Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Особиста гігієна

Особиста гігієна – основа здорового способу життя, умова ефективної профілактики різних захворювань.

Першим і дуже важливим елементом особистої гігієни є забезпечення чистоти тіла, догляд за шкірою і волоссям. Шкіра, що містить декілька мільйонів температурних рецепторів, потових і сальних залоз, бере безпосередню участь у процесах теплообміну. Шляхом інфрачервоного випромінювання (випаровування і проведення) організм втрачає через шкіру близько 80% тепла, необхідного для підтримки стану теплового комфорту. Через шкіру в иділяється 10–20 г поту в годину, при важкій роботі та високій температурі повітря ця кількість може збільшитись до 300–500 г і більше. Щодобово шкірою дорослої людини продукується до 15–40 г шкірного сала, до складу якого входять різні жирні кислоти, білки та інші сполуки, проходить злущування до 15 г ороговілих пластинок. Шкіра бере участь в обміні газу (виділяє вуглекис­лий газ), їй належить велика роль у забезпеченні організму вітаміном Д, що утворюється в ній під впливом ультрафіолетової радіації. Через шкіру організм виділяє значну кількість летючих речовин, у тому числі таких, як пропанол, оцтова кислота, ацетон, метанол, органічні й неорганічні солі, ферменти. Накопичення цих та інших речовин сприяє розмноженню на шкірі бактерій і грибків, особливо на дільниці промежини, заднього проходу, статевих органів. Більше 90 % загальної кількості мікроорганізмів знаходиться на шкірі рук.

На шкірі накопичуються пилові та мікробні аерозолі, а також забруднення з предметів, одягу. Проникнення гноєрідних мікроорганізмів може призвести до запальних процесів.

Разом з тим шкіра, особливо чиста, має протимікробні властивості. Бактерицидність добре вимитої шкіри в 15–20 разів вища, ніж немитої.

Забруднена шкіра швидше втрачає еластичність, бактерицидні властивості, стає джерелом неприємних запахів.

Для попередження цього необхідне регулярне обмивання тіла теплою водою (бажано під душем). Якщо замість душу в санітарних цілях використовується ванна, то після неї обов’язкове споліскування чистою водою. Обов’язкові вмивання зранку і після брудної роботи, утримання в безумовній чистоті рук і ніг.

Догляд за волоссям. Велике значення має догляд за волоссям. Пил і бруд, потрапляючи на волосся, змішуючись зі шкірним салом, утворюють корковий шар, який є сприятливим ґрунтом для розмноження мікробів. Рекомендується мити волосся гарячою водою з милом чи шампунем один раз на тиждень при сухій шкірі голови та один раз у 3–4 дні – при жирній.

Одяг. Одяг утворює біля тіла особливий захисний клімат (мікроклімат), що забезпечує нормальну роботу організму. Невдалий підбір матеріалів не забезпечує нормальних умов. Незручний покрій (фасон) одягу сковує рухи, порушує кровообіг.

Забруднення одягу і білизни погіршує їх властивості. При забрудненні вага білизни й одягу збільшується на 8–10%, повітря під одягом погіршується. Все це відображається на самопочутті та здоров’ї людини.

Одяг, що не відповідає порі року і метеорологічним умовам, у спеку може призвести до перегрівання організму (теплового удару), а в зимовий час при низьких температурах – до обмороження.

На жаль, молодь нерідко не розуміє призначення білизни, не вміє правильно одягатися: не одягає теплої білизни навіть у морози, зимою ходить без шапки, не застібаючи пальта. Це не лише шкідливо, але й не досить гарно.

Взуття захищає ступню від холоду і механічних пошкоджень. Воно повинно відповідати необхідним розмірам. Тісне і незручне взуття здавлює кровоносні судини, викликає застій крові, погіршує самопочуття людини. Крім того, тісне взуття сприяє розвитку плоскостопості, веде до деформації кісток ступні, посилює пітливість ніг.

Необхідно слідкувати за чистотою свого взуття. Прийшовши з вулиці, слід ретельно витерти ноги об килимок, щоб не занести в оселю бруд та інфекцію. Вологе взуття обов’язково просушити. Воно повинно бути завжди добре вичищеним.

Гігієна зубів і ротової порожнини. Ріст захворювань зубів останнього часу набув загрозливих масштабів. Наприклад, карієс зустрічається у 80–90 осіб зі 100, а різні ураження ясен – у більш як половини населення. Багато хто вважає ці хвороби несерйозними, однак нездорові зуби можуть стати причиною захворювань усього організму, бо по кровоносних та лімфатичних судинах інфекція потрапляє в інші органи. Так, проблеми з травленням спостерігаються майже у всіх людей із хворими яснами.

Цивілізація призвела до змін у раціоні харчування, особливо в міських жителів: переважання м’якої їжі, багато вуглеводів, додавання в продукти штучних наповнювачів та ін. Це стає причиною утворення зубного нальоту – попередника багатьох стоматологічних захворювань. Встановлено, що в 1мг нашарування міститься до 800млн живих мікробів, які виділяють кислоту, що руйнує зуби та ясна.

Попередження утворення зубного нальоту – основа профілактики захворювань ротової порожнини. Щоб зберегти зуби та ясна здоровими, необхідно:

  1. чистити зуби 2 рази на день після їжі мінімум по 2 хвилини;

  2. використовувати зубну щітку з синтетичної щетини;

  3. змінювати зубну щітку кожні три місяці: зношена щетина травмує ясна та руйнує зубну емаль;

  4. дотримуватися принципів здорового харчування;

  5. обстежуватись у стоматолога мінімум 2 рази на рік.

Як правильно чистити зуби щіткою

Внутрішню поверхню зубів

Починайте з внутрішньої поверхні зубів, де утворюється найбільше нальоту. Тримайте щітку вертикально і чистіть передні зуби короткими рухами вгору-вниз, починаючи від лінії ясен до краю зубів.

Внутрішню поверхню жувальних зубів чистіть круговими рухами, починаючи від лінії ясен до краю зубів.

Жувальну поверхню зубів

Коли чистите жувальну поверхню зубів, тримайте щітку горизонтально, легко рухаючи нею вперед-назад.

П ередню поверхню зубів

Передню поверхню верхніх та нижніх зубів чистіть вимітальними рухами щітки від ясен до краю зуба, тримаючи щітку під кутом 450 до лінії ясен.

Язик

Не забувайте почистити язика – це допоможе видалити бактерії та освіжити подих.