Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koppel-Parhomchuk.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
963.58 Кб
Скачать

Розділ 7. Релігія і світова політика

1. Поняття “релігійний фактор”

Існує багато факторів, які впливають на світову політику. Один із них — релігія. За деяких умов вона могла справляти вплив на по-мтику і відповідно сама зазнає тих чи інших впливів політичної сфери.

Ре,\ігія не є ізольованою від політичного життя. Протягом століть, а значною мірою і нині релігійні вчення і організації впливають на політичні процеси. Релігійні доктрини, властиві для нашої епохи, є важливим фактором, який впливає на загаль-нопланетарні процесії.

Під релігійним фактором в міжнародних відносинах слід розуміти вп^іив сукупності різних релігійних цінностей, які знаходяться в тісній та постійній взаємодії з конкретною історичною, політичною, економічною, соціокультурною практикою цих народів. Що стосується окремих культурно-цивілізаційних блоків, локальних цивілізацій, кожної окремої країни або народу, під терміном "релігійний фактор " поряд з загальними рисами маються на увазі і свої специфічні особливості, пов'язані з їх історією, культурою, політичним та економічним рівнем розвитку, етнопсихологічними рисами.

Глід виокремити наступні функції релігії: комунікативна (до­ведення у найбільш зрозумілій для більшої частини населення формі змісту ухвалених рішень), інтегруюча (створення консенсу­су на підтримку своїх зовнішньополітичних акцій), легітимізуюча (виправдання свого зовнішньополітичного курсу в очах власно­го населення та всього світу).

Історично вплив релігії на світову політику був неоднако­вим. Особливо помітним і безпосереднім він був у стародавньо­му світі та в період середньовіччя. Поступово вплив релігійних цінностей і релігійних засобів організації людей на політичне життя зменшувався, оскільки політична думка набула такого роз­витку, за якого змогла висунути власні концепції, що ефек-тившше сприяли досягненню актуальних політичних цілей, ніж •гі, які були запропоновані релігією. Але і зараз дуже чіткий взаємозв'язок між політикою та релігією можна простежити на розвитку міжнародних відносин.

Кожна релігія являє собою складну систему, яка має власну структуру, що припускає різні варіанти та рівні Ця система функціонує більшою частиною не окремими своїми компонен­тами, а своєю цілісністю, з якої в залежності від соціальних та історичних обставин виокремлюються ті чи інші компоненти та характеристики. Кожній релші притаманна структурна різноманітність, яка являє собою в той же час певну систему

Вплив релігій на світову політику має перманентний харак­тер, але на окремих історичних етапах проявляється з різною силою В той же час історія свідчить, що релігії здійснювали цей вплив по різному і з різною інтенсивністю На сучасному етапі найбільший вплив на світову політику має ісламський чинник

Це пояснюється специфікою мусульманської релігії. Іслам формувався як державна релігія, і цей стан є для нього найбільш природним Пророк Мухаммад поєднував функції пророка, бо­гослова, політичного і військового керівника умми у ворожому оточенні Іслам являє собою всеохоплюючу ре \шю На відміну від християнства, котре в різні періоди своєї історії контролюва­ло в тій чи іншій мірі суспільне життя, але ніколи не витискувало повністю світської влади, іс\ам заповнював усі сфери мусуль­манського суспільства, визначав характер економічних відносин, форми політичної організації, соціальну структуру, культуру і побут віруючих. Духовне життя в мусульманських країнах не бу­ло під контролем ісламу, а просто проходило в його рамках, бу­ло ісламським по формі і по суп

У порівняні з іншими релігіями, специфічність ісламу поля­гає в тому, що він має мінімум релігійних ритуалів, не має інституту духовенства і церковної організації в їх загальноприй­нятому вигляді. Крім того, іслам володіє підвищеною здатністю мобілізувати великі маси людей Ісламська релігійна доктрина містить у собі не тільки релігійно-філософські і моральні прин­ципи, але й приписи соціально-економічного і політичного ха­рактеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]