Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-40.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
46.31 Кб
Скачать

31.Усне опитування громадян та посадових осіб підприємств.

Однією з форм митного контролю є усне опитування фізичних і посадових осіб. Так, МК України установлено, що товари і транспортні засоби підлягають декларуванню. Допускається письмова, усна форма декларування, а також декларування шляхом вчинення дій (ч.1 ст.81 МК України). Усне декларування, як правило, можливо при митному оформленні ручної поклажі і багажу пасажирів. Якщо в ручній поклажі багажі пасажирів є товари, відносно ввезення (вивезення) яких встановлені обмеження, то в цьому випадку необхідною є письмова форма декларування.

Усне опитування громадян та посадових осіб підприємств при здійсненні митного контролю - це отримання посадовою особою митного органу інформації, що має значення для здійснення митного контролю, від осіб, які володіють такою інформацією.

У ході усного опитування складається протокол, форма якого затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Посадові особи Державної митної служби України мають право в усній формі опитувати громадян та посадових осіб підприємств з метою отримання від них інформації, що має значення для здійснення митного контролю. Ця форма митного контролю використовується при здійсненні контролю за переміщенням товарів та транспортних засобів, шляхом усного опитування про наявність речей, предметів заборонених для ввезення (вивезення), про кількість переміщуваної валюти. Посадова особа митних органів при усному опитуванні має право отримувати інформацію щодо: кількісних характеристик (у тому числі щодо наявності чи відсутності товару, у випадку коли є підстави сумніватися в заяві громадянина чи посадової особи підприємства); вартісних характеристик; якісних характеристик, у тій частині, що стосується компетенції митних органів.

Відповідно до ч.З результати усного опитування, коли була отримана інформація, необхідна для здійснення процедур митного контролю, фіксуються посадовою особою митного органу у відповідному протоколі, форма якого затверджується Державною митною службою України.

32.Перевірка системи звітності та обліку товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Перевірка системи звітності та обліку товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, - це проведення митними органами на підприємствах дій щодо встановлення відповідності документації про зазначені товари і транспортні засоби вимогам, встановленим цим Кодексом та іншими законами України.

Планові виїзні перевірки проводяться всіма контролюючими органами одночасно в день, визначений органом державної податкової служби. Порядок координації проведення таких перевірок встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.99 № 112 “Про Порядок координації проведення планових виїзних перевірок фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності контролюючими органами”.

Позаплановою виїзною перевіркою вважається перевірка, яка не передбачена в планах роботи контролюючого органу і проводиться за наявності хоча б однієї з таких обставин:

- за наслідками зустрічних перевірок виявлено факти, які свідчать про порушення суб'єктом підприємницької діяльності норм законодавства;

- суб'єктом підприємницької діяльності не подано в установлений строк документи обов'язкової звітності;

- виявлено недостовірність даних, заявлених у документах обов'язкової звітності;

- суб'єкт підприємницької діяльності подав у встановленому порядку скаргу про порушення законодавства посадовими особами контролюючого органу під час проведення планової чи позапланової виїзної перевірки;

- у разі виникнення потреби у перевірці відомостей, отриманих від особи, яка мала правові відносини з суб'єктом підприємницької діяльності, якщо суб'єкт підприємницької діяльності не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит контролюючого органу протягом трьох робочих днів від дня отримання запиту;

- проводиться реорганізація (ліквідація) підприємства.

Таким чином, перевірка системи звітності та обліку товарів, що переміщуються через митний кордон України може проводитись у ході планової щорічної перевірки фінансово-господарської діяльності суб'єкта підприємницької діяльності, у порядку передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.99 № 112 “Про Порядок координації проведення планових виїзних перевірок фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності контролюючими органами”.

У випадку необхідності термінового проведення перевірки системи звітності та обліку товарів, що переміщуються через митний кордон України, начальник митного органу видає розпорядження про позапланову перевірку суб'єкта підприємницької діяльності із посиланням на один із пунктів (крім пункту “е”) статті 3 Указу Президента України від 23.07.1998 № 817/98 “Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]