Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3492953.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

31. Методичні основи аналізу виробництва та реалізації продукції, робіт та послуг. (див. В опорніку тема 9.1. 1 пит. Ст.. 168-170)

Основним завданням пром. під-в є найбільш повне забезпечення попиту населення високоякісною продукцією. Обсяг вир-ва і реаліз-ї пром. прд-ї є важливим фактором підйому економіки.Мета та завдання ан-зу: Метою випуску та реалізації готової продукції є об’єктивна оцінка обсягу випущеної і реалізованої промислової продукції, рівня її собівартості, виявлення резервів  обсягу реалізації продукції і  її собівартості, розробка організаційно-ек-х заходів щодо підвищення ефективності вир-ва.Завдання:-оцінити виконання плану і динаміку випуску та реалізації плану вцілому, за структурою, асортиментом, функціональними підрозділами; -Проан. Вплив основних факторів на обсяг випуску і реаліз. Готової продукції; -Оцінити ритмічність та рівномірність випуску та реалізації промисл. Прд-ї; - виявити резерви  обсягу і удосконалення структури прм. Прод-ї; - дослідити і оцінити загальну величину витратна вир-во прмисл.Прод-ї; - проаналізувати фактори що вплинули на динаміку паказників собівартості; - дослідити і оцінити рівень собівартості окремих видів продукції. Обєкт і суб’єкт аналізу:  Обєкт: обсяг вироб-ва; обсяг реалізації вцілому за структурою; собівартість вцілому за структурними елементами; господарські процеси; фактори. Що впливають на обсяг вар-ва, реалізації та собівартості. Субєкти: економічні служби підприємства; технічні служби; вище керівництво; керівники структурних підрозділів; зовнішні контролюючі інформ. Система показників ан.:  Вартісні: обсяг виробленої продукції прод-ї; обсяг реалізованої прод-ї; витрати на вир-во пром.. прод-ї.  Натуральні: обсяг виробничої прод-ї в натуральних вимірниках; витрати на вир-во прод-ї в натуральних вимірниках; Абсолютні показники: обсягові(усі вартісні та натуральні); питомі( матеріаловіддача та матеріаломісткість, продуктивність праці, собі варт 1 прдукції); Відносні: темп зростання, приросту, індекси, коефіцієнти; Джерела інформації та інформ. Забезпечення: зовнішня(правова, директивна); внутрішня(планова, фактографічна); Методи обробки екон-ї інформ-ї: економіко-логічні; економіко-математичні. Узагальнення та реаліз. результатів ан.: систематизація даних; групування даних; виявлення не викор. резервів та можливостей; розробка варіантів управління рішень; вибір оптимального управлінського рішення; прийняття управлінських рішень і контроль за їх виконання.

+ Реалізація продукції є необхідною і заключною стадією кругообороту коштів підприємства. Етапи загального аналізу реалізації продукції: 1) Оцінка виконання плану реалізації продукції вцілому за аналітичний період в розрізі кварталів, місяців, видів продукції, за структурними підрозділами. 2) Оцінка динаміки реалізаційно-обчислювальні темпи зростання, приросту, абсолютний приріст і абсолютна величина 1% приросту. 3) Аналіз ритмічності і рівномірності реалізації. 4) Оцінка зміни структури реалізованої промислової продукції вцілому, порівняно з планом і в динаміці.

Факторний аналіз обсягу реалізованої продукції здійснюється аналогічно методом факторного аналізу обсягу виробництва.

Аналіз прибутку від ін. реалізації. Під час аналізу прибутків або збитків від ін.реалізації необхідно зіставляти фактичні дані з планом або аналогічними сумами за попередній період.Далі визначають причини їх появи або відхилень.Особливу увагу слід приділяти незапланованим збиткам.У більшості випадків ці суми доцільно включати до складу резервів зростання прибутку підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]