Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Тема 30. Злочини проти громадської безпеки

Заняття № 1

  1. Історія розвитку кримінального законодавства України щодо злочинів проти громадської безпеки.

  2. Загальна характеристика та система злочинів проти громадської безпеки.

  3. Характеристика злочинів пов’язаних із створенням злочинної організації, терористичної групи та інших злочинних об’єднань:

а) створення злочинної організації;

б) сприяння участі злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності;

в) бандитизм;

г) терористичний акт;

д) втягнення у вчинення терористичного акту;

е) публічні заклики до вчинення терористичного акту;

є) створення терористичної групи чи терористичної організації;

ж) сприяння вчиненню терористичного акту;

з) завідомо неправдиве повідомлення про загорзу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності;

і) створення не передбачених законом воєнізованих формувань;

й) напад на об’єкти, на яких є предмети, що становлять підвищену небезпеку для оточення.

Завдання:

  1. Назвіть ознаки за якими бандитизм відрізняється від організованої групи та злочинної організації.

2. Назвіть ознаки за якими терористичний акт відрізняється від диверсії.

Задача № 1

Керівники восьми комерційних структур, об’єдналися в організацію, діяльність якої була спрямована на незаконне відшкодування ПДВ. Внаслідок таких операцій вони незаконно одержали з державного бюджету понад 55 млн. грн.

Вирішить питання щодо відповідальності.

Задача № 2

Б., Л. і Д., озброївшись обрізами мисливських рушниць, а також обрізами до них, вирушили автомобілем під керуванням Б. у напрямку до м. Умань. Побачивши на 2-му кілометрі автошляху Умань - Краківець АЗС, Б. запропонував здійснити на неї напад. Узгодивши план і розподіливши між собою ролі, Б., Л. і Д. у масках на обличчях і з обрізами в руках підійшли до АЗС. Д. залишився на вулиці, а Б. і Л. увірвалися в приміщення, де знаходились працівники АЗС. Погрожуючи їм зброєю, нападники заволоділи грошима в сумі 2 тис. 727 грн.

Вирішити питання щодо відповідальності.

Задача № 3

20 березня близько 12 години в чергову частину Луцького міськвідділу міліції надійшло повідомлення від невідомого громадянина про те, що у приміщенні Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку є вибуховий пристрій.

На місце події, на вулицю Кафедральну, одразу виїхала слідчо-оперативна група на чолі із керівництвом УМВС України в області, вибухово-технічна служба Науково дослідного експертно-криміналістичного центру, а також всі оперативні служби обласного центру.

Як з’ясувалося в ході оперативно-розшукових заходів, «анонімом» виявився 58-річний непрацюючий місцевий житель Ігор Б. Чоловік, який перебував у стані алкогольного сп’яніння, розповів, що насправді ніякої бомби у консульстві немає. Оскільки Ігоря Б. вдалося одразу затримати, аби уникнути паніки серед присутніх громадян, роботу відомства не припиняли.

Вирішить питання щодо відповідальності.

Задача № 4

Ф., Т. й Н. зробили вночі чотири збройні напади на магазин, залишившись при цьому ніким не заміченим. Чверть награбованого вони віддали М. за те, що той передав у їхнє розпорядження револьвер системи "Наган". Останній участі в нападах не приймав.

Виріште питання про відповідальність осіб, винних у вчиненні злочину.

Задача № 5

М. і Б., які ніде не працювали, домовилися про спільне вчинення нападів на відділення ощадного банку. Із цією метою М. придбав мисливську рушницю, з якої виготовив обріз, а Б. придбав фінський ніж. Вони розробили конспіративні способи спілкування між собою, склали план дій для нападу на ряд відділень. Жодного нападу М. і Б. не зробили, оскільки були затримані, зброю в них було конфісковано.

Виріште питання про відповідальність М. і Б.

Задача № 6

Загрожуючи вибухом, М. наказала екіпажу літака ТУ-134, який виконував рейс Київ-Москва, змінити курс і летіти до Стамбулу. Прикинувшись, що виконує цю вимогу, екіпаж посадив літак у Семфирополі. Під час затримання М. в неї було вилучено згорток з молотком і кухонним ножем, які вона видавала за бомбу.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача № 7

Ч., за домовленістю із Ш., з телефону-автомату повідомив у чергову частину міліції про те, що в одній з державних установ закладений вибуховий пристрій. Робота в державній установі була припинена, співробітники евакуйовані з будинку, викликані сапери. Повідомлення виявилося помилковим.

