Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Тема: Вплив тютюну та алкоголю на здоров’я людини

Мета заняття: надати студентам інформацію, необхідну для проведення превентивних заходів щодо тютюнокуріння та алкоголізму.

Професійна спрямованість: майбутній фахівець зобов’язаний володіти знаннями стосовно негативного впливу на організм шкідливих звичок; проведення заходів щодо освіти і виховання молоді з указаної проблеми.

Оснащення заняття: таблиці, схеми, плакати, відео- та діафільми, слайди.

Метод: семінарське (практичне) заняття.

Місце проведення: клас медичної підготовки.

Час: 7 години (2 години – семінарське (практичне) заняття, 5 години – самостійна робота).

П л а н з а н я т т я

Перевірка готовності студентів до заняття.

Тестовий контроль знань.

  1. Ризик для здоров’я.

  2. Історичні подробиці.

  3. Склад тютюнового диму.

  4. Вплив уживання тютюну на стан здоров’я.

  5. Причини початку куріння.

  6. Засоби зниження шкоди.

  7. Історичні факти появи алкоголю.

  8. Значення проблеми.

  9. Медичні проблеми.

10. Профілактичні заходи.

Підведення підсумків заняття,

завдання для самостійної роботи і самопідготовки.

Методичні вказівки

Після перевірки присутніх та опитування, розглядаючи перше питання теми, викладач інформує студентів про те, що тютюнокуріння на даний час є однією з найбільших серйозних медико-соціальних проблем, складність вирішення якої полягає в невідповідності стандартного ставлення до куріння в суспільстві та його істинної ролі в руйнуванні здоров’я людей. Викладач оперує даними експертів ВООЗ про захворюваність та смертність людей в усьому світі та Україні зокрема, пов’язаних з тютюнокурінням. Вивчаючи друге питання, студенти знайомляться з історією появи тютюну: під кінець 18 століття не залишилось жодної країни, куди б не проникла ця “чудодійна” рослина.

Опрацьовуючи третє-четверте питання, викладач пропонує студентам з’ясувати склад тютюнового диму і визначити короткострокові та довгострокові негативні наслідки вживання тютюну.

Розглядаючи п’яте питання, студенти знайомляться з основними причинами, які спонукають молодь викурити першу цигарку.

При опрацюванні наступного питання студенти знайомляться з рекомендаціями щодо відмови від цієї шкідливої звички.

У сьомому питанні викладач подає історичні факти появи алкоголю в Європі та Древній Русі, звертаючи увагу студентів на те, що завдяки “традиціям” у нашій країні значно зріс рівень споживання алкогольних напоїв і, як наслідок, збільшилася кількість людей, хворих на алкоголізм. Викладач пропонує студентам дати визначення поняттям “алкоголізм”, “небезпечне” та “шкідливе” вживання алкоголю.

У дев’ятому-десятому навчальних питаннях викладач знайомить студентів із заходами профілактики алкоголізму і дає студентам завдання вказати швидкі та відстрочені наслідки впливу алкогольних напоїв на організм.

Викладення навчальних питань супроводжується демонстрацією відео- та діафільмів, слайдів, таблиць, плакатів та іншої наочності. При проведенні семінарського заняття викладач може використати рекомендовані вправи.

Мета вправ: допомогти кожному учаснику шляхом групової роботи визначити ступінь ризику й відповідальності за свою поведінку.

Рекомендації викладачам: при проведенні групових презентацій не варто критикувати висловлювання учасників (не переконувати, не доказувати, не сперечатися), а робити акцент на негативних сторонах і наслідках упливу тютюну, алкоголю на організм людини. Після завершення презентації для загальної групи необхідно зробити висновок про шкідливість уживання тютюну й алкоголю.

Вправа 1

Методика проведення: викладач ділить групу на дві підгрупи, кожна з яких отримує завдання шляхом “мозкового штурму” скласти мовний портрет “заядлого курця” (1–а підгрупа), “типового алкоголіка” (2–а підгрупа).

