Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25-30 ГПП.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
274.43 Кб
Скачать

4.Апеляційні господарські суди: склад і повноваження

Апеляційні господарські суди утворюються Президентом України за поданням Голови Вищого господарського суду України з визначенням території, на яку поширюються повноваження апеляційних господарських судів, їх місцезнаходження.

До складу апеляційного господарського суду входять: судді, голова суду та його заступники. В апеляційному господарському суді може запроваджуватись спеціалізація суддів з розгляду окремих категорій справ.

Повноваження суду: переглядає в апеляційному порядку рішення місцевих господарських судів, які включені до території, на яку поширюються його повноваження;переглядає за нововиявленими обставинами прийняті ним рішення; проводить роботу, спрямовану на попередження правопорушень у сфері господарських відносин; вивчає і узагальнює практику застосування законодавства, аналізує статистику вирішення господарських спорів, подає пропозиції Вищому господарському суду України щодо вдосконалення правового регулювання господарської діяльності і практики вирішення господарських спорів та щодо порушення перед Конституційним Судом України питання про офіційне тлумачення законів; здійснює інші повноваження, передбачені законодавством.

5. Вищий господарський суд: склад і повноваження

Вищий господарський суд України — вищий спеціалізований суд України і суд касаційної інстанції з розгляду господарських справ.

Вищий господарський суд України очолює систему господарських судів України.

Вищий господарський суд України складається з суддів, обраних на посаду безстроково, Голови суду та його заступників.

У Вищому господарському суді України створено чотири судові палати з розгляду окремих категорій справ.

Для вирішення питань, пов'язаних із забезпеченням єдності судової практики у справах відповідної судової юрисдикції, та інших питань діє Пленум у складі всіх суддів Вищого господарського суду.

При Вищому господарському суді України діє Науково-консультативна рада, що створена для попереднього розгляду проектів постанов, підготовка яких потребує наукового забезпечення.

Вищий спеціалізований суд має офіційний друкований орган, в якому публікуються матеріали судової практики вищого спеціалізованого суду та інших судів відповідної судової юрисдикції, матеріали з питань організації діяльності судів відповідної судової юрисдикції та інші матеріали.

Вищий господарський суд України: здійснює правосуддя [у господарських справах] у порядку, встановленому процесуальним законом; у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової спеціалізації як суд першої або апеляційної інстанції; аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику; надає методичну допомогу судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм Конституції та законів України у судовій практиці на основі її узагальнення та аналізу судової статистики; дає спеціалізованим судам нижчого рівня рекомендаційні роз'яснення з питань застосування законодавства щодо вирішення господарських справ; здійснює інші повноваження, визначені законом.