Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
262272_93D44_shpargalka_kriminalistika_ekzamen.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать
  1. Тактика очної ставки.

Очна ставка — це слідча (судова) дія, яка передбачає одночасний допит раніше допитаних осіб про обставини, щодо яких були дані істотно суперечливі показання.

Очна ставка може бути проведена між двома допитаними раніше свідками, свідком і обвинуваченим або підозрюваним, між двома обвинуваченими чи підозрюваними. Очна ставка може бути проведена також у суді. Головні характеристики очної ставки такі:

1) єдність предмета (особи допитуються за одних обставин);

2) єдність об’єкта (очна ставка являє собою процес безперервного порівняння показань двох одночасно допитуваних осіб);

3) єдність часу (допит двох осіб здійснюється у їх присутності протягом слідчої дії);

4) єдність місця (особи допитуються в одному місці);

5) допитувані повинні бути поставлені у рівні умови сприйняття запитань слідчого і показань один одного;

6) єдність документування (процедура очної ставки фіксується в одному протоколі слідчої дії).

Підготовка до очної ставки передбачає вирішення таких питань: між якими особами вона буде проведена; які запитання слід поставити; які суперечності необхідно усунути та яким шляхом; які взаємовідносини між допитуваними мають місце; яка черговість допиту осіб на очній ставці буде ефективною; які тактичні прийоми доцільно застосувати.

Сутність очної ставки полягає в тому, що слідчий по черзі пропонує кожному з допитуваних дати показання про обставини, в яких виявлено істотні суперечності. Під час очної ставки допитуваним може бути дозволено ставити запитання один одному, але слідчому треба пильно контролювати цей процес.

Проведення очної ставки передбачає «ефект присутності», коли обвинуваченому треба давати показання у присутності особи, яка знає дійсні обставини події, що відбулася. Допитувані впливають один на одного своїм авторитетом, вольовими якостями, життєвим досвідом. Однак такий вплив може бути й негативним, коли авторитет недобросовісного учасника (який може мати злочинний характер) впливає на добросовісного. Складні психологічні стосунки можуть виникати при очній ставці потерпілого і обвинуваченого. Якщо є симптоми нестійкості потерпілого, очну ставку проводити не слід.

Тактика очної ставки має певну специфіку, яка пов’язана з розширеним складом її учасників; ускладненим інформаційним обміном; сильним психологічним впливом учасників очної ставки один на одного; зниженням рівня прогнозу слідчого; можливістю зміни показань; підвищеним ступенем тактичного ризику.

  1. Застосування звукозапису і відеозапису під час допитів.

Додатковими методами фіксації допиту є звуко- та відеозапис, застосування яких повинно здійснюватися у відповідності до вимог ст. ст. 85-1, 85-2 КПК України.

Щодо застосування відеозапису, доречно зауважити, що як засвідчує слідча практика, названий факультативний спосіб фіксації ходу та результатів допиту використовується слідчими недостатньо.

Основна причина - необізнаність і недооцінка тактичного значення його застосування й небажання обтяжувати себе додатковими турботами щодо підготовки та роботи з цими засобами, оскільки це дещо ускладнює процедуру і робить довшим сам допит.

У чому переваги матеріалу, отриманого з використанням відеозапису?

Закон встановлює можливість використання матеріалів звукозапису допиту в процесі доказування як додатки до протоколу цієї слідчої дії.

У всій сукупності ці деталі відеозапису відображають ту ступінь психологічної свободи і розкутості особи на допиті, котра переконує у щирості її показань чи навпаки.

Неможливо не згадати ще про один важливий аспект змісту відео документів, а також, у більшому, і фото- та кіно документів – повністю у всіх деталях відображати процедуру допиту. Іншими словами з цих матеріалів можна побачити, як слідчий проводив допит чи одну ставку, чи не порушував прав учасників слідчої дії, якою була тактика, етика тощо.

Ці матеріали, за умови належного проведення слідчої дії, стовідсотково позбавлять недобросовісного учасника допиту чи очної ставки можливості скомпроментувати результати слідчої дії, роблячи неправдиві заяви про немов би допущені слідчим порушення закону. Адже ці особи розуміють, що саме аналізом відео-, кіно- та фотодокументів їх брехливі твердження будуть спростовані.

Наявність, насамперед, відео документів допиту у ході якого були отримані правдиві показання, безумовно ускладнюють наступну можливу зміну показань чи відмову від них особи, яка раніше дала правдиві показання.

Ще раз можна назвати випадки, за яких рекомендовано застосувати під час допиту чи очної ставки відеозапис:

  • під час допиту особи будь – якого процесуального статусу, якщо вона перебуває в тяжкому або небезпечному для життя стані. Тобто коли з цих причин повторний допит буде у майбутньому не можливим;

  • потерпілих у справах про згвалтування (оскільки згодом часто вони схильні до кардинальної зміни своїх початково обвинувачувальних показань на виправдувальні);

  • потерпілих від злочинів, що вчиняються на грунті конфліктів між членами сім’ї або родичами (оскільки згодом є ймовірною їхня змова та принципова зміна показань).

  • свідків, які є єдиними очевидцями злочину (оскільки на них згодом можуть вплинути заінтересовані особи, що призведе до суттєвої зміни ними показань);

  • потерпілих і важливих свідків, якщо вони найближчим часом повинні виїхати, наприклад, у тривале відрядження (цією дією наперед усувається потреба їх повторних допитів чи очних ставок);

  • підозрюваних (обвинувачених), що готові дати правдиві показання, у справах про тяжкі злочини, про що можна дізнатись із попередньої розмови, отримання пояснень тощо (це особливо важливо на початкових фазах допиту, а тому треба мати на поготові відео записуючу апаратуру);

  • підозрюваного (обвинуваченого), коли у слідчого з’явились переконливі докази його вини або які спростовують неправдиве алібі – з тим, щоб додатково зафіксувати процес викриття й факт визнання особою своєї вини;

  • допиту малолітнього чиї мовні та конклюдивні особливості важко передати в протоколі слідчої дії;

  • коли проводиться допит за окремим дорученням;

  • для фіксації допиту осіб, які були піддані дослідженню судово – психіатричної експертизи;

  • у випадках, коли залучається перекладач;

  • під час очної ставки, коли є підстави для очікування поведінських ексцесів, зокрема агресії з боку допитуваних (відеозапис буде стимулюючим фактором, зрештою зафіксує агресію чи чогось подібного, хоча ніщо не перешкоджає слідчому запросити до кабінету конвоїра чи працівника міліції);

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]