Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3492953.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

13.Класифікація екон-мат методів і область її використання.

До економ-матем методів, що використовуються в ек анал відносять методи, які забезпечують: системний підхід до аналізу досліджуваного об’єкта; комплексний характер дослідження економічної системи (розробка екон матем моделей). Для використання екон-мат методів необхідно: розвинена інформаційна база; наявність сучасних технічних засобів для збереження, обробки і передавання економічної інформації; кваліфіковані фахівці. Еконм-мат методи класифікуються за ознаками оптимальності і точності рішення. За ознаками оптимальності методи розподіляються на оптимізаційні (дозволяють знайти рішення використовуючи заданий раніше критерій оптимальності); неоптимізаційні (якщо пошук рішення ведеться без критерія оптимальності). За ознаками отримання точного рішення розрізняють точні (дозволяють отримати єдине рішення по заданому критерію оптимальності або без нього); приблизні (якщо результат отриманий з певним ступенем точності і не гарантує отримання єдиного рішення). Теорія і практика економічного аналізу охоплює понад сто різних видів економіко-математичних методів і моде­лей, які умовно можна класифікувати за групами:

  • методи кореляційно-регресійного аналізу;

  • методи математичного програмування;

  • матричні методи та моделі;

  • інші економіко-математичні методи і моделі.

Методи кореляційно-регресійного зв'язку використовують в еко­номічному аналізі для виявлення форми та щільності зв'язку між різними параметрами досліджуваного об'єкта, характер функціо-і іальної залежності між якими невизначено.

Методи математичного програмування призначені для опти-мізації господарської діяльності. Цінність їх полягає в тому, що вони дають змогу оцінювати ступінь досягнення потенціалу, виз­начити лімітуючі ресурси, «вузькі місця», ступінь конкурентності та дефіцитності.

Методи математичного програмування охоплюють: методи лінійного та динамічного програмування.

Методи лінійного програмування (транспортна задача, задача оптимального розкрою, задача оптимальної суміші та інші) вико­ристовують для розв'язку багатьох оптимізаційних аналітичних за­дач, де функціональні залежності досліджуваних явищ і процесів детерміновані.

вони дають змогу оцінювати ступінь досягнення потенціалу, виз­начити лімітуючі ресурси, «вузькі місця», ступінь конкурентності та дефіцитності.

Методи математичного програмування охоплюють: методи лінійного та динамічного програмування.

Методи лінійного програмування (транспортна задача, задача оптимального розкрою, задача оптимальної суміші та інші) вико­ристовують для розв'язку багатьох оптимізаційних аналітичних за­дач, де функціональні залежності досліджуваних явищ і процесів детерміновані.

Методи динамічного програмування використовують при розв'язку оптимізаційних задач, у яких цільова функція або обме­ження характеризуються нелінійними залежностями. Ці методи використовують під час дослідження стохастичних факторних систем.

Матричні методи та моделі економічного аналізу грунтують­ся на лінійній і векторно-маїричній алгебрі, їх використовують при дослідженні складних і великорозмірних економічних струк­тур.

Модель міжгалузевого балансу є важливим методом економіч­ного аналізу складних пропорційних залежностей, коли за кіль­кістю вимірюваних прямих зв'язків визначається вся сукупність зв'язків

Матрицю багатокритеріальної оптимізації використовують в економічному аналізі як метод порівняльної, рейтингової оцінки варіантів можливих змін параметрів економічної системи на багатокритеріальній основі.

Метод ключової матриці дає змогу спростити розв'язок задач методом виробничих функцій. Він полягає у тому, що вся систе­ма функціональних зв'язків (детермінованих і стохастичних) у досліджуваному об'єкті аналізу максимально агрегується до утворення детермінованих факторних систем.

У складі інших економіко-математичних методів і моделей можна виділити математичну теорію гри, математичну теорію масового обслуговування, теорію нечітких множин.

Математичну теорію гри використовують тоді, коли вибира­ють найвигідніші управлінські рішення, при організації статис­тичного спостереження і контролю, при організації господарсь­ких взаємовідносин з партнерами та в інших ситуаціях. Математичну теорію масового обслуговування використову­ють при розв'язку соціально-економічних задач, пов'язаних з ор­ганізацією обслуговування та ремонту устаткування, проекту­ванням потокових ліній, планування маршрутів міського транс­порту, організацією телефонної служби тощо. Метод дослідження операцій використовують в аналізі для отримання порівняльної оцінки альтернативних рішень. Його ме­та — об'єктивно оцінити пропоновані цілеспрямовані дії і, можли­во, пропонувати альтернативні варіанти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]