Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25-30 ГПП.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
274.43 Кб
Скачать

1.Історія становлення та розвитку господарських судів України

Прототипом господарських судів були комерційні суди, що з’явилися на початку XІX століття та розглядали торговельні і вексельні справи, справи про торговельну неспроможність. Перший комерційний суд був заснований у 1808 р. губернатором Новоросії герцогом Рішел’є в м. Одесі за аналогією з подібними судовими установами, що існували у Франції в ту епоху. До початку XX в. комерційних судів було чотири — у Москві, Петербурзі, Харкові й Одесі. Господарською реформою, що розпочалася в 1921 р., впроваджуються комерційні розрахунки, підприємствам надається певна оперативна й майнова самостійність, взаємовідносини між підприємствами та іншими господарськими орга­нізаціями починають базуватися на договірних засадах. У 1924 р. були створені арбітражні комісії. За характером діяльності арбітражні комісії нагадували суди. Подальший розвиток арбітражу пов’язаний із запровадженням госпрозрахункових відносин і оформленням господарських зв’язків на договірних засадах. Упродовж існування державного арбітражу з 1931-го по 1991 р. радянською державою постійно робилися спроби модернізувати його структуру та діяльність, пристосувати до економічних умов, які змінювались, підвищити його роль у народному господарстві. З.Шкундін вважав арбітраж того часу особливим органом у системі держави, не відносячи його ані до судів, ані до адміністративних органів державного і громадського управління.

2.Господарські суди в системі органів судової влади України. Система господарських судів України.

Система господарських судів України встановлена Законом “Про судоустрій і статус суддів”. Господарське судочинство ґрунтується на дотриманні встановлених законами правил судочинства, які вміщені в Господарському процесуальному кодексі України та інших законах. Господарські суди застосовують Конституцію України, Закони України, загальновизнані норми міжнародного права та міжнародних договорів.

Єдину систему господарських судів України становить Вищий господарський суд України, апеляційні господарські суди, місцеві господарські суди. Місцевими господарськими судами відповідно до Закону “Про судоустрій і статус суддів” є: господарський суд Автономної Республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя. (хер его знает как с єтим сранім Крімом)

3.Місцеві господарські суди: склад і повноваження

Місцевий господарський суд – місцевий суд, який розглядає як суд першої інстанції господарські справи – правові спори між суб’єктами господарської діяльності (підприємствами, установами, організаціями,іншими юридичними особами, фізичними особами - підприємцями), а також корпоративні спори та справи, що виникають із Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Місцевий господарський суд складається з суддів – як тих, що призначені на посаду вперше, так і тих,що обрані безстроково. Зі складу суддів місцевого господарського суду Верховна Рада України за поданням Ради суддів господарських судів призначає голову та заступника голови суду. У місцевому господарському суді, в якому кількість суддів перевищує п'ятнадцять, може бути призначено не більше двох заступників голови суду. Кількість суддів у місцевому господарському суді визначає Державна судова адміністрація України за поданням Міністра юстиції України на підставі пропозиції голови відповідного вищого спеціалізованого суду, з урахуванням обсягу роботи суду та в межах видатків, затверджених у Державному бюджеті України на утримання судів. Кількісний склад суддів місцевих госпоадрських судів визначений у наказі Державної судової адміністрації України «Про визначення кількості суддів у господарських судах України» №10 від 17 січня 2011 року. Голова місцевого суду наділений судовими повноваженнями, оскільки він є суддею, а також організаційними повноваженнями.