Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
333.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

26. Поняття, принципи організації механізму держави.

Механізм держави – сукупність певним чином взаємопов’язаних і взаємодіючих органів і організацій, які створюються державою, для реалізації покладених на них завдань і ф-кції.

Механізм держави – органи держави, державні організації направлені для того щоб зробити завдання і виконати функції.

Ознаки механізму держави:

    1. система органів і організацій;

    2. структури які взаємодіють між собою;

    3. це організації які виконують певні функції та завдання;

    4. це організації, які характеризуються наявністю специфічних повноважень;

    5. організації, які здійснюють свої повноваження від імені держави.

Структура механізму держави являє собою сукупність елементів, що взаємодіють між собою, на основі наданих ним повноважень.

Виходячи із структури в сучасній юридичній літературі склалося два підходи до характеристики механізму держави. Більшість авторів вважають, що механізм держави складають всі вищезазначені структури, які реалізують функції держави в політиці, економіці, соціальних сферах. (С.С.Алексєєв, В.В.Копєйчиков). Однак, в літературі обґрунтовуються можливість ототожнення поняття механізму та апарату держави. Це зумовлюється тим, що до механізму держави включаються лише ті органи, що регулюють владні повноваження від імені держави (О.Ф.Скакун, П.М.Рабинович).

Механізм держави

Підприємства, установи, організації

Органи держави

Органи спеціального призначення

Здійснюють економічну та соціальну функції держави і в більшості випадків характеризуються як матеріальні додатки держави

Мають владні повноваження і здійснюють політ. ф-ції Д-ви, характеризуючись як самостійна частина механізму Д-ви – апарат Д-ви

Виконують охоронну функцію, забезпечуючи необхідні умови діяльності держави в цілому.

Державні підприємства – колектив працівників, що створюється з метою отримання матеріальних благ.

Державні установи – колективи працівників, що створюються для забезпечення нематеріальних умов функціонування суспільства.

Державні організації – колектив службовців, що створюється для організації процесу створення матеріальних і нематеріальних благ.

Законодавча

Виконавча

Судова

Контрольно - наглядові

Правоохоронні

Місця позбавлення волі

Єдність механізму держави забезпечується за допомогою системи принципів, тобто ідей та повноважень, що є спільними для всіх державно-організованих структур:

  1. Принцип конституціоналізму, що передбачає можливість функціонування лише тих державних структур, що передбачені конституцією держави.

  2. Принцип законності передбачає необхідність функціонування державних структур в межах наданих їм повноважень та з дотриманням вимог закону.

  3. Принцип професіоналізму характеризує обов’язкову наявність професійної підготовки працівників держ. структур та нормативно закріплених повноважень, що складають поняття правового статусу посадової особи чи держ. службовця.

  4. Принцип розподілу влади зумовлює наявність чітких повноважень державних структур, наявність визначених функцій та системи стримань і противаг, що забезпечують процес невтручання державної структури до повноважень іншої.

  5. Принцип демократизму забезпечує участь нас-ня в про-сі діяль-сті держ. структур.

  6. Принцип гуманізму забезпечує визнання та реалізацію верховенства прав людини в процесі діяльності державних структур.

  7. Принцип суверенності характеризує можливість самостійного прийняття рішення державними структурами в межах наданих повноважень на основі правових норм.

  8. Принцип представництва надає можливість виявити та реаліз-ти інтереси нас-ня та громадську думку через інститути безпосередньо та представників демократії.

  9. Принцип відповідальності забезпечує можливість прийняття правомірних рішень державними структурами та можливість відповідальності посадових осіб за порушення наданих ним прав, невиконання обов’язків чи порушення прав людини.

Таким чином, механізм держави є засобом реалізації повноважень держави, що функціонує в межах наданих повноважень, є професійним та забезпечує суверенітет держави і права людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]