Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Як кинути курити

Ті, які вирішили позбутися шкідливої звички, дуже потребують підтримки, особливо в перші, найважчі, тижні. Саме в цей час вони вигадують собі різні причини, чому не можуть або не хочуть кинути курити, не витримують і знову беруть сигарету.

Якщо ж Ви вирішили кинути курити, то:

  • оголосіть про це своїм друзям та родині, що кидаєте курити. Прилюдно взяте зобов’язання зміцнює сили;

  • кожного дня зменшуйте кількість викурених сигарет, аж поки залишиться одна. Не куріть її, а розламайте і скажіть собі: “Стоп! Досить!” – та викиньте у смітник;

  • призначте день “Х” і покиньте в цей день курити. Приберіть предмети, які асоціюються з цією шкідливою звичкою (запальники, попільнички тощо), щоб не нагадували;

  • не прагніть кинути курити назавжди – зробіть це лише на один день. Наступного ранку спробуйте знову кинути на один день, далі – знову;

  • переконайтеся, що після відмови від куріння ви самі можете керуватися власними почуттями і вчинками;

  • кожного дня відкладайте гроші, які раніше витрачали на сигарети. Задумайте, що ви собі за них подаруєте через тиждень, місяць або ж рік.

Звичайно, краще скласти свій план та дотримуватися його. Значно легше це зробити, якщо ви вирішили кинути курити разом зі своїм другом (подругою), – взаємна підтримка та контроль допоможуть вам.

Існують ще й інші засоби, які знижують потяг до цигарки. Рекомендується полоскати рот розчином питної соди (чайна ложка на стакан води), настоєм дубової кори. Корисно також жувати молоді пагінці черемухи. Відвиканню від нікотину сприяє молочна рослинна дієта, довготривале перебування на свіжому повітрі, заняття фізкультурою, дихальною гімнастикою. Легше кинути курити в період відпустки. Тим, хто вирішив кинути курити після довготривалого куріння, особливо в похилому віці або з хворобами серцево-судинної системи, слід звернутися до лікаря-нарколога. Існують засоби фармакотерапії, що істотно підвищують ефективність відмови від паління: бупропіон (зібан) і препарати нікотинозамісної терапії.

Курці, які приймали зібан у рекомендованих дозах, відзначають формування упевненості та позитивних установок під час відмови від паління, значне зменшення або навіть відсутність проявів синдрому відміни; більшість із них не зазначає про збільшення маси тіла після припинення паління.

Нікотинозамісна терапія (НЗТ). Це вид лікування, який уже майже 20 років широко використовується для повної відмови від паління. Препарати НЗТ, підтримуючи базальний рівень нікотину в крові та зменшуючи тяжкість проявів синдрому відміни, дають змогу спрямувати сили курця на подолання психологічної залежності й таким чином підвищують імовірність відмови від куріння.

Медична статистика зробила висновок, що більшість курців – люди слабовольні. Вони розуміють, що тютюн шкідливий, погоджуються, що необхідно кинути курити, але... Щоб допомогти їм, швейцарські інженери створили спеціальний запрограмований портсигар. Він розкривається в перший тиждень один раз на годину, потім через 1,5 години, потім через 2,3,4, при цьому він видає лише одну цигарку. Обманити портсигар важко, адже він зроблений так, що коли хочеш закурити ще одну, то механізм виходить із ладу і неможливо його відремонтувати.

Куріння дуже сильно підриває здоров’я людини. Кожному просто необхідно як можна глибше це зрозуміти та усвідомити. Ніхто не повинен добровільно руйнувати свій організм. Продаж тютюнових виробів повинен здійснюватися тільки фірмовими магазинами. Потрібно заборонити рекламу тютюнових виробів, продаж їх підліткам та дітям.