Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Залежність формується непомітно

Однією з головних причин є цікавість. Другою причиною початку куріння серед дітей є наслідування дорослих. Багато дітей починає курити, наслідуючи в цьому товаришів або героїв кіно. Існує тісний зв’язок між дитячим курінням і наявністю цієї звички в батьків, старших братів чи сестер. У поширенні цієї звички певну роль відіграє с воєрідне залучення курцями ще некурців. У школі тих, хто не курить, курці вважають боягузами, несамостійними, “маминими синками", які не вийшли з-під опіки батьків. Щоб позбутися такої думки товаришів, поставити себе нарівні з курцями, діти вдаються до цигарки. Бажання покурити, вдихнути аромат тютюнового диму приходять непомітно, але, на жаль, стають дедалі сильнішими. Подобається і сам ритуал: прикурювання, затягування і повільне випускання диму. Курці стверджують, що паління заспокоює нерви та підвищує працездатність. Причина цьому – дія нікотину. Частина дітей починає курити дуже рано, ще в 5 класі. Частина з них наслідує товаришів по школі, причому, як правило, старших. Ще майже половина дітей курить, прагнучи до незвичайного, таємничого, адже треба дістати цигарки та сірники, заховатися в безлюдному місці й т. ін., а це схоже на маленьку пригоду. Та ось зі шкільної лави вчорашні десятикласники потрапляють до аудиторії вищих навчальних закладів. Понад 1/4 студентів курять, щоб здаватися поважнішими. Вже на третьому курсі понад 60% курять „за звичкою". Звичка курити так увійшла в побут, що на перший погляд може здатися необхідною життєвою умовою.

Багато курців і години не можуть прожити без цигарки. Дуже швидко виробляється своєрідний рефлекс куріння, коли вигляд гарно оформленої пачки цигарок, запах ароматичного диму та інші атрибути куріння роблять молоду людину залежним курцем. Нікотин викликає сильну фізичну залежність, тому якщо курцю не дати цигарку, в нього розвивається синдром абстиненції (відміни), який викличе погіршення самопочуття, для зняття якого курцю потрібна нова доза нікотину. Залежність від куріння може бути не лише фізичною, а й психологічною. Душевна рівновага курця залежить від отриманої дози нікотину. З часом звичка настільки вкорінюється, що людина закурює цигарку навіть несвідомо.

Л.М. Толстой кинув курити і сказав так: „Я став другою людиною, просиджую по п’ять годин за роботою і встаю свіжим, а коли курив, відчував запаморочення, нудоту, туман у голові".

1. Втрата волосся

4. Зморшки

11. Остеопороз

3. Захворювання серця

5. Виразка шлунка

8. Втрата слуху

6. Рак матки і викидні

7. Рак шкіри

9. Руйнування зубів

2. Катаракта

16. Рак

15. Хвороба Бюргера

14. Псоріаз

13. Жовті пальці

12. Ушкодження

сперми

10. Емфізема

Вплив куріння на організм:

1. Втрата волосся

Куріння послаблює імунну систему, організм стає більш уразливим до захворювань, що можуть спричинити облисіння, висипи на обличчі, голові й руках.

2. Катаракта

Вважають, що куріння може погіршувати зір і спричинити захворювання очей. Серед курців на 40 % більше хворих на катаракту, ніж серед тих, хто не курить. Помутніння кришталика може призвести до сліпоти.

Катаракта у курців виникає внаслідок подразнення слизової оболонки й проникнення хімічних речовин у кров, а далі – в очі. Через куріння виникає також невиліковне захворювання очей, пов’язане з погіршенням стану центральної зони сітківки, яка відповідає за центральний, фокусний зір і дає нам можливість читати, керувати автомобілем, впізнавати обличчя та кольори, бачити об’єкти у всіх деталях.