Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3492953.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

26. Комплексний економ.Аналіз, його сутність та зміст

Комплексний економ.аналіз – процес дослідження множинних причино-наслідкових зв’язків щодо формування показників ефективності діяльності суб’єктів господарювання як єдиної системи економіного та соціального розвитку. Комплексний економ.аналіз здійснюється за допомогою спеціальних методів, що сприяють виявленню комплексних резервів поліпшення використання наявних ресурсів.

Головними джерелами інформації для комплексного економічного аналізу є такі: Баланс - форма № 1; Звіт про фінансові результати -форма № 2; Звіт про рух грошових коштів - форма № 3; Звіт про власний капітал - форма № 4, дані первинного аналітичного і синтетичного обліку, які розшифровують і деталізують окремі статті балансу за звітний і минулі періоди, бізнес-план, нормативи, план технічного розвитку підприємства, інвентарні картки обліку основних засобів, проектно-кошторисна та технічна документація, планові і звітні калькуляції собівартості продукції, позаоблікова інформація тощо.

Зміст комплексного економічного аналізу - полягає у тому, що він є системою спеціальних знань, пов'язаних з дослідженням тенденцій і закономірностей господарського розвитку, науковим обгрунтуванням планів, норм, нормативів, оцінкою досягнутих результатів, пошуком, виміром, обгрунтуванням розміру резервів підвищення ефективності виробництва та розробкою заходів щодо їх використання, формуванням і підготовкою управлінських рішень, контролем за їх виконанням.

Схема формування й аналізу системи показників, що відображає результати виробничо-фінансової діяльності має логіко-методологічний підхід до розв'язання завдання, організації, інформаційного забезпечення і змісту комплексного економічного аналізу.

У практичному аспекті кожний розділ комплексного економічного аналізу має вхідні і вихідні показники, які є об'єктом загального і чинникового аналізу. За допомогою узагальнюючих показників здійснюється зв'язок між окремими розділами в системі економічного аналізу. При цьому кожний розділ має відносно обособлену систему аналітичних показників, з яких утворюються узагальнюючі показники.

У загальному вигляді зв'язки і залежності різних показників, що характеризують виробничо-фінансову діяльність, послідовність їх аналізу, можна відобразити у вигляді схеми:

1) аналіз маркетингових досліджень

2) аналіз організаційно-технічного рівня виробничо-фінансової д-сті і зовнішніх умов функціонування п-в

3) аналіз використання основних запасів і немат.активів

4) аналіз використання мат.ресурсів

5) аналіз використання персоналу п-ва

6) аналіз виробництва і реалізації продукції

7) аналіз собівартості продукції

8) аналіз інвестиційних вкладень

9) аналіз формування розміщення і використання власного і залученого капіталу

10) аналіз фін.рез-тів д-сті п-ва та розподілення прибутку

11) аналіз грошових потоків п-ва

12) аналіз фін.положення, платоспроможності і ліквідності п-ва

13) узагальнююча оцінка ефективності д-сті п-ва

14) прогнозування виробничо-фінансової д-сті і фін.стану п-ва на майбутнє

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]