Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

“Чітке уявлення про особисті настанови”.

Мета завдання – допомогти студентам отримати більш чітке уявлення про свої особисті настанови та думки.

Завдання полягає не в тому, щоб змінити думки й погляди інших людей, а в тому, щоб кожному була представлена можливість обдумати свою позицію і зважити свою думку та переконання.

Існує цілий ряд успішних методів проведення такої роботи.

Листок паперу ділиться навпіл, половини відмічаються словами “згоден”, “не згоден”. Викладач робить заяву (наприклад, “консерванти у продуктах харчування – це недобре”), а студенти ставлять позначки у відповідній графі.

Якщо навчальна кімната велика, то можна використати карточки зі словами “згоден”, “не згоден” і розмістити їх у протилежних кутках кімнати. Зачитуються заяви, і студенти йдуть у той куток, який є їхнею позицію щодо конкретної заяви. Студенти обговорюють позицію у своєму колі , а потім переходять у протилежний куток і обговорюють це питання з іншими. Ця вправа не ставить за мету змінити думки людей, а дає можливість послухати і зрозуміти протилежні думки.

Здоров’я твоїх зубів”.

Міф перший. Якщо в роті залишається відчуття свіжості, то зуби почищено добре.

Це помилка. Відчуття свіжості не є показником якості чищення порожнини рота. Єдиним доказом нормальної гігієни ротової порожнини є відсутність зубного нальоту.

Порада. Чистити зуби не менше п’яти хвилин якісними зубними пастами. Саме вони можуть ефективно запобігати карієсу і захворюванням ясен, видаляти зубний наліт, освіжати подих. Це досягається лише завдяки багатокомпонентності та оптимальному підбору інгредієнтів у зубних пастах.

Міф другий. Чутливий зуб – не привід для хвилювання.

Напевно, вам знайома й така ситуація, як чутливі зуби. Тобто ті, які інколи реагують на холодне, гаряче, солодке, кисле. Причин для цього достатньо:

  • пошкодження емалі, внаслідок чого оголюється дентин на шийці зуба, що стає причиною болю;

  • агресивні кислоти, що містяться в їжі;

  • неякісні або “спрацьовані” зубні щітки;

  • неправильна техніка чищення зубів.

Порада. Ви повинні знати, що здоровий зуб не болить, адже дентин, який є провідником болю, захищений емаллю та яснами. Зверніться до стоматолога, адже лише спеціаліст може виявити перші ознаки недуги і провести лікування на ранніх стадіях.

Міф третій. Кровоточивість ясен – не причина для хвилювання.

Найпоширенішою причиною кровоточивості ясен є недостатня гігієна ротової порожнини. Бактерії зубного нальоту спричиняють запалення ясен та їх кровотечу.

На перший погляд, так безневинно, а насправді це є першою ознакою серйозної і великої проблеми – парадонтозу. Результатом захворювання стає втрата зубів внаслідок руйнування утримуючої тканини, яку створюють ясна, кістка щелепи та зв’язки.

Порада. За допомогою спеціальної зубної пасти ви можете завчасно запобігти і протидіяти хворобам ясен. Завдяки оптимальному складу паста усуває шкідливий наліт та, за умови регулярного застосування, попереджує утворення нового нальоту, припиняє кровоточивість і сприяє регенерації ясен.

Міф четвертий. Вважається, що здорові зуби – це спадкова риса, тому профілактика стоматологічних захворювань не має суттєвого значення. Якщо зуби здорові, то можна взагалі їх не чистити, а якщо погані, як не старайся, а карієсу або захворювань пародонту не уникнути.

Дійсно, спадковість відіграє важливу роль для стану зубів. Але у випадках захворювання пародонту її роль незначна. Тому все, що пов’язано з профілактикою, є реальною можливістю попередити карієс та хвороби пародонту незалежно від спадковості. А оскільки карієс у нашій країні спостерігається в більше ніж 90% населення, а захворювання пародонту – в 75-95 %, то людей зі здоровими зубами практично немає.

Порада. Проходьте огляд у стоматолога двічі на рік.

Міф п’ятий. Найкращими вважаються зубні щітки з натуральної щетини.

Насправді ж у натуральних щетинках є порожнисті канали – чудові схованки для бактерій і вірусів. Крім того, ці щетинки легко зношуються на кінцях, а отже, можуть травмувати ясна.

Порада. Спробуйте зубну щітку, яка має:

  • еластичне з’єднання шийки щітки з ручкою, що зменшує тиск на ясна та попереджує їх пошкодження;

  • гнучку голівку, яка очищує всі важкодоступні місця зубів, запобігаючи утворенню зубного каменю;

  • спеціальне перехресне розташування щетинок та гнучкий кінчик голівки допомагають ефективно очищувати зуби від нальоту.

В кінці заняття підводяться підсумки, які дають можливість визначити, наскільки ефективною була робота, як студенти засвоїли матеріал. Підведення підсумків ефективно здійснюється за методом незакінчених речень. Для цього викладачу потрібно побудувати декілька обірваних речень, які закінчують студенти. Надані відповіді дозволять побачити реальні результати проведеного заняття.

Приклади незакінчених речень:

  • Мінеральні речовини необхідні для ...;

  • Вітаміни – це ...;

  • Гіподинамія – це...;

  • Вегетаріанство – це ...;

  • Дієти – це ....;

  • Особиста гігієна – це ...;

  • Загартування – це ...

У кінці заняття після підведення підсумків викладач дає завдання для самостійної роботи та питання для самопідготовки.