Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Причини і фактори, які сприяють наркоманії

Успіх у боротьбі з наркоманією багато в чому залежить від науково обгрунтованих відповідей на запитання, які причини спонукають до прийому наркотичних речовин. Людина не народжується наркоманом. Що ж штовхає її на перший крок зближення з наркотиками? Багато соціологів, психологів, лікарів намагаються дати відповідь на це питання. Однак однозначної відповіді немає. Причини наркоманії, шляхи та механізми їх поширення складні й різноманітні. Кількість чинників, що впливають на розвиток наркоманії, постійно збільшується, змінюються їх якісні характеристики. Іноді одна причина призводить до наркоманії, а іноді низка причин, що діють на особистість в одному напрямку, ведуть до її розвитку. Всі причини можна умовно поділити на соціальні, соціально-психологічні та психологічні.

Американські лікарі вважають, що формуванню наркоманії сприяють такі причини:

1) ринок, що вільно постачає наркотики;

2) середовище, що сприяє або допускає застосування наркотиків;

3) певний нахил до вади.

Ми часто чуємо, що наркоманія – це соціальна хвороба. Що це означає? Насамперед те, що чинники розвитку і поширення наркоманії соціальні. Можна простежити чітку прямопропорційну залежність збільшення поширення наркоманії у важкі періоди історії, наприклад, під час війни, коли військовослужбовці бачили в наркотиках стимулюючі засоби, ними намагалися зняти біль. Прискорений випуск середніх медпрацівників за часів війни давав молодим особам з психікою, що не сформувалася, можливість не зовсім розумно розпоряджатися наркотичними препаратами.

Голод, різні національні біди та соціальні потрясіння також сприяють поширенню наркоманії. Що гірше в країні люди забезпечені матеріально (житлом, харчуванням, роботою, медичним обслуговуванням), то гірше вирішуються соціальні питання. На поширення наркоманії впливає також розширення асортименту наркотичних засобів, поява безлічі нових сильнодіючих синтетичних наркотиків, наприклад, ЛСД та інших. Розвитку наркоманії сприяє велика міграція населення. У багатьох країнах Азії, Африки, Латинської Америки наркотизм міцно увійшов у побут, злився з умовами життя, є супутником релігійних свят, вистав, обрядів. Певну роль у розвитку наркоманії відіграє застосування наркотиків як ефективних болезаспокійливих у народній медицині сходу. Іноді в цих країнах опій є домашнім лікарським засобом. Уживання наркотиків може бути способом протесту проти сімейного середовища, суспільства, політичного режиму.

Додатковою причиною наркоманії є відсутність розваг, які іноді замінюються „нездоровою" літературою, телебаченням, у яких смакується переживання наркоманів, їх пригоди.

На численних виставах Заходу демонструють картини новомодних художників. Автори, створюючи свої шедеври у стані наркотичного сп’яніння, стверджують, що лише за допомогою наркотиків отримують космічну насолоду, відмежовуючись від життєвих проблем.

У розвитку наркоманії значну роль відіграє неправильне виховання дитини, коли формується слабовілля, схильність утікати від труднощів. У останнє десятиріччя спостерігається швидке зростання наркоманії серед молоді, особливо підлітків. Саме у підлітковому віці, як правило, вперше вживають наркотики. Вчені проаналізували і спробували згрупувати мотиви, що спонукають юнаків та дівчат почати вживати шкідливі психотропні речовини, і виявилось, що це:

– імітація манер якоїсь компанії, в якій юнак чи дівчина хочуть бути „своїм";

– бажання показати себе дорослим і самостійним;

– уподобання моди, яка подобається, бажання бути відповідним їй.

На жаль, важко охопити всі причини виникнення наркоманії, деякі з них дуже індивідуальні, деякі з них ще не досліджені.