Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Тема 28. Злочини у сфері господарської діяльності

Заняття № 1

  1. Історичні соціально-економічні та політичні умови виникнення кримінальної відповідальності за злочини у сфері господарської діяльності.

  2. Загальна характеристика та система злочинів у сфері господарської діяльності.

  3. Характеристика злочинів у сфері банківської системи України:

а) незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення;

б) незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків.

  1. Характеристика злочинів у сфері бюджетної системи України:

а) порушення законодавства про бюджетну систему України;

б) видання нормативно-правових або розпорядчих актів, які змінюють доходи і видатки бюджету всупереч встановленому законом порядку.

Завдання:

        1. Складіть схему злочинів у сфері господарської діяльності.

        2. Назвіть ознаки за якими злочини у сфері банківської системи відрізняються від злочинів у сфері бюджетної системи.

Задача № 1

Громадянином С. біля банкомату „Імекс Банк” було знайдено кредитну картку. Не довго думаючи, він вирішив перевірити, чи є на даній картці будь-які кошти. Ввівши найпростіший код, який спав йому на думку (1,2,3,4), і який в подальшому виявився вірним, він зняв з даного рахунку 1500 грн.

Кваліфікуйте дії С.

Задача № 2

К. купив у Львові діамант без оправи, який таємно вивіз до Англії, де продав його за 25 тис. фунтів.

Дайте кримінально-правову оцінку дій К.

Задача № 3

Замісник Голови адміністрації Ульяновського району Кіровоградської області Ш. розпорядився, щоб 2/5 частини наданих державою коштів для відбудови району передали на реставрацію Ульяновської Православної Церкви. Хоча розтрата цих коштів не була передбачена місцевим бюджетом.

Чи правомірні дії Ш.? Якщо ні, то кваліфікуйте його діяння.

Задача № 4

Головний бухгалтер торговельно-закупівельної бази по постачанню дитячих, шкільних і лікувально-оздоровчих установ міськвиконкому Г., порушивши Закон, зменшила оподатковуваний прибуток, несвоєчасно перераховувала в бюджет прибутковий податок із заробітної плати, у результаті чого в бюджет не надійшло коштів на суму 18746 грн.

Вирішть питання про відповідальність Г.

Заняття № 2

  1. Характеристика злочинів у сфері кредитно-фінансової системи України:

а) виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї;

б) контрабанда;

в) ухилення від повернення виручки в іноземній валюті;

г) ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів;

д) незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів;

е) підроблення знаків поштової оплати і проїзних квитків;

є) незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору чи контрольних марок;

ж) ухилення від сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

2. Відмінність злочинів у сфері кредитно-фінансової системи України від адміністративних проступків.

Завдання:

1. Назвіть нормативно-правові акти, до яких відсилають диспозиції, кримінально-правових норм, які передбачають відповідальність за вчинення досліджуваних злочинів.

2. Назвіть ознаки за якими злочини у сфері кредитно-фінансової системи України відрізняються від адміністративних проступків.

Задача № 1

П., в домашніх умовах, виготовив 4 срібні монети, що, як на перший погляд, мали колекційну цінність. В результаті чого він вирішив їх продати своєму знайомому, який розпочинав тільки діяльність колекціонера.

Як слід кваліфікувати дії П.?

Задача № 2

Громадянину І. потрібно було розміняти 100 грн. купюру, щоб заплатити за сигарети в лавці. Знайшовши найближчий магазин, він розміняв у продавця на дві купюри по 50 грн. Коли І. почав розплачуватися за товар ним було помічено, що одна із наданих йому купюр не відповідає всім потрібним вимогам. Але замість того, щоб розплатитися справжньою, він підніс до каси ту, яка викликала у нього сумніви. В результаті чого його було затримано за підозрою збуту підроблених грошей.

Кваліфікуйте дії І.

Задача № 3

С., будучи закордоном в Турциї, скупив 5 кг. золотих виробів, з метою їх подальшого збуту. Перетинаючи українську митницю, він не повідомив про свою покупку органів митних служб і не заповнив Декларацію. При перевірці багажу на спеціальному приладі, товар був виявлений.

Кваліфікуйте дії С.

