Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Задача №5

П'яний С. влаштував у будинку скандал та побив свою прийомну дочку. М. намагалася захистити дочку: вибігла в покрову, схопила кайло і вдарила тричі чоловіка по голові. Через декілька хвилин С. помер.

Кваліфікуйте дії М.

Заняття № 5

  1. Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

  2. Умисне легке тілесне ушкодження.

  3. Побої і мордування та їх відмінність від катування.

  4. Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Завдання:

  1. Назвіть види середньої тяжкості тілесних ушкоджень.

  2. Назвіть ознаки за якими легке тілесне ушкодження відрізняється від побоїв і мордування.

Задача №1

В. і Б., що проживають по сусідству, впродовж багатьох років знаходилися в неприязних відносинах. Якось дружина В. нецензурно вилаяла дітей Б. і вони заплакали. На їхній крик із будинку вийшов Б. і зробив дружині В. зауваження. Та, не бачачи своєї провини, кинула в Б. камінь, потрапивши в ногу. Б. у відповідь кинув камінь в дружину В., потрапивши у її залізні ворота. На шум вийшов В. і разом із дружиною почав бити Б., поваливши його на землю. Піднявшись Б., вдарив каменем по голові В., а дружина В. ціпком вдарила Б. Як з’ясувалося В. і Б. заподіяли один одному легкі тілесні ушкодження: дружина В. і Б. отримали невеличкі подряпини, а В. – пошкодження з незначною втратою загальної працездатності.

Дайте юридичний аналіз діям учасників бійки.

Задача №2

Учень 9-го класу Х. під час перерви вирішив проекспериментувати і узяв сталеву лінійку, зігнув та направив її у бік групи хлопців. Він упевнив, що лінійка пролетить над їх головами, не зачепивши жодної волосинки. Х. випустив лінійку, яка попала в око одного з учнів. Пошкоджене око згодом довелось вилучити.

Кваліфікуйте дії Х.

Варіант: був заподіяний глибокий поріз щоки, учень втратив багато крові та три тижні пролежав у лікарні.

Задача №3

С., повернувшись з роботи, не застав у будинку своєї дружини М. Як з’ясувалося М. посварилася з матір'ю С. і пішла до своїх батьків. Наступного дня С. пішов до батьків дружини і запропонував М. повернутися додому, але вона відмовилася. Тоді С. кілька разів ударив М. ціпком по голові. Потерпіла вісім днів пробула в лікарні.

Кваліфікуйте дії С.

Варіанти: а) С., ображений брутальними словами М. в адресу своєї матері, схопив гумовий шнур і став їм бити М. Судово-медична експертиза встановила у М. численні подряпини на обличчі, руках і тілі. Протягом 10 днів вона лікувалася амбулаторно; б) С. пригрозив М. вбити її у випадку відмовлення від повернення в його будинок.

Задача №4

Учень 7-го класу Г. погано вчився у школі, не слухався батьків, бився з хлопцями. Батько Г. кілька разів сильно бив його по спині і сідницям сухими березовими лозинами.

Кваліфікуйте дії батька Г.

Варіанти: а) після одного побиття Г. у зв'язку із сильним нервовим розладом пролежав у лікарні протягом місяця; б) Г. намагався покінчити життя самогубством.

Заняття № 6

  1. Поняття та види злочинів проти особистої безпеки.

  2. Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби та його відмінність від зараження венеричною хворобою.

  3. Залишення в небезпеці та його відмінність від ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані.

  4. Неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей.

Завдання:

  1. Складіть схему злочинів проти особистої безпеки людини.

  2. Назвіть склади злочинів проти особистої безпеки людини, об’єктивна сторона яких виявляється у бездіяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]