Кваліфікуйте дії Ч. і Ш.

Заняття № 2

  1. Характеристика злочинів пов’язаних із незаконним поводженням із зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами чи радіактивними матеріалами:

а) викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем;

б) незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами;

в) недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів;

г) незаконне поводження з радіоактивними матеріалами

д) погроза вчинити викрадання або використати радіоактивні матеріали.

2. Характеристика злочинів пов’язаних із порушенням правил, що забезпечують громадську безпеку:

а) порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами;

б) незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини;

в) незаконне перевезення на повітряному судні вибухових або легкозаймистих речовин;

г) порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

Завдання:

1. Надайте визначення предмету злочинів пов’язаних із незаконним поводженням із зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами чи радіактивними матеріалами.

2. Надайте визначення предмету злочинів пов’язаних із порушенням правил, що забезпечують громадську безпеку.

3. Перерахуйте нормативно-правові акти, до який відсилають диспозиції статей, передбачених Розділом IX Особливої частини КК України.

Задача № 1

Цивільні працівники воєнізованої охорони доповіли командиру частини, котра підпорядкована Західній військово-морській базі ВМС України, про збиті замки на складських приміщеннях. Командир частини провів позапланову інвентаризацію і таким чином не дорахувався одного пускового механізму і двох переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) «Стріла-3М».

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача № 2

На підприємстві «Кримтеплоенергомонтаж» (сховище ізотопів) зберігалися пристрої та устаткування у процесі перевірки яких, із залученням відповідних фахівців, було виявлено перевищення норми випромінювання.

Проте ніякого обліку небезпечного устаткування службовці підприємства не ведуть: будь-які документи про прилади та пристрої, що міститься у сховищі, його кількість і характеристики просто відсутні. Крім того, частину пристроїв було виявлено за межами сховища.

Дати кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача № 3

Фірма “Санрайз” займається заготівлею, транспортуванням і реалізацією металобрухту чорних металів. Зі станції Рівне фірма відправила вагон металобрухту на станцію С. Донецької залізниці для подальшої переробки. Під час відправки вантажу технік-дозиметрист лінійної санепідстанції провів дозиметричний контроль контейнера. Дозиметр не зафіксував випромінювання, яке б перевищувало встановлену норму.

Власник вантажу та посадові особи Рівненської лінійної санепідемстанції на Львівській залізниці своєчасно не повідомили МНС та інші органи про небезпеку, яку становить вантаж. Відповідні органи не провели належних заходів із захоронення радіоактивного об’єкта.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача № 4

При зміні власника підприємства (одного з ВАТ) виявилася недостача шести підготовлених до захоронення джерел іонізуючого випромінювання з радіоізотопами, які містять цезій-137 та іридій-192, а також два гамма-дефектоскопи, що містять збіднений уран-238.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача № 5

Житель Одеської області Володимир Т. прибув до Київа у надії на вигідну угоду. У звичайному целофановому пакеті, котрий одесит постійно тримав при собі і цілий день возив у метро, знаходилося джерело альфа-випромінення потужністю 4500 мкр/год на поверхні пакета.

У пакеті виявився америцій-241, дуже токсичний радіоізотоп. Страшно подумати, який рівень небезпечного для життя забруднення міг виникнути у разі розгерметизації свинцевого контейнера! Затриманий розповів, що капсулу з америцієм він викрутив із вимірювального приладу, обстежив дозиметром і зробив саморобний 20-сантиметровий свинцевий контейнер. І всі ці процедури здійснив у своєму домі, де мешкають його дружина і малолітня дитина.

Вирішить питання щодо відповідальності.

Задача № 6

Близько 6-ї години ранку в старому двоповерховому корпусі Черкаської обласної лікарні розпочалася пожежа. З лікарні були евакуйовані 60 паціентів і найцінніше медичне обладнання. Місце займання виявив сторож, котрий спробував погасити пожежу самотужки. Через декілька годин за допомогою управління МНС пожежу вдалося ліквідувати. Загиблих та поранених немає. Підраховані збитки становлять 700 тис. грн.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Література: 2, 64, 88, 96, 110, 127, 177, 252, 268, 281, 328, 331, 342, 355, 366.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]