Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Правильне харчування – головна складова здорового способу життя

Як ви вважаєте: чи довго людина може не їсти і не пити? У книзі рекордів Гіннеса зафіксовані випадки, коли люди змогли обійтися без їжі та води дуже багато днів. Але це крайність. У повсякденному житті кожному з нас неодноразово притаманне почуття голоду. Згадаймо, як перед обідом чи вечерею помічаємо, що не можемо ні на чому сконцентруватися, думаємо тільки про їжу і все нагадує що-небудь їстівне.

Н а Русі в давні часи говорили: «Які харчі, така й робота». Можна зараз додати: таке й навчання, таке і все життя.

Незважаючи на те, що сучасна наука про харчування досягла значних успіхів, а популярна література та засоби масової інформації знайомлять широкі маси населення з її основними принципами, та й агропромисловий комплекс постачає дієтичними продуктами зі зниженим вмістом цукру, тваринних жирів тощо, кількість функціональних порушень, пов’язаних із травленням, ніколи не була такою значною, як зараз.

Наші предки перед початком їжі читали молитву, що мало велике зна­чення для гігієни життя. Не будемо акцентувати увагу на ритуальному запрошенні на Святвечір, коли до столу запрошувалися самим господарем на вечерю природні та потойбічні сили: мороз і вітер, померлі родичі і навіть домашня худоба. Але саме в цьому знаходяться корені народної мудрості, дбайливого та поважного ставлення і до природних сил, і до свого родоводу, і до «братів наших менших», чого так бракує сучасному вихованню.

Зараз навряд чи доцільно впроваджувати у наш побут такі старовинні обряди, але мало хто стане заперечувати, що не слід сідати за обідній стіл знервованим, у стресовому стані. Якщо навколо вас гомінке і неприємне оточення, то виконайте до початку їжі декілька дихальних вправ, і ваше травлення при цьому відразу ж має покращитися. Якщо ви у себе вдома, то потурбуйтесь про обстановку, в якій ви споживаєте їжу. Добре накритий гарний стіл – це радість для ока, яка допомагає нам розрядитись. Харчування можна вважати добрим тільки тоді, коли ви їсте із задоволенням. Приємний запах та смак – це обов’язкова умова нашого бажання і нашого апетиту. Легка ейфорія, яку відчуває людина, коли споживає хорошу їжу, дає розрядку вегетативній нервовій системі, створює сприятливі умови для травлення. Після гарного обіду люди стають контактнішими і добрішими.

Краще, по можливості, споживати улюблену страву. Та страва, котру з’їли із задоволенням, принесе більше користі, ніж шкоди. Найголовніше не переїдати, але не зациклюйтесь на цій проблемі. Споживання улюбленої їжі розслабить вашу нервову систему.

Як правильно розподілити їжу протягом дня? Найбільш доцільним є три-чотириразове харчування. При триразовому харчуванні сніданок повинен складати 30-35% добового раціону, обід – 40-45 %, вечеря – 20-25%. При чотириразовому харчуванні за сніданок бажано отримати 25-30% добового раціону, за другим сніданком – 10-15%, за обідом –35%, за вечерею – 20-25%.

Н амагайтесь їсти в одні й ті ж години. Згадайте хоча б реакцію домашніх тварин, коли наближається час їх годування. Травна система – це добре відрегульований механізм, який працює згідно з нашими звичками. Будь-які зміни дезорганізують органи травлення, порушують процес ендокринної секреції, що призводить до інтоксикації організму. Всім відомо, що нормальне, збалансоване, регулярне і різноманітне харчування – це здоров’я; порушення харчового режиму викликає передхворобливий стан, а згодом і хвороби.

Правильне харчування – одна з найважливіших умов фізичного здоров’я людини та профілактики хвороб. При цьому надзвичайно важливу роль відіграє рослинна їжа, яка, враховуючи біологічні особливості організму, багатовікові традиції, повинна складати не менш 60-75% всього харчового раціону. Суттєве значення мають національні традиції харчування. У спекотну пору року в раціоні повинна переважати рослинна їжа, а в холодну – жирові добавки в харчуванні вкрай необхідні.

Життя і харчування повинні бути повноцінними у всіх відношеннях. Найправильніший принцип харчування – різноманітність.

Дуже важливо харчуватися регулярно: снідати, обідати і вечеряти у визначений час. Дотримання інтервалів між прийомами їжі сприяє підтримці апетиту й оптимальному виділенню шлункового соку. Значні перерви в прийомах їжі можуть призвести до виділення великої кількості шлункового соку, який, впливаючи на слизову оболонку порожнього шлунка, може з часом викликати запальні явища. При коротких інтервалах у прийомах їжі вжита страва не встигає повністю переваритися і всмоктатися до наступного прийому, це також може призвести до порушення роботи травного тракту.

Правильним харчування вважається лише тоді, коли воно збалансоване. Це означає, що при складанні раціону потрібно враховувати вік, професію, стан організму, кліматичні та інші умови. Раціон повинен містити поживні та біологічно активні речовини.

Для нормального росту організму, відновлення клітин, компенсації затрат на життєві процеси організм постійно потребує повноцінних поживних речовин – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних солей.