Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDNM_Ch_1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

2.4. Ієрархія потреб особистості

Вибір усвідомленої діяльності може бути адекватно здійснений тільки тоді, коли організм в оптимальній мірі активований та його елементарні потреби задоволені. Наприклад, дуже голодна людина не намагається «будь-чим зайнятися», і ще менше прагне виявити свою компетентність. Вона думає лише про те, щоб знайти будь-яку їжу та вгамувати голод.

Таким чином існує ієрархія різних потреб від найпримітивніший до найвищих. Таку закономірність демонструє та пояснює А.Маслоу у своїй ієрархічній теорії потреб.

Згідно з цією теорією усі люди мотивовані для пошуку особистих цілей, і це робить їхнє життя усвідомленим та значущим. А.Маслоу описав людину як істоту, що бажає, яка рідко досягає повного задоволення. Повна відсутність бажань і потреб, якщо це можливо, принаймні нетривала. Якщо одна потреба задоволена, актуалізується іншу та контролює усю увагу та зусилля людини. Коли людина задовольняє і її, наступна вимагає нових зусиль. Життя людини характеризується тим, що вона майже завжди чогось бажає.

А.Маслоу вважав, що усі потреби людини враджені, і що вони організовані в ієрархічну систему пріоритету та домінування. На малюнку «Піраміда ієрархії потреб особистості (за А.Маслоу)» схематично представлена ця концепція.

Потреби в порядку їхньої послідовності

1

Фізіологічні потреби

  • Потреби, які є найголовнішими та істотними для фізичного виживання.

  • До цієї групи включаються потреби: у їжі, питві, кисні, у фізичній активності, сні, захисті від екстремальних температур та у сенсорній стимуляції.

2

Потреби у безпеці (фізичній і психологічній) та захисті

  • Потреби, які відображають необхідність людини у довготривалому виживанні та стабільності.

  • До цієї групи включаються потреби: в організації, стабільності, у законі та порядку, у передбачуваності подій та у свободі від таких загроз, як хвороба, страх і хаос.

3

Потреби у приналеж-ності до групи та любові

  • Потреби, які виражають прагнення людини встановлювати стосунки прихильності з іншими людьми в родині та інших групах.

  • Групова приналежність є дуже важливою для людини. Отже людина буде дуже гостро відчувати самотність, суспільний остракізм, відсутність дружби, відчуженість, особливо, коли це є наслідком відсутності близьких людей, друзів, коханих.

4

Потреби самоповаги

  • Поділяють на два основних типи: самоповага та повага іншими людьми.

  • Перший тип включає потреби: у компетентності, впевненості, прагненні досягати високі результати в діяльності, незалежності і свободі. Людині необхідно знати, що вона достойна людина, може впоратися з завданнями та вимогами життя.

  • Другий тип включає потреби: у престижі, визнанні, репутації, статусі, оцінці та прийнятті іншими. У цьому випадку людині потрібно знати, що те, що вона робить, визнається та оцінюється іншими людьми, які для неї є значущими.

5

Потреби самоакту-алізації

  • Потреби, які виявляються у бажанні людини стати тим, ким вона може стати.

  • Людина, яка досягла цього вищого рівня, домагається повної реалізації своїх здібностей та потенціалу особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]