Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
262272_93D44_shpargalka_kriminalistika_ekzamen.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать
  1. Оперативно-довідкові криміналістичні обліки. Характеристика та їх можливості.

У їх основу покладено зовнішні очевидні, візуальні ознаки осіб, предметів, речей, виробів тощо.

Алфавітний (прізвищний) облік – суть зводиться до заповнення алфавітної картки зі слів особи, що реєструється, або за матеріалами справи, чи за складеною розшукною карткою.

До алфавітної картки заносяться такі відомості: персонографічні та демографічні дані; наявність судимості; амністії; місце відбуття покарання; час затримання, суду, період відбуття покарання; номери к/с; підстави УДЗ або дата смерті; перебування у розшуці, підстави до такого, час, ініціатор розшуку; час затримання (ким, коли, де, за що, які вживались заходи тощо).

Об'єкти алфавітного обліку:

особи, що вчинили злочин, незалежно від виду запобіжного заходу;

засуджені або ті, що відбувають покарання;

оголошені у розшук;

Дактилоскопічний облік.

Дактилоскопічному обліку підлягають особи, що були заарештовані, засуджені до позбавлення волі, а також затримані за бродяжництво та жебрування (жебрацтво).

Дактилооблік зводиться до наступного: на спеціальному бланку – дактилокарті – розміщують фарбовані десять відбитків пальців правої та лівої рук у певному порядку.

Потім виводять дактилоскопічну формулу – її головну та додаткову частини.

Існує кілька видів дактилоскопічного обліку.

Якщо для обліку відбирають всі десять відбитків пальців, то облік зветься десятипальцевим.

У ньому розкладка (систематизація карток) проводиться за дактилоформулою, що слугує як вже наголошувалось кодом реєстрації.

Дактилоскопічний облік, в якому використовують тільки п'ять відбитків пальців, називається п”ятипальцевим.

Систематизація карток у картотеці ведеться спочатку згідно до належності відбитків до правої та лівої рук, а в середині кожної групи – за спеціальною формулою.

Якщо систематизація карток здійснюється за одним відбитком пальця, то картотеку називають однопальцевою.

Існують також картотеки поверхонь долонь, однак в МВС України вони не ведуться.

Можливі картотеки відбитків окремих частин обличчя – губів, кінчика носа, вушної раковини, лоба.

3. Облік осіб за ознаками зовнішності на базі відеозаписів (відеобанки і відеотеки).

Відео- і фотозображення осіб, засуджених за вчинення злочинів (у тому числі “злодіїв у законі” і авторитетів кримінального середовища):соби, що вчинили вбивства, розбійні напади, грабежі, рекет, зґвалтування;кишенькові злодії; ті, що скуповують крадене;крадії (угонщики) транспортних засобів;наркомани.

4. Облік адміністративно-правових порушень й осіб, які їх вчинили. Ведуть органи міліції, а вся інформація концентрується в АБД (автоматизований банк даних) – область, АБД – центр.

Картка на особу та адміністративне правопорушення заноситься до картотек, які класифікуються за прізвищами або способами вчинення адміністративного правопорушення.

5. Облік правопорушень та злочинів, вчинених іноземцями, особами без громадянства і громадянами України, що постійно проживають за кордоном, а також щодо цих осіб – ведеться з метою накопичення, збереження й надання інформації в заінтересовані служби відповідних органів.

Облік формується як у прізвищній так і дактилоскопічній картотеках, а також централізованої автоматизованої системи (АІС) “Кримінал-1”, який сприяє значно прискорити опрацювання й отримання узагальненої інформації.

6. Облік крадених, загублених і вилучених номерних речей та виробів, антикваріату (годинники, фото-, кіно-, відеотехніка, автотранспорт тощо).

Здійснюється шляхом опису ознак і номера об'єкта, його особливих прикмет, матеріалу, кольору, ступеня експлуатації тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]