Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
262272_93D44_shpargalka_kriminalistika_ekzamen.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать
  1. Питання, які вирішуються авто технічною експертизою.

Питання, які вирішуються авто технічною експертизою проводиться при розслідуванні і судовому розгляді крим.справ про ДТП.Предметом є: технічний стан транспорту,дорожня обстановка;дії учасників і механізм ДТП,обставини,що сприяють виникненню ДТП.Об'єктами дослідження є:автотранспорт,міський електротранспорт, трактори і самохідні механізми,агрегати,деталі і сліди на них;дорога, поле, двір, інші місця, де рухається транспорт;матеріали справи і речові докази.Найбільше значення мають питання визначення технічного стану транспортного засобу,стану тормозної системи і ефективності її дії,порушення правил дорожнього руху, яка була дорожня ситуація при ДТП-небезпечна чи аварійна, хто її створив.

  1. Методи і способи, що використовуються під час огляду місця події.

Є два методи огляду – суб’єктивний та об’єктивний.

Суб’єктивний полягає в тому, що слідчий оглядає лише ті об’єкти, які знаходились на уявному шляху руху злочинця, до яких він можливо торкався, лише ті ділянки території, де найбільш ймовірно виявлення слідів та речових доказів.

Об’єктивний метод полягає в тому, що місце події оглядається повністю, тобто має місце суцільний огляд місця події.

Якщо під час огляду застосовується об’єктивний метод, огляд виконується одним із трьох способів:

а. концентричним /від периферії до центра місця події, тобто слідчий рухається по спіралі, поступово звужуючи кола і наближуючись до центра/;

б. ексцентричним /огляд проводиться від центра до периферії, тобто рух слідчого відбувається у напрямку розгортання спіралі/;

в. спосіб фронтального огляду /коли вся територія, що підлягає огляду, ділиться на умовні смуги /ділянки/, ширина /розміри/ яких забезпечують належний огляд всієї смуги /ділянки/ людиною, що рухається або по осьовій лінії або човником/;

Вибір того чи іншого способу огляду місця події повністю залежить від конкретних обставин події.

Якщо на м.п. є об’єкт, де можна виявити найбільшу кількість слідів /такими об’єктами можуть бути, наприклад, труп, зламаний сейф, з якого злочинці виймали речі тощо/, - він береться за центр м.п., а тому огляд починається із нього й відбуватиметься ексцентричним способом.

Коли такого об’єкта не існує, м.п. зазвичай оглядається концентричним способом – від периферії до геометричного центра.

Фронтальним способом оглядають видовжені у просторі або значні за площею ділянки місцевості.

  1. Науково-технічні (пошукові та фіксуючі) засоби, що використовуються в процесі огляду місця події.

Одним із (способів) методів фіксації місця події є фотозйомка і відеозапис. Традиційними видами фотозйомки є орієнтовна, оглядова, вузлова, детальна.

Орієнтовна фотозйомка передбачає зйомку місця події разом з прилеглими будівлями, приміщеннями, об’єктами. Вона виконується, як правило, панорамним методом (лінійна і кругова панорама).

Оглядова фотозйомка ставить за мету сфотографувати об’єкт без прилеглої території.

Вузлова фотозйомка має за мету фіксування окремих вузлів місця події, які є найбільш важливими для розслідування і зосереджують значну кількість слідів (злом дверей і знаряддя злому, труп і пістолет, що лежить поруч).

Крім цих видів застосовується детальна фотозйомка, що має за мету фіксацію окремих слідів або речових доказів у масштабі. У випадках, коли на місці події знайдені сліди або речові докази (дрібні частки, сліди рук) і вони не можуть бути вилучені внаслідок різних причин, виконується крупномасштабна фотозйомка.

Поряд з фотозйомкою може бути проведений відеозапис. Він застосовується у випадках, коли подія ще не завершена (пожежа, екологічна катастрофа, автопригода), або в інших випадках, коли слідчий вважає це за потрібне.

Застосування лупи, світофільтрів, ультрафіолетових освітлювачів, запилюючих порошків до результатів, уявного аналізу у багатьох випадках додає деяку кількість виявлених ознак, правильна оцінка котрих багато в чому визначає можливість розгляду знайденого як речового доказу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]