Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Тема 14. Звільнення від кримінальної відповідальності

Заняття № 1

  1. Поняття та правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності.

  2. Види звільнення від кримінальної відповідальності.

  3. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям.

  4. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим.

Завдання:

Складіть та запишіть до конспекту схему видів звільнення від кримінальної відповідальності.

Задача № 1

Проживаючи в одній комунальній квартирі, Г. та С. часто сварились, ображали одна одну. Одного разу Г. звинуватила С. у крадіжці її костюма. Та у відповідь образила сусідку, а потім кілька разів ударила, спричинивши легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров`я. Потерпіла звернулась до суду, який порушив кримінальну справу за ч.2 ст.125 КК і призначив до розгляду. У період судового розгляду С. придбала для Г. дефіцитні ліки, а також передала їй 300 грн. за зниклий костюм. У зв’язку з цим між Г. та С. відбулося примирення, про що вони заявили в суд.

Чи може С. бути звільненою від кримінальної відповідальності?

Варіант: С. не придбала ліки і не передала гроші, а лише попросила вибачення у потерпілої під час останнього слова підсудної, внаслідок чого у залі судового засідання відбулось примирення між потерпілою та підсудною.

Ознайомтесь зі ст. 27 КПК.

Задача № 2

К., під час судового розгляду справи про зґвалтування її Г., офіційно оголосила суду, що вона згодна на звільнення Г. від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням, тому що він відшкодував завдану їй шкоду і вона не має до нього претензій.

Чи може Г. бути звільнений від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням з потерпілою?

Задача № 3

Л. прийшов на квартиру своєї колишньої дружини і запропонував знову жити разом. Дружина йому відмовила, після чого виникла сварка. В процесі сварки колишня дружина тяжко образила Л. У нього виник стан сильного душевного хвилювання, під час якого він наніс колишній дружині кілька ударів у голову та груди. Цими ударами їй було заподіяно тяжке тілесне ушкодження. Була порушена кримінальна справа. В ході досудового слідства Л. щиро покаявся, помирився з колишньою дружиною, повністю оплатив витрати на її лікування.

Чи може бути Л. звільнений від кримінальної відповідальності? Ознайомтеся зі статтями 122 і 123 КК України.

Варінт:. Л. не перебував у стані сильного душевного хвилювання і заподіяв дружині умисні середньої тяжкості ушкодження.

Задача № 4

В. познайомився в ресторані "Маяк" з А. і увечері проводжав її додому на своїй машині. Зупинившись на пустинній вулиці, він запропонував їй вступити з ним в статевий зв'язок, на що отримав рішучу відмову. До того ж А. додала, що у неї є номер телефону В., по якому вона подзвонить і розповість про все його дружині. Злякавшись, В. вирішив розправитися з А. Коли вона вийшла з машини біля свого будинку, він наздогнав її в під'їзді і почав душити. А. благала відпустити її, оскільки у неї малолітня дитина і мати-інвалід. В. відмовився від доведення злочину до кінця.

Вирішуючи питання про припинення кримінальної справи щодо В., слідчий вказав в ухвалі, що В. "підлягає звільненню від кримінальної відповідальності".

Чи можна добровільну відмова від доведення злочину до кінця віднести до підстав звільнення від кримінальної відповідальності?

Яка різниця в поняттях "звільняється від кримінальної відповідальності" і "не підлягає кримінальній відповідальності"?

Яке формулювання необхідно застосувати слідчому, приймаючи рішення про притягання В. до відповідальності?

Заняття № 2

  1. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки.

  2. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки.

  3. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

Завдання:

Складіть схему умов і підстав звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з: передачею особи на поруки, зміною обстановки, закінченням строків давності.

Задача № 1

С. за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.185 КК, був звільнений від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки колективу житлово-експлуатаційної контори (ЖЕК) №3 Київського району м.Одеси, де він працював слюсарем-сантехніком. Протягом перших 6 місяців з дня передачі на поруки він поводив себе належним чином, але потім кілька разів з’являвся на роботу в стані сп’яніння, допустив прогул, а за 2 місяці до закінчення річного строку поручительства вчинив ще одну крадіжку. У зв’язку з цим колектив ЖЕКу прийняв рішення про відмову від поручительства за С. і направив це рішення до відповідного суду.

Яке рішення щодо С. має прийняти суд? Чи може вчинена ним друга крадіжка розглядатись як повторна?

Задача № 2

Л., перевищуючи межі необхідної оборони, застрелив з мисливської рушниці Д. та Ш., які вчинили незакінчений замах на зґвалтування його неповнолітньої доньки. Була порушена кримінальна справа за ст.118 КК. В ході досудового слідства Л. давав правдиві показання стосовно фактичної сторони вчиненого, висловлював готовність матеріально допомогти сім’ям потерпілих, однак свою вину визнавав частково й у вчиненому не розкаювався. Справа з обвинувальним висновком була направлена до суду. Одночасно в суд надійшло клопотання від автотранспортного підприємства, де Л. працював водієм, з проханням передати його на поруки колективу. Під час судового розгляду Л. зберіг позицію, яку він займав на досудовому слідстві, – вину свою визнавав частково й у вчиненому не розкаювався.

Чи може Л. бути звільнений від кримінальної відповідальності? Якщо таке звільнення можливе, який з передбачених у КК його різновидів має бути застосований до Л.?

Варіант: Після находження клопотання від автотранспортного підприємства Л. змінив позицію – в суді він свою вину визнав повністю та заявив, що щиро розкаюється у вчиненому.

Задача № 3

В., що керував приватним підприємством, незаконно отримав державний цільовий кредит, чим заподіяв крупний збиток державі. Боячись відповідальності при викритті в скоєному, В. добровільно з'явився в правоохоронні органи і повідомив про те, що трапилось, гарантуючи, що через місяць відшкодує завдані збитки державі.

Чи можливе звільнення В. від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям?

Задача № 4

З., під час судового розгляду у справі про згвалтування її К., офіційно заявила суду, що вона задоволена поведінкою винного після вчинення злочину. К. відшкодував нанесену їй злочином шкоду, і вона згодна з його звільненням від кримінальної відповідальності.

Чи може суд звільнити К. від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілою?

Задача № 5

А. за крадіжку був засуджений на чотири роки позбавлення волі. Через один рік і два місяці після початку відбування покарання А. втік і був затриманий тільки через 15 років.

Чи підлягає А. звільненню від кримінальної відповідальності?

Література: 25, 106, 128, 129, 198, 317, 340, 351, 352, 367.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]