Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Викрадач розуму (історичні факти)

Викрадач розуму – так іменують алкоголь із давніх часів. Про п’янкі властивості спиртних напоїв люди дізналися не менше ніж за 800 років до н.е. Поява керамічного посуду дала можливість виготовлення алкогольних напоїв із меду, плодових соків і дикого винограду.

Чистий спирт почали одержувати в VІ–VІІ століттях араби і назвали його “аль коголь”, що означає “одурманюючий”. Першу пляшку горілки в иготовив араб Рагез у 860 році. Переробка вина для одержання спирту різко збільшила пияцтво. Не виключено, що саме через це Мухаммед, засновник ісламу (мусульманської релігії), заборонив вживання спиртних напоїв. Ця заборона ввійшла згодом до зводу мусульманських законів – Корану (VІІ ст.). З того часу протягом 12 сторіч у мусульманських країнах алкоголь не вживали, а порушників цього закону (п’яниць) жорстоко карали.

У середньовіччі в Західній Європі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом змішування вина з іншими цукристими рідинами, що бродять. Відповідно до легенди, вперше цю операцію здійснив італійський чернець – алхімік Валентиус.

Із тих самих часів алкогольні напої поширилися по всіх країнах світу насамперед за рахунок промислового виробництва алкоголю з дешевої сировини (картоплі, відходів цукрового виробництва і т.п.).

У Древній Русі пили дуже мало. Лише на окремі свята варили медовуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5–10º. Чарка пускалася по колу, кожен робив декілька ковтків. У буденні дні жодні спиртні напої не вживались, пияцтво вважалося найбільшою ганьбою і гріхом.

Але з ХVІ сторіччя почалося масове завезення з інших країн горілки й вина. При Івану ІV і Борису Годунову засновувались “цареві шинки”, що давали значні надходження грошей до казни. Проте й тоді намагалися обмежити споживання спиртних напоїв. Так, у 1652 році вийшов наказ “продавати горілку тільки по одній чарці на чоловіка”. Заборонялося подавати вино “питэхам” (тобто питущим), а також усім іншим під час постів, у середу, п’ятницю і неділю. Однак через фінансові міркування незабаром до наказу була внесена поправка, що відміняла обмеження і фактично сприяла пияцтву.

Останнім часом для країн Центральної і Східної Європи пияцтво та алкоголізм стали національним лихом. У більшості країн значна частина населення вживає алкоголь у кількості, за якої таких людей можна віднести до групи ризику. Вживання алкоголю пов’язано з соціально-демографічними, економічними й культурними факторами. Спостерігається велике розмаїття у звичках пити в різних країнах і районах країни. Вживають алкоголь більше чоловіки (один на 3–4 чоловіка), ніж жінки (одна на кожні 10). Проте в деяких країнах спостерігається зростання вживання алкоголю серед жінок і наближення його до такого ж рівня, як у чоловіків. Серед представників обох статей вживання алкоголю знижується з віком.

С укупний медико-соціальних ефект вживання алкоголю виражається в зростанні рівня загальної смертності. При зловживанні алкогольними напоями знижується продуктивність праці, втрачаються трудові навички, занепадає трудова дисципліна. Близько половини транспортних аварій пов’язані з уживанням алкоголю, більшість злочинів кояться в стані сп’яніння. Багато людей помирають від алкоголю в молодому віці.