Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDNM_Ch_1.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

23

Передмова

Метою вивчення дисципліни «Психологія діяльності і навчальний менеджмент» є засвоєння студентами теоретичних положень сучасної психологічної науки, формування в них практичних навичок, необхідних для регулювання власної професійної діяльності, а також для організації суб’єктів виробничої діяльності.

Основне завдання курсу полягає в підготовці висококваліфікованих фахівців-економістів та викладачів економіки у напрямку формування психолого-педагогічних професійних компетенцій.

  • Рефлексивних – саморегуляція власних психологічних станів, процесів, діяльності та поведінки в системі навчальної взаємодії та професійної діяльності.

  • Організаційних – організація власної навчальної та професійної діяльності відповідно до психологічних закономірностей.

Предмет дисципліни: сучасні психологічні теоретичні та практичні підходи до розуміння феномену діяльності особистості, зокрема, психологічних механізмів перебігу та організації навчальної і професійної діяльності.

Організація вивчення дисципліни передбачає ознайомлення студентів з категорією діяльності в сучасній психології, особливостей її регуляції та індивідуальних проявів, особливостей професійної економічної та викладацької діяльності.

Курс «Психологія діяльності та навчальний менеджмент» займає значне місце в структурі як психолого-педагогічної, так і загальної професійної підготовки студентів економічного вузу. Дана дисципліна вивчаються студентами ІІ курсу (4 семестр) і входить до пакету вибіркової частини індивідуального навчального плану студентів, який передбачає поглиблене вивчення психолого-педагогічних дисциплін з метою підготовки викладачів економіки. Ці дисципліни є логічним продовженням курсу «Психологія і педагогіка», який викладається у І семестрі і входить до дисциплін гуманітарних циклу. Інтеграція психологічних знань студентів і знань з фахових дисциплін виступає як засіб підвищення професійної компетентності майбутніх викладачів економіки та економістів.

Вивчення студентами дисципліни «Психологія діяльності і навчальний менеджмент» сприяє засвоєнню широкого кола знань і умінь, що мають професійно важливе значення для майбутніх викладачів економіки та економістів-практиків.

Після вивчення дисципліни «Психологія діяльності і навчальний менеджмент» студенти повинні знати:

  • теоретичні положення щодо психологічної природи феномену діяльності та її структури;

  • суттєві ознаки поняття «особистість» та її визначення як суб’єкту діяльності;

  • психологічні механізми мотивації та регуляції діяльності особистості;

  • психологічні механізми перебігу когнітивної діяльності, індивідуальні особливості поведінки і діяльності особистості;

  • характерні особливості різних видів діяльності;

  • психологічні закономірності навчального менеджменту (організації учіння та навчання);

  • соціально-психологічну природу професійної діяльності ;

та уміти:

  • визначати основні ознаки особистості як суб’єкта діяльності взагалі та професійної зокрема;

  • діагностувати кількісні показники когнітивної сфери особистості, робити їх якісний аналіз та інтерпретацію з метою визначення способів організації та регуляції діяльності;

  • визначати особливості індивідуального стилю діяльності на основі діагностики індивідуально-типологічних властивостей особистості;

  • аналізувати практичні ситуації професійної взаємодії та спілкування і визначати можливі способи їх регуляції;

  • організовувати ситуації навчальної взаємодії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]