Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Що таке тютюн

Тютюн – однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють та використовують для куріння. До складу листків тютюну входять нікотин, білки, вуглеводи, органічні кислоти, смоли й ефірні олії, які надають тютюну характерного запаху. Основна особливість тютюну, завдяки якій він відрізняється від інших пасльонових, – уміст нікотину. Цей вміст у тютюновому листку становить від 1 – 1,5%, в одній цигарці масою 1г – 10-15 мг.

Нікотин – одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. В чистому вигляді – це безбарвна рідина з неприємним запахом, гірка на смак. Вона дуже добре розчиняється у воді, спирті та ефірі, легко проникає через слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку. Тютюновий дим містить біля 5 тисяч різних речовин, у ньому до 600 токсичних компонентів, які негативно впливають на організм людини. До отруйних речовин відносять нікотин, сірководень, аміак, азот, свинець, вісмут, миш’як. Тютюновий дим містить органічні кислоти, ефірні масла, жири. Встановлено, що в 1 кв. см. диму, який видихає курець, міститься 200 – 500 млн. частин сажі. За рахунок того, що тютюновий дим уміщує в собі полоній, вісмут та свинець, курець одержує дозу опромінення, якої досить, щоб за довгі роки куріння отримати рак. Ось чому куріння називають „вибухом плутонієвих бомб" або мікроядерним реактором. Окис вуглецю вступає в реакцію з гемоглобіном, який є переносником кисню до тканин. При курінні різко зменшується вміст кисню в крові, а це, в першу чергу, дуже негативно впливає на роботу головного мозку. Аміак подразнює слизову оболонку рота, гортані, трахеї, бронхів. Ось чому в курців часті запалення ротової порожнини. Від довготривалого куріння звужується голосова щілина, з’являється охриплість голосу. Нікотин-сульфат як хімічний продукт, видобутий із тютюну, використовують для захисту сільськогосподарських рослин від шкідників. Іноді тютюном посипають вовняні речі, щоб зберегти їх від молі.

Негативний вплив куріння на організм

За рахунок яких захворювань скорочується життя людей, які курять? У доповіді головного хірурга США було відзначено, що для групи людей, які курять від 10 до 19 цигарок у день, коефіцієнт смертності на 70% більший, ніж для групи некурящих. Для тих, хто викурює в день 40 цигарок і більше, цей показник на 120% вищий. Майже 1/2 цього „надлишку" обумовлена коронарною недостатністю; 1/5 – раком легень.

Про шкідливість куріння знаємо досить багато. З’явився новий термін: хвороби, пов’язані з курінням.

Куріння викликає склероз судин і стає одним з найважливіших факторів, які підвищують ризик інфаркту міокарда, інсульту, захворювань артерій серця та мозку. Не дивно, що в курців різко підвищена частота захворювань дихальної системи – бронхіту та емфіземи легень. Ці хвороби щорічно калічать велику кількість людей. Подвійна атака на легені забрудненого повітря і тютюнового диму, безумовно, пояснює прогресуючу частоту захворювань дихальних шляхів. Та головним винуватцем залишається тютюн. Число випадків смерті від хронічного бронхіту та емфіземи серед курців у 5 разів більше, ніж серед тих, хто не курить.

Куріння і рак. Можна провести дослід: помістити мишей у банки і періодично наповнювати ці банки тютюновим димом. У 90% мишей обов’язково розвивається рак легень. Тютюновий дьоготь – синтез канцерогенних речовин. Якщо регулярно ними змазувати шкіру тварин, то в 95% із них швидко утворяться ракові пухлини. Оскільки тютюновий дим потрапляє в дихальні шляхи людини, то в значної кількості курців він може викликати ріст злоякісних пухлин. І дійсно, як показує статистика, 100 викурених цигарок прирівнюється до одного року роботи з токсичними речовинами, здатними викликати рак, а вже протягом одного року до легень курця потрапляє більше одного кілограма дьогтю.

Першопричиною раку легень у курців може бути наявність у тютюновому дьогті одного з найбільш активних радіоелементів – полонію. Про ступінь цієї загрози можна судити з таких даних: людина, яка викурює в день пачку цигарок, отримує дозу опромінення в 3,5 рази більшу, ніж доза, прийнята міжнародною угодою про захист від радіації.

Американський журналіст Марк Уотерс у статті „Людина, яка склала свій власний некролог" дав неперевершену по силі емоційної дії сповідь чоловіка, знищеного тютюном. Автор цієї статті курив багато років, не звертав увагу на погіршення самопочуття та заборони лікарів. Лікар, до якого він звернувся, установив діагноз – рак легень. Не допомогла і термінова операція. За декілька днів до смерті журналіст написав свою останню статтю – власний некролог, у якому звинувачував злісного ворога людства – тютюн.

Дійсно, існує яскравий паралелізм між уживанням тютюну і раком легень. Медична комісія США, яка досліджувала проблему раку легень, дійшла висновку, що люди, які викурюють більше 20 цигарок у день, захворюють цією хворобою в 20 разів частіше, ніж некурці. Найнебезпечнішою розплатою за куріння є рак, 90% випадків раку легень припадає на долю курців. У хронічних курців уразливими до раку стають, крім легень, й інші органи та тканини: порожнина рота, глотки, гортані. Куріння сприяє також розвитку раку стравоходу, підшлункової залози і сечового міхура. Пухлини нирок у курців зустрічаються в 5 разів частіше, ніж у некурців. Не виключається і рак шлунка як результат куріння. Курець постійно ковтає слину, яка містить продукти згорання тютюну, канцерогенні речовини.