Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Тема: Здоровий спосіб життя

Мета: підвищити рівень інформованості студентів щодо здорового способу життя, факторів, які зумовлюють формування здоров’я чи негативно впливають на нього (фактори ризику).

Метод: Теоретичне заняття (лекція)

Місце проведення: лекційна аудиторія

Час: 2 години

Оснащення заняття: Слайдопроектор/діапроектор, навчальні слайди, телевізор, відеомагнітофон, відео- та діафільми, навчальні таблиці, фліпчарт або великі листи паперу, маркери, плакати з теми.

П л а н

  1. Ознайомлення з основними поняттями теми: “здоров’я”, “здоровий спосіб життя”.

  1. Правильне харчування – головна складова здорового способу життя.

  1. Рух і здоров’я.

  1. Загартування і здоров’я.

  1. Психічне здоров’я.

  1. Режим дня.

  1. Особиста гігієна.

Основні поняття теми

Здоров’я – це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних дефектів (Преамбула Статуту ВООЗ). Загалом поняття “здоров’я” є дещо умовним і об’єктивно встановлюється по сукупності антропометричних (маса, зріст, співвідношення частин тіла); фізіологічних (стать, вік, відповідність розвитку віку); біохімічних (показники внутрішнього середовища організму) досліджень, а також кліматичних і географічних умов.

Спосіб життя – це спосіб існування, оснований на взаємодії умов життя і поведінки індивіда.

Здоровий спосіб життяце діяльність, активність людей, спрямована на збереження і покращення здоров’я як умови та передумови здійснення, розвитку інших сторін та аспектів способу життя.

Ю.П. Лисицин

Здоровий спосіб життяце активна і цілеспрямована форма поведінки, що забезпечує збереження і тривалу підтримку психічного та фізичного здоров’я, а також підвищення адаптаційних можливостей організму.

А.В. Карасьов, А.А. Агапон, А.В. Прохоров

Здоровий спосіб життяце такі способи активної біосоціальної життєдіяльності людей, які в максимальному і безпосередньому ступені закріплюють індивідуальне і громадське здоров’я за наявності сприятливих соціальних і природних умов.

О.Д. Степанов

Раціональний здоровий спосіб життяобов’язкова умова успішної соціально-гігієнічної адаптації, а саме пристосованості людини до високих і нерідко напружених темпів сучасного життя.

О.П. Щепін, Г.І. Царегородцев

Здоров’я купити не можна, його можна придбати лише особистими зусиллями. Прагніть оволодіти мистецтвом здорового способу життя і чим швидше, тим краще.

Сучасні підходи до здоров’я, у широкому розумінні, базуються на теоретичній парадигмі впливу способу життя на здоров’я. Вважається, що система охорони здоров’я визначає лише 10 % усього комплексу впливу на здоров’я людини, а решта 90 % обумовлюється екологією (близько 20 %), спадковістю (близько 20 %), і найбільше – умовами та способом життя (майже 50 %).

Складові здорового способу життя включають різноманітні елементи, що стосуються всіх сфер здоров’я – фізичної, психічної, соціальної і духовної. В їх числі: харчування (в тому числі якісна питна вода, необхідна кількість вітамінів, мікроелементів, протеїнів, жирів, вуглеводів, спеціальних продуктів і харчових добавок), побут (якість житла, умови для пасивного і активного відпочинку, рівень психічної і фізичної безпеки на території життєдіяльності), умови праці (безпеки не тільки у фізичному, а й психічному аспекті, наявність стимулів і умов професійного розвитку), рухова активність і загартування (використання засобів фізичної культури і спорту, різноманітних систем оздоровлення, спрямованих на підвищення рівня фізичного розвитку, його підтримку, відновлення після фізичних і психічних навантажень). Крім того, до складових здорового способу життя відносяться: особиста гігієна, режим праці і відпочинку, психологічна культура і психопрофілактика, охорона навколишнього середовища, самоконтроль за станом здоров’я, само оздоровлення з використанням традиційних та нетрадиційних методів, відсутність шкідливих звичок (вживання алкоголю, наркотичних і токсичних речовин, тютюнопалін­ня), статеве виховання і сексуальна культура, своєчасне звернення до лікаря тощо.