Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
262272_93D44_shpargalka_kriminalistika_ekzamen.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать
  1. Тактика призначення судової експертизи.

Питання призначення експертизи поділяються на процесуальні та організаційні.

Судові експертизи провадяться за призначенням слідчого, судді \суду\ , тобто тих осіб, у провадженні котрих перебуває кримінальна справа. Рішення про призначення с\е ці особи приймають за своїм розсудом або у зв”язку з прямою вказівкою на це у законі \ст..76 КПК:

1)для встановлення причин смерті, для встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень, 2)для визначення психічного стану підозрюваного \обвинуваченого\ 3)за наявності в справі даних, які викликають сумнів щодо його осудності, 4)для встановлення статевої зрілості потерпілої в справах про злочини, передбачені КК, 5)для встановлення віку підозрюваного \обвинуваченого\, якщо це має значення для вирішення питання про його кримінальну відповідальність і якщо про це немає відповідних документів та неможливо їх одержати.

 Не призначення с\е у випадках, передбачених законом оцінюється як неповнота дізнання або досудового слідства і тягне за собою повернення справи на додаткове розслідування.

ПРЕДМЕТ СУДОВОЇ ЕКСПЕРТИЗИ – специфічні факти обставини справи\, що досліджуються і встановлюються на досудовому та судовому слідстві з допомогою відповідних спеціальних знань наприклад, причина смерті загиблого, характер та тяжкість пошкоджень тіла потерпілого тощо\.

ОБ”ЄКТ с\е – це наявні у справі носії інформації про факти і події, котрі підлягають дослідженню з використанням спеціальних знань. Такими можуть виступати матеріальні предмети будь-якої природи у тому числі люди, будь-які явища, процеси тощо.

Судова експертиза призначається і проводиться лише щодо порушеної к\с.

Кримінально-процесуальне законодавство регламентує правовий статус експерта, встановлює вимоги щодо нього. С\е можуть бути особи, які мають необхідні знання для того щоб дати висновок з досліджуваних питань.

Судовими експертами не можуть бути:

-  визнані недієздатними і ті що мають судимість \ст..11 Закону\,

-  особи, які перебувають у службовій або іншій залежності від обвинуваченого, потерпілого або які раніше були ревізорами у справі \ст..75 КПК\

  Судові експертизи проводяться здебільшого в спеціальних експертних установах або відомчих службах. Окрім цього за наявності до того причин, про які згодом, проведення с\е може бути доручено фахівцям і за межами цих установ та служб.

Відповідно до ст..7 Закону судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, що є у складі таких відомств: МЮ, МВС, МОЗ, МО, СБУ.

Як вже зазначалось судово-експертна діяльність може також здійснюватись поза спеціалізованими експертними установами, а саме на підприємницьких засадах спеціалістами інших відомств (на підставі спеціального дозволу – ліцензії), а також громадянами за разовими договорами.

  1. Державні судово-експертні установи в Україні.

Судові експертизи проводяться здебільшого в спеціальних експертних установах або відомчих службах. Окрім цього за наявності до того причин, про які згодом, проведення с\е може бути доручено фахівцям і за межами цих установ та служб.

Відповідно до ст..7 Закону судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, що є у складі таких відомств: МЮ, МВС, МОЗ, МО, СБУ.

  У системі МЮ, на сьогоднішній день діють 5-ть НДІСЕ та 4-ри їх філіали:

1.       Київський НДІСЕ.У місті Тернополі є філія.2.Львівський НДІСЕ.3.Харківський НДІСЕ.Має Дніпропетровську філію,Кримський філіал 4.Донецький НДІСЕ.5.       Одеський НДІСЕ,має Миколаївський філіал.

МВС має свою структури зовану мережу експертних установ у державі. У Міністерстві існує Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр \ДНДЕКЦ\. При УМВС в областях діють – обласні науково-дослідні експертно-криміналістичні центри \НДЕКЦ\. При міських та районних відділах внутрішніх справ – діють експертно-криміналістичні відділення, групи експертів або експерти.

  У системі МОЗ зосереджені судово-медичні та судово-психіатричні експертні установи \обласні бюро судово-медичних експертиз, судові відділення обласних психоневрологічних лікарень з мережею міжрайонних \районних\ відділень і центрів.

  МОЗ має свої самостійні судово-медичні лабораторії та психіатричні відділення військових регіональних госпіталів, які входять у склад медслужби МО.

  Система експертних установ СБУ також побудована з урахуванням адміністративно-територіального поділу Украіни. У центральний апарат СБУ входить науково-експертний криміналістичний відділ з відділеннями криміналістичних експертиз і криміналістичної техніки. В обласних центрах діють криміналістичні групи.

  Прокуратура України своєї відомчої експертної служби не має, Однак майже в кожній прокуратурі передбачено штатну посаду прокурора-криміналіста.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]