Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Тема 11. Співучасть у скоєнні злочину

Заняття № 1

  1. Поняття та значення співучасті, об’єктивні та суб’єктивні ознаки співучасті.

  2. Теорії співучасті у кримінальному праві.

  3. Проблеми уявної співучасті та співучасті у необережних злочинах.

Завдання:

Складіть та запишіть у конспект схему ознак співучасті.

Задача № 1

Л.В., посварившись з Г. та його друзями, розповів про конфлікт своєму брату Л.Ю. і разом з ним повернувся на місце пригоди. Л.Ю. взяв з собою ніж, про що Л.В. не знав. Підійшовши до хлопців, що сиділи на лавці, Л.Ю. вдарив одного з них – І. Розпочалася бійка. Л.Ю. двічі вдарив Г. ножем в груди, а потім поранив З. Л.В. у цей час завдавав кулаками ударів пораненому Г. Від отриманих ножових поранень Г. у лікарні помер.

Як вирішити справу?

Задача № 2

Працівник геологорозвідувальної партії С. під час полювання помітив на світанку, що в кущах поблизу селища щось ворушиться, і побачив якусь чорну тінь у тумані на фоні зелені. Гадаючи, що то ведмідь, С. побіг у будинок, розбудив Б. і повідомив про це. Обидва вони взяли рушниці і, підкравшись до берега річки, зробили постріли в кущі, звідки чутно було тріск гілок. Кулею з рушниці С. був убитий В., який знаходився там. Куля з рушниці Б. не зачепила останнього.

Як вирішити справу?

Варіант: Внаслідок того, що рушниці С. і Б. були нові й раніше з них постріли не робились, експертиза не змогла встановити, з чиєї рушниці вбито В.

Задача № 3

Л., працюючи на залізничній станції, знав, що на запасному шляху стоїть склад з акумуляторними батареями і декілька вагонів цього складу неопломбовані. При виконанні своїх обов'язків він, проходячи поряд з цим складом, відмітив, що працівник цієї ж станції К. з одного вагону виносить два акумулятори. Вирішивши скористатися ситуацією, Л. також заліз в цей вагон і викрав акумуляторні батареї, при спробі збуту однієї з яких він був затриманий правоохоронними органами.

Чи можна Л. і К. визнати співучасниками злочину?

Задача № 4

У приміщенні диспетчерської гаража між Л. і Щ. у присутності М. виникла сварка, під час якої вони ображали один одного. Щ. вдарив Л. кулаком. Л. схопив металеву болванку вагою 1,5 кг і завдав нею удару Щ., заподіявши йому перелом ключиці. М., який бачив все це і який мріяв помститися за образу, нанесену йому Щ. місяць тому, вирвав з рук Л. болванку і вдарив нею Щ. по голові, заподіявши йому перелом черепа.

Чи є в даній ситуації співучасть у злочині?

Задача № 5

Б., П. і С., знаходячись на дискотеці в клубі технікуму, посперечалися і зав'язали бійку. Коли бійка була припинена, до них підійшов староста їх групи Г. і став говорити їм про негідну поведінку на вечері. Тоді Б., П. і С., що знаходилися в нетверезому стані, схопили Г. і викинули його з вікна клубу, яке знаходилося в 2 метрах від асфальту. Впавши на асфальт, Г. ударився головою об бордюрний камінь. Йому, по висновку судово-медичної експертизи, була причинна тяжка шкода здоров'ю – перелом черепа.

Чи є Б., П. і С. співучасниками злочину?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]