Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Задача № 6

Л. після закінчення робочого дня, споживши спиртні напої, сів за кермо автомобіля і попрямував додому. Із-за сильного сп'яніння він не справився з управлінням машини, і вчинив наїзд на громадянина К. і громадянку С. В результаті наїзду С. загинула, а К. було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження. Л. був засуджений за ч. 2 ст. 286 КК України до 8 років позбавлення волі з позбавленням права управляти транспортним засобом строком на 3 роки.

До якого виду належить злочин, вчинений Л.?

Література: 57, 86, 135, 140, 143, 160, 261, 357.

Тема 4: Кримінальна відповідальність та її підстава

Заняття № 1

  1. Поняття кримінально-правового відношення. Об’єкт, суб’єкт, зміст кримінальних правовідношень.

  2. Юридичні факти у кримінальному праві.

  3. Поняття та форми реалізації кримінальної відповідальності.

  4. Межі та стадії кримінальної відповідальності.

  5. Підстава кримінальної відповідальності.

Завдання:

  1. Складіть у конспекті схему кримінальних правовідносин з вказанім її елементів для кожної стадії кримінальної відповідальності.

  2. Письмово проаналізуйте значення події в кримінальному праві.

Задача № 1

Рядовий П. проходив строкову воєнну службу. Під час новорічних свят він здійснив самовільне залишення військової частини тривалістю 2 доби та 11 годин, за що був притягнений до кримінальної відповідальності.

Під час судового засідання захисник заявив клопотання про припинення кримінальної справи за відсутністю в діянні складу злочину, у зв’язку з тим, що скоєне П. діяння формально містить ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст.407 КК, але внаслідок своєї малозначності не становить суспільної небезпеки.

Чи обґрунтоване клопотання захисника?

Задача № 2

Художник Г. у вересні 2001р. виготовив кліше для друкування гривень номіналом 20 гривень. Після цього він запропонував З. виготовити прес для друкування підроблених гривень. Той виготовив і передав Г. прес. У кінці жовтня 2001р. Г. у себе на квартирі надрукував 10 банкнот на суму 200 гривень і наступного дня розплатився ними за покупки в магазині, але касир виявила, що гривні підроблені, і Г. було затримано.

Чи повинні та за що саме нести кримінальну відповідальність Г. й З.?

Задача № 3

Н., не зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності, за виконання робіт з ремонту квартири П. отримав від нього 5 тис.доларів США.

Чи підлягає Н. кримінальній відповідальності?

Задача № 4

Н. домовився з К. продати тому належну йому квартиру за 25 тис.доларів США. Оскільки угоди купівлі-продажу за валюту між громадянами чинним законодавством заборонені, у договорі купівлі-продажу квартири була вказана її вартість у гривнях, але фактично занижена в 10 разів для того, щоб меншим був розмір державного мита за нотаріальне оформлення зазначеного договору. Фактично за куплену квартиру К. заплатив Н. 25 тис.доларів США. Державне6 мито за домовленістю сплачував Н.

Чи повинні та за що саме нести кримінальну відповідальність Н. і К.?

Задача № 5

С. через газету безкоштовних оголошень дізнався про те, що К. недорого продає автомобіль Ваз-2107. Домовившись по телефону про зустріч, С. зустрівся з К., оглянув машину і вирішив її придбати.

С. і К. домовилися, що гроші в сумі 3 тис. доларів США покупець передасть після оформлення всіх документів купівлі-продажу автомобіля. Після оформлення документів, коли ВАЗ-2107 фактично вже належив покупцеві, С. недодав 1 тис. доларів США, мотивуючи це тим, що і так багато заплатив, а якщо К. проти, то може позбутися і цієї суми.

Чи підлягає С. кримінальної відповідальності за вчинене діяння?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]