Задача № 4

С., як платник податків, у звітних документах правильно відображав і обраховував свої податкові зобов’язання, своєчасно подавав податкову декларацію, однак у зв’язку із відсутністю достатньої кількості коштів на його банківському рахунку не своєчасно погашалося його податкове зобов’язання.

Кваліфікуйте дії С.

Задача № 5

Водій рейсового автобусу Кишинів-Одеса С. намагався перевезти через державний кордон вино-коньячні вироби, сховавши їх від працівників митниці в спеціальному таємному сховищі в автобусі, за що був затриманий працівниками митниці.

Кваліфікуйте дії С.

Заняття № 3

  1. Характеристика злочинів у сфері підприємництва та іншої діяльності суб’єктів господарювання:

а) порушення порядку зайняття господарською та банківською діяльністю;

б) зайняття забороненими видами господарської діяльності;

в) незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва;

г) фіктивне підприємництво;

д) протидія законній господарській діяльності;

е) легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом;

є) умисне порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом;

ж) порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом;

з) порушення правил здачі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння;

  1. Характеристика злочинів у сфері конкурентних відносин:

а) примушування до антиконкурентних узгоджених дій;

б) незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару;

в) незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю;

г) розголошення комерційної або банківської таємниці.

Завдання:

1. Надайте визначення господарської, банківської та підприємницької діяльності.

2. Назвіть ознаки за якими комерційна таємниця відрізняється від банківської.

Задача № 1

В місті Києві К. разом з Л. організував по місцю свого проживання майстерню по виробництву і ремонту вогнепальної нарізної зброї. Співробітники служби безпеки України виявили це і передали матеріали в органи прокуратури. Прокурор м. Києва порушив кримінальну справу по ст. 203 КК України за зайняття забороненими видами господарської діяльності.

Оцініть рішення прокурора м. Києва.

Задача № 2

Художник-оформлювач Н. у вільний від роботи час на комбінаті монументально-декоративного мистецтва вдома займався на замовлення клієнтів виготовленням з їхніх матеріалів виробів із золота, срібла, а також виготовленням і ремонтом виробів із застосуванням топазів, олександритів, перлів і бурштину. Протягом року він одержав від своїх клієнтів 300 тис. грн. Свою діяльність Н. не реєстрував і податків не платив.

Дайте кримінально-правову оцінку дій Н.

Задача № 3

Проаналізувавши показники своєї роботи за рік, страхова компанія вирішила внести зміни до 5-ти ключових умов договору страхування автотранспорту (КАСКО), який застосовувався протягом минулого року, з метою одержати більший прибуток. При цьому Правила страхування для даного виду страхування, які були зареєстровані в Держфінпослуг змін не зазнали.

Здійснюючи свою діяльність з застосуванням як минулорічних, так і нових умов договору страхова компанія одержала за результатами року прибуток в сумі більше ніж 10 млн. грн., при цьому виявилося, що рентабельність договору з новими умовами на 20% вища ніж договору з минулими умовами.

Дайте кримінально-правову оцінку діяльності страхової компанії.

Задача № 4

М. разом з Н. організували за місцем своєї роботи майстерню по виробництву й ремонту вогнепальної нарізної зброї. Співробітники служби безпеки України виявили це й передали матеріал в органи прокуратури. Прокурор району порушив кримінальну справу за ст. 203 КК за заняття забороненими видами господарської діяльності.

Дайте оцінку рішенню органів прокуратури.

Задача № 5

С., працюючи черговим лікарем у лікарні, у вільний від чергування час мав велику приватну медичну практику. Через кілька років такої практики він був викликаний в органи внутрішніх справ, де йому висунули претензії у вчиненні незаконної лікарської діяльності.

Оціните ситуацію.

Заняття № 4

1. Злочини у сфері банкрутства:

а) фіктивне банкрутство;

б) доведення до банкрутства;

в) приховування стійкої фінансової неспроможності;

г) незаконні дії у разі банкрутства;

2. Злочини у сфері використання фінансових ресурсів та обігу цінних паперів:

а) шахрайство з фінансовими ресурсами;

б) порушення порядку випуску (емісії) та обігу цінних паперів;

в) виготовлення, збут або використання підроблених недержавних цінних паперів.

Завдання:

1. Надайте визначення фінансових ресурсів та цінних паперів.

2. Назвіть суб’єкта злочинів у сфері банкрутства.

