Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
262272_93D44_shpargalka_kriminalistika_ekzamen.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать
  1. Учасники огляду місця події та їх роль.

Учасників огляду місця події умовно можна поділити на 5 груп.

˚Відповідальним за проведення огляду, як вже наголошувалось, є слідчий чи інша особа, у провадженні якої перебуває справа, або якій доручено виконання цієї слідчої дії.

Якщо у зв’язку з подією злочину, огляд розпочав оперативний працівник, а під час огляду прибув слідчий цього ж відомства, керівництво переходить до слідчого.

Оперативний працівик у цій ситуації виконуватиме доручення слідчого.

˚Наступна група учасників – це працівники міліції та спеціалісти.

Працівники міліції забезпечують охорону та дисципліну на місці проведення слідчої дії, допомагають у встановленні свідків та очевидців.

Вживають оперативні заходи до виявлення й затримання підозрюваних, встановлення потерпілих, обмінюються інформацією, отриманою в ході огляду, вирішують разом зі слідчим інші завдання.

Вони покликані допомагати слідчому у вирішення питань, що вимагають спеціальних знань у тих чи інших сферах науки, техніки, мистецтва.

˚Третя група учасників – особи, що присутні на огляді.

Це поняті та представники закладів, установ, організацій, у яких проводиться огляд.

Участь понятих регламентується законом: ними можуть бути особи, не зацікавлені в результатах розслідування справи, що здатні за своїм інтелектом та фізичними можливостями сприймати й розуміти значення всіх дій, виконуваних під час слідчого огляду.

Для того, що не відчувати труднощі з підбором понятих у безлюдних місцевостях, а також щоб не допустити залучення до справи понятими заінтересованих осіб, а також завчасного розголошення даних про хід розслідування, а саме огляду, понятих доцільно підбирати до початку слідчого огляду /особливо до виїзду на місце події/.

Присутність представників ю/осіб, на території яких проводиться огляд, бажано тому, що вони можуть дати пояснення, надати необхідні документи, провести до потрібного місця, відкрити приміщення, організувати допоміжні роботи, надати іншу допомогу.

˚Четверта частина учасників – потерпілі, свідки, підозрювані, обвинувачені та захисники тощо.

Перераховані учасники к/процесу можуть бути корисними і необхідними хоча б тому, що вони більше за інших обізнані про об’єкт огляду, а також тому, що частина із них має бажання допомогти слідчому встановити істину, виконати роботу без порушень закону тощо.

  • Захисник допускається до огляду тільки після його вступу у справу,

5 група учасників – допоміжний персонал.

Його завдання – надавати допомогу технічну: розбір завалів, розкопки, водолазні роботи – огляди, охорона місця тощо.

  1. Негативні обставини, що можуть бути виявлені під час огляду місця події. Їх криміналістичне значення.

Негативні обставини – це реальні явища у вигляді матеріальних відображень /хоча можуть проявлятись і як ідеальні відображення у вигляді специфічних показань чи поведінки/ певних супутніх злочинним діянням процесів, котрі совєю наявністю чи відсутністю на місці події, за своїм розміщенням, локалізацією або іншими суттєвими ознаками не відповідають встановленим фактичним даним, суперечать механізму розвитку події.

Негативні обставини можуть виникати внаслідок випадковостей, помилкових діянь злочинців чи інших учасників події, або ж навіть навмисних дій осіб, заінтересованих у протидії розслідуванню.

Саме негативні обставини особливо є цінними для викриття цих інсценувань злочинів, тобто штучного створення особою, заінтересованою у відповідному /бажаному для неї/ завершенні розслідування, обстановки, що не відповідає фактично відбулому на цьому місці події.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]