Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Тема 35. Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації

Заняття № 1

  1. Історія розвитку кримінального законодавства України щодо злочинів у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації.

  2. Характеристика злочинів у сфері охорони державної таємниці та конфіденційної інформації:

а) розголошення державної таємниці;

б) втрата документів, що містять державну таємницю;

в) передача або збирання відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка є власністю держави.

3. Характеристика злочинів, що посягають на недоторканність державного кордону:

а) незаконне переправлення осіб через державний кордон України;

б) порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю;

в) порушення правил міжнародних польотів.

4. Характеристика злочинів, які порушують порядок комплектування Збройних Сил України, що забезпечує її обороноздатність:

а) ухилення від призову на строкову військову службу;

б) ухилення від призову за мобілізацією;

в) ухилення від військового обліку або спеціальних зборів.

Завдання:

1. Назвіть ознаки, за якими інформація, що становить державну таємницю, відрізняється від конфіденційної інформації.

2. Надайте визначення суб’єкта злочинів, які порушують порядок комплектування Збройних Сил України, що забезпечує її обороноздатність.

Задача № 1

М., працівник науково-дослідницького інституту України, з метою доопрацювати деякі наукові розрахунки, таємно виніс за межі інституту документи, що містять інформацію, яка становить державну таємницю. По дорозі додому він зайшов до магазину з метою зробити покупки, а машину залишив на стоянці біля магазину. Повернувшись приблизно через годину, він з’ясував, що з машини були викрадені магнітофон та портфель з документами.

Кваліфікуйте дії М.

Задача № 2

Офіцер К., що служить в Збройних Силах України, а саме, в частинах, що охороняють оборонні об’єкти, святкуючи свій день народження, знаходячись в стані алкогольного сп’яніння, розповідав своїм друзям П. та С. про свою роботу, про об’єкти, які вони охороняють, їх розташування та рід занять. С., в свою чергу, розповів про це своєму брату.

Кваліфікуйте дії К. та С.

Задача № 3

Під час виліту з аеропорту Домодедова міста Москва, Росія, терористами був захоплений літак, що належав авіакомпаній Францій. Погрожуючи вбивством пасажирів, вони примусили пілотів взяти курс на Угорщину. Пілоти без отримання відповідного дозволу змінили курс, в силу невідомих підстав літак приземлився на території України, неподалік від територій Росії. Терористи зникли, при цьому ніхто не постраждав.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому.

Задача № 4

Громадянин України В. по закінченню школи поїхав разом з батьком в Росію з метою працевлаштування. Тим часом на адресу, за якою він був прописаний, прийшла повістка, яку отримала його мати, про що повідомила В., але він проігнорував це повідомлення. Минуло через 3 роки він повернувся на Батьківщину.

Кваліфікуйте дії В.

Задача № 5

Громадянин України Г. вирішив провідати родичів, які проживають на території Молдови. З собою взяв свого шістнадцятирічного племінника І. У зв’язку з тим, що Г. не оформив спеціального дозволу від батьків І. на виїзд його закордон, він намагався заховати І. в машині та провести його без належного оформлення на митниці.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому.

Задача № 6

Терористи захопили літак, який належав авіакомпанії США й під загрозою вбивства пасажирів змусили пілотів взяти курс на Україну. В результаті літак без одержання відповідного дозволу, влетів на територію України й приземлився на невеликій відстані від державного кордону України.

Дайте юридичну оцінку вчиненому.

Задача № 7

Громадянин України К. систематично ухилявся від призову на строкову службу шляхом підкупу працівників військкомату. Будучи глибоко релігійною людиною, К. стверджував, що його переконання не дозволяють йому користуватися зброєю й служити в збройних силах.

Кваліфікуйте дії К.

Література: 6, 8, 101, 102, 124, 126, 133, 186, 236, 301.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]