Після завершення роботи в підгрупах провести обговорення отриманих напрацювань у загальній групі.

Вправа 2

Методика проведення: викладач ділить групу на дві підгрупи, кожна з яких отримує завдання шляхом “мозкового штурму” закінчити речення “Тютюн наносить шкоду...” (1–а підгрупа), “Алкоголь наносить шкоду ...” (2–а підгрупа).

Після завершення роботи у підгрупах провести обговорення отриманих напрацювань у загальній групі.

Вправа 3 – “Як сказати “ні!”

Методика проведення: викладач ділить групу на дві підгрупи, кожна з яких отримує завдання шляхом “мозкового штурму” перерахувати по 8–10 варіантів відмови на пропозицію закурити (1–а підгрупа), вжити алкоголь (2–а підгрупа). Після завершення роботи в підгрупах провести обговорення отриманих напрацювань у загальній групі.

Вправи 4 – “Міфи і реальність про алкоголь і тютюн”

Мета: формування здорового способу життя, адекватної свідомості та розуміння шкідливості вживання алкоголю, тютюну.

Методика проведення: учасникам роздають раніше підготовлені листи, на яких написано певні твердження (міфи і реальність), які розповсюджені серед громадськості стосовно вживання тютюну й алкоголю. Учасники повинні самостійно зробити помітку “міф” це чи “реальність” біля кожного твердження. Після цього викладач зачитує кожне твердження в загальній групі. Надалі в дискусії виробляється єдина адекватна думка учасників про “міфи” і “реальність” щодо вживання тютюну й алкоголю.

  • Міф перший. Курять всі.

Це не так. Більша частина людства не курить. В економічно розвинутих країнах мода на куріння поступово проходить. Тепер цивілізоване суспільство культивує спортивний стиль, спортивну фігуру, регулярні заняття фізичними вправами, гімнастику кожного дня. Тютюнокуріння може завадити кар’єрі. Все більше підприємців відмовляються брати на роботу курців. У США більше 35 млн. кинули курити, в Англії – більше 8 млн. осіб. У нас у країні цілі групи молоді – від “поп-зірки” до “зелених” – відмовляються від куріння і культивують здоровий спосіб життя.

  • Міф другий. Всі дорослі курять.

Це не так. У нашій країні 40 % чоловіків і 9 із 10 жінок не курять.

  • Міф третій. Кинути курити легко.

Це не так. Більшість курців намагалися кинути курити хоча б раз у житті, та цього у них не вийшло. За даними ВООЗ, із першої спроби це вдається одному з ста курців зі стажем.

  • Міф четвертий. Куріння – це нешкідливе заняття.

Це не так. Куріння – головний чинник ризику захворювань легень, серця, нервової системи. 9 із 10 хворих раком легень курили. Якщо людина розпочала курити в 15 років, тривалість її життя зменшується більше ніж на 8 років. Розпочавши курити до 15 років, у 5 разів частіше помирають від раку, ніж ті, хто розпочав курити після 25 років. Учені Німеччини встановили, що кожна цигарка скорочує життя на 12 хвилин.

  • Міф п’ятий. Куріння шкідливе тільки для того, хто курить.

Це не так. Медики давно встановили, що пасивні курці також стають жертвами тютюну. Знаходячись у компанії курців, тінейджер ризикує не тільки звикнути до тютюнового диму (від чого один крок до цигарок), але й отримати весь “букет” захворювань, пов’язаних із курінням.

  • Міф шостий. Куріння допомагає залишатися струнким.

Це не так. Є багато повних, котрі, за особистим визнанням, курять занадто багато. Правда, у тих, хто кинув курити, відновлюється смакова чутливість – повертається здоров’я й апетит. У цей час можна згадати про зарядку кожного дня, а також більше харчуватися овочами і фруктами.

  • Міф сьомий. Тютюн – це наркотики.

Реальність. Тютюн призводить до формування залежності.