Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Перші кроки до залежності

Серед людей існує переконання, що спирт є гарним засобом для зігрівання організму. Недарма спиртне часто називають гарячливими (зігріваючими) напоями. Вважається, що спирт має лікувальну дію не тільки при простудних захворюваннях, а й при низці інших захворювань.

Алкоголь збуджує, покращує настрій, самопочуття, робить розмову більш цікавою, що важливо для компанії молодих людей. Недарма спиртне приймають майже на всіх святкуваннях. Більше того, існує думка, що алкоголь є висококалорійним продуктом, який швидко забезпечує енергетичні потреби організму, що важливо, наприклад, в умовах походу. А в пиві та сухих виноградних винах, до того ж, є цілий набір вітамінів.

До розряду міцних спиртних напоїв належить і продукція кустарного, домашнього виробництва (самогон, грузинська чача, домашні вина). Як правило, алкоголь кустарного виробництва містить багато шкідливих домішок, головним чином – сивушних масел.

Більше того, помилково замість етилового спирту або свідомо, нехтуючи небезпекою, люди п’ють і різноманітні сурогати. Наприклад, такі рідини, як метиловий спирт і етиленгліколь здатні викликати сп’яніння, а через 10–12 годин після їх уживання з’являються ознаки важкого отруєння: головний біль, нудота, блювота, хистка хода, слабкість (або короткочасне збудження), затьмарення або навіть повна втрата свідомості. Від мозкових розладів (через 1–2 доби) або ушкодження нирок (через 1–2 тижні) може настати смерть. Навіть невеликі кількості цього спирту вражають зоровий нерв і сітківку ока, викликаючи сліпоту, а 100 г – смертельна доза.

Окрему категорію слабких алкогольних напоїв становить пиво, продаж і вживання якого поширено останнім часом повсюди. Дехто думає, що існує значна різниця між дією міцних спиртних напоїв (горілки, коньяку) та слабких (пива, вина). Наївна помилка: 330 мл пива (тобто одна холодненька “гарненька” баночка), 150 г вина (тобто келих) і 50 г горілки (чарка) містять однакову кількість алкоголю.

Отже, алкоголь і його сурогати досить небезпечні, а наслідки їх уживання згубні, особливо для організму, що розвивається.

Потреба ця, як і деякі інші потреби людини (наприклад, паління) з’являються тому, що суспільство робить даний продукт і „відтворює" звичаї, форми, навички та забобони, пов’язані з його споживанням.

У наш час спостерігається тенденція до збільшення вживання алкоголю серед дітей, підлітків, молоді. Підраховано, що кожен підліток за роки до досягнення повноліття переглядає по телевізору в середньому 75 тисяч сцен, у яких фігурує випивка. В дуже позитивному контексті показує алкоголь і реклама.

Пиво, наприклад, у рекламі виглядає істинно “чоловічим” напоєм: сильні, засмаглі хлопці потягують пиво після спільної важкої роботи. Як здорово!

А вино асоціюється з чимось романтичним: ніжна музика, м’яке світло, чоловік і жінка закохано дивляться один на одного, він наповнює її келих благородною рідиною. Теж привабливо.

Складається враження, що телевізійні рекламні герої не мислять життя без склянки спиртного!

Ми часто наслідуємо героїв, яких нам нав’язують засоби масової інформації. Підлітки прагнуть якнайшвидше стати дорослими, а вживання алкоголю, асоціюючись із можливостями дорослих, створює ілюзію незалежності та вседозволеності.

Та не тільки кіно, телевізор чи реклама сприяють випивці. Найбільшою мірою на процес становлення та виховання особистості впливає сім’я. Якщо в сім’ї є місце алкоголю, це значно підвищує ризик виникнення в дітей шкідливих звичок.

Приводи першого залучення молоді різноманітні. До 11 років перше знайомство з алкоголем відбувається або випадково („для апетиту”), або ж дитина сама із цікавістю вживає спиртне.

У старшому віці мотивами першого вживання алкоголю стають традиційні приводи: “свято”, “сімейне свято”, “гості”.

З 14–15 років з’являються такі приводи, як “компанії”, “для хоробрості”. Всі ці мотиви властиві хлопчикам, для дівчаток традиційними є мотиви „свято”, „гості”.

Звичайно це буває, так би мовити, „безневинна” чарочка на честь дня народження і відбувається за згодою батьків. Але варто раз доторкнутися до спиртного, як уже знімається психологічний бар’єр і підліток вважає можливим випити з товаришами або навіть одному, якщо з’являється така нагода.

Серед інших мотивів уживання спиртного підлітками, дітьми лежить бажання дотримуватися традицій, отримувати нові відчуття, звичайна цікавість. Віковими особливостями підлітків повною мірою можна пояснити і вживання ними спиртних напоїв „для хоробрості”. Цей мотив пов’язаний із відсутністю в неповнолітніх життєвого досвіду, знань.

Іноді підлітки прагнуть зменшити за допомогою алкоголю неприємні переживання в зв’язку з негативним ставленням у сім’ї, школі.

Досить часто причинами пияцтва є низький рівень культури людей, безробіття, відсутність будь-яких інтересів.