану Сталіна, спрямованого на автономізацію статусу республік. Конституція УСРР закріплювала прямі багатоступеневі, з відкритим голосуванням, вибори. Все перелічене свідчить про втрату УСРР суверенітету, переродження в провінцію унітарної держави керованої політикою диктату.

29.Розкрийте проблему тоталітаризму як політичного режиму в Україні, його сутність та механізм реалізації

Тоталітаризм – це такий політ режим, що характ всеохоплюючим тотальним контролем держави або політ сили над усіма сферами життя суспільства.

Ознаки тоталітаризму:

- Вкрай висока роль державного апарату, проникнення держави практично в усі сфери життя суспільства.

- Одержавлення усіх легальних організацій

- Заборона демократизації організацій, встановлення однопартійності, ліквідація багатопартійних систем.

- Адміністративний контроль над здійсненням правосуддя.

Сталіну вдалося створити специфічну адміністративну систему. Традиційна адміністративна система, формально звеличуючи керівника, фактично підпорядковує його собі. її не динамічність веде до застою. Сталін орієнтувався на високі темпи розвитку господарства, для цього йому була потрібна мобільна адміністративна система.

Тоталітарний режим, сформований в СРСР у 20— 30-ті роки, характеризувався тотальним відчуженням народу від власності й політичної влади, всеосяжним контролем компартійної верхівки над усіма сферами життя суспільства.

Радянському тоталітарному режиму було властиве широке використання єдиної ідеології, намагання пояснити кожен аспект соціального життя.

Ще однією важливою рисою радянського тоталітаризму був контроль над економікою. Режим контролював усі галузі економіки через державне соціально-економічне планування, на підставі якого визначались завдання для кожного підприємства. Тому командно-адміністративна система поставала як певна форма організації суспільства та відповідного типу управління. Командна економіка була фундаментом тоталітаризму в СРСР.

Радянський тоталітарний режим характеризувався також тенденцією до мілітаризації суспільства, нагнітанням психозу щодо пошуку ворогів, вірогідного нападу капіталістичного оточення, що породжувало агресивну зовнішню політику.

Тоталітаризм передбачає домінування державного над особистим, поглинання державою індивіда. Від громадян вимагалась не просто лояльність, а активна відданість, ентузіазм щодо режиму.

Встановлення і панування тоталітарного режиму в Україні у 20—30-ті роки було великою трагедією українського народу, що спричинило величезні людські жертви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]