Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Зловживання снодійними

Зловживання найчастіше барбітуратами – барбіталом, фенобарбіталом, етамінал-натрієм, адаліном, бромуралом, хлоралгідратом – нерідко поєднується з іншими токсикоманіями, наркоманіями або алкоголізмом, але ця токсикоманія може виникнути у хворих із тривалим і важким безсонням.

Способи вживання: внутрішньо або внутрішньовенно.

Спочатку настає стан розслаблення, легкої сонливості, у подальшому – ейфорія, що поєднується з ідеями стосунків і переоцінки власної особи, що інколи призводить до агресивності хворих. У деяких випадках при отруєнні барбітуратами може розвинутися порушення свідомості у вигляді деліріозного синдрому. Відбувається порушення серцево-судинної діяльності, дихання, підвищується температура тіла, з’являються дизартрії, атаксія (порушення рухової здатності).

При зловживанні барбітуратами доволі швидко розвивається абстиненція: слабкість, розбитість, стомлюваність, безсоння, тривога, м’язове посмикування, біль у животі, нудота, блювання. Часто у стані абстиненції хворі здатні на суїцидні вчинки. При барбітуровій токсикоманії розвивається енцефалопатія з порушенням інтелектуально-мнестичних і характерологічних властивостей особистості: хворі стають бездіяльними, апатичними, звужується коло їхніх інтересів, порушуються соціальні зв’язки, знижується пам’ять, мислення стає непродуктивним.

Поєднання алкогольно-барбітурового отруєння може створити загрозу для життя. Смерть настає від гострої ниркової недостатності, зупинки дихання серця чи від інтоксикації.

Зловживання психостимуляторами

До нього нерідко вдаються особи з астенічними і психоастенічними рисами характеру.

Найбільша наркогенна активність властива кофеїну, ефедрину, фенциклідину, первітину, центедрину. З метою психостимуляції вживають надзвичайно міцні чай і каву, що містять велику кількість кофеїну.

Засоби, що містять ефедрин, переробляють кустарним способом на препарат ефедрон, який вживають внутрішньо чи внутрішньовенно. При отруєнні ефедроном виникає ейфорія з психосенсорними розладами, відчуттям невагомості, появою підвищеного почуття жалю до інших людей. Увага легко відволікається. Інколи посилюється статевий потяг. Неврологічні порушення. Обличчя стає блідим, губи сухими, підвищується артеріальний тиск, пришвидшується серцебиття. Вихід із ефедронового сп’яніння супроводжується вираженою астенією, важким самопочуттям, болем у різних частинах тіла, сонливістю у поєднанні з неспокійним сном і утрудненим засипанням.

У стані абстиненції хворі відчувають дисфорію, що характеризується дратівливістю, похмурим настроєм зі злостивістю й агресивністю, руховим неспокоєм, що змінюється сонливістю. Виражена розбитість, головний біль, посмикування м’язів обличчя.

Зловживання ефедроном формуються зазвичай у групі підлітків, котру очолює досвідчений наркоман. Залежність формується дуже швидко. Доволі швидко розвивається деградація особистості, втрачається інтерес до навчання, роботи, близьких та друзів, забуваються колишні захоплення. Такі хворі стають неохайними, ведуть паразитичний спосіб життя, здійснюють асоціальні вчинки.

Картина гострого сп’яніння внаслідок уживання первітину і фенаміну нагадує ефедронове сп’яніння, подібні порушення розвиваються і в стані абстиненції. Зловживання цими речовинами доволі швидко призводить до виникнення психічної та фізичної залежності. У хворих формуються психоорганічні розлади з психопатизацією, деградацією особистості.

Чиферизм, або теїзм, розвивається при зловживанні міцним чаєм. Передозування цих напоїв викликає почуття припливу сил, перезбудження, деяке покращення настрою. Абстиненція виражається головним болем і поганим самопочуттям.

Кофеїнова токсикоманія виникає при довготривалому зловживанні кофеїном, кавою. При абстиненції виникає головний біль, що припиняється прийомом кофеїну, роздратованість, сонливість, слабкість, депресивний настрій. Частими ускладненнями є гастрит, виразка шлунку, підвищення тиску, порушення роботи серця.