3. Назвіть суб’єкта злочинів у сфері використання фінансових ресурсів та обігу цінних паперів.

Задача № 1

Приватний підприємець К., надавши банку завідомо неправдиву інформацію, неправомірно одержав кредит для подальшого ведення підприємницької діяльності. Після цього, розуміючи безперспективність свого зайняття, К. привласнив грошові кошти одержані як кредит. Дайте кримінально-правову оцінку діям К.

Чи змінилася б кваліфікація, якщо б К. з самого початку діяв з умислом на привласнення зазначених коштів?

Задача № 2

Власник ПП „Мінск” К. невчасно подав позовну заяву до суду про стягнення грошей з боржника ПП „Ялинка”, чим спричинив стійку фінансову неспроможність даного підприємства.

Чи утворює така бездіяльність К. склад розглядуваного злочину? Якщо так, то кваліфікуйте дії К.

Задача № 3

Керівник підприємства "Сервіз" К. за домовленістю з іншими посадовими особами, представив у банк помилкову інформацію про економічний стан підприємства, для одержання кредиту, який був наданий.

Вирішить питання про відповідальність К.

Заняття № 5

1. Злочини у сфері обслуговування споживачів та захисту їх прав:

а) незаконне виготовлення, збут або використання державного пробірного клейма;

б) обман покупців та замовників;

в) фальсифікація засобів вимірювання;

г) випуск або реалізація недоброякісної продукції.

2. Злочини у сфері приватизації державного та комунального майна:

а) незаконна приватизація державного, комунального майна;

б) незаконні дії щодо приватизаційних паперів;

в) недотримання особою обов’язкових умов щодо приватизації державного, комунального майна або підприємств та їх подальшого використання.

Завдання:

1. Назвіть нормативно-правові акти, до яких відсилають диспозиції, кримінально-правових норм, які передбачають відповідальність за вчинення досліджуваних злочинів.

2. Назвіть ознаки суб’єктивної сторони складів злочинів у сфері обслуговування споживачів та захисту їх прав та злочинів у сфері приватизації державного та комунального майна.

Задача № 1

Продавець магазину продажу тканин О. недоміряла покупцеві К. 0,8 м. бавовняної тканини.

Кваліфікуйте дії продавця.

Задача № 2

Л., працюючи директором заводу, допускав випуск недоброякісного одягу у великих розмірах. На попередньому слідстві він заявив, що випуск недоброякісної продукції мав місце в результаті того, що заготівки, які отримав завод, були виготовлені із недоброякісної сировини. Це підтвердилося в результаті проведеної експертизи.

Оцініть дану ситуацію.

Задача № 3

При одній із покупок фруктів та овочів Т., у продавця І., яка торгувала на Одеському ринку „Привоз”, вирішив переважити даний товар на центральних терезах ринку „Привоз”, які показали недовагу у 300 г. Т. звернувся до працівників міліції. В результаті перевірки експертами терез, було виявлено заміну одної із важливих їх деталей, наслідком яких була недовага.

Чи є в діях І. склад злочину? Та чи підлягає вона кримінальної відповідальності за ст.226 КК України?

Задача № 4

Б., працюючи директором фабрики, допускав випуск недоброякісного взуття у великих розмірах. На досудовому слідстві він заявив, що випуск недоброякісної продукції мав місце внаслідок того, що заготівлі, які одержала фабрика, були виготовлені з недоброякісної сировини. Це підтвердилося.

Оціните дану ситуацію.

Задача № 5

Президент агрофірми "Ефект" у період з 2004 по 2007 рр. порушуючи Закон України "Про захист прав споживачів" реалізував 139237 шт. плодово-овочевих консервів, у яких закінчився термін придатності на суму 34249 грн. 89 коп. Г. у процесі реалізації недоброякісної продукції вступив у змову з невстановленими особами, створив фіктивне підприємство "Антей – ХХ", за допомогою якого реалізував, ухилившись від сплати податків 168430 шт./банок на суму 58815 грн. овочевих консервів, заподіявши тим самим державі великий матеріальний збиток.

Вирішить питання про кваліфікацію вчинених злочинів. Обґрунтуйте відповідь.

Література: 1, 3, 9, 27, 45, 52, 56, 65, 67, 79, 80, 100, 200, 213, 239, 271, 284, 312, 313, 321, 354.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]