Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Задача № 6

К., П. і Т. займалися незаконним ловом риби. Після того, як П. і Т. зійшли з човна на берег, К. продовжував ставити сіті в протоці. Інспектор рибнагляду Л., який прибув на катері для затримання браконьєрів, спробував вилучити поставлені браконьєрами сіті. У відповідь К. розвернув свій човен і, щоб позбавитися від небажаного свідка і його небажаних дій, зробив наїзд на катер інспектора. Л. впав у воду, де глибина досягала двох метрів. Розвернувши свій човен, К. знову направив її на Л., який встиг нирнути. К. знов спробував наїхати, але не справився з управлінням і човен винесло на берег.

Чи підлягає К., П. і Т. кримінальній відповідальності?

Задача № 7

Звільнений з місць позбавлення волі Ш. жив на дачі у батьків. Одного разу увечері Ш. зайшов на ділянку Л. і спробував зібрати полуницю, проте був побитий і прогнаний господарем. З метою позбавлення життя Л. Ш., будучи п'яним, вночі повернувся на садову ділянку і, переконавшись, що Л. спить, облив двері будинку бензином і підпалив. Пожежею був знищений будинок і майно, що знаходилося в ньому, а Л., що отримав сильні опіки, три місяці знаходився на лікуванні в лікарні.

Чи підлягає кримінальній відповідальності Л.?

Література: 15, 16, 41, 125, 302, 314, 322, 357.

Тема 5 Склад злочину та його види

Заняття № 1

  1. Поняття та значення складу злочину.

  2. Функції складу злочину.

  3. Елементи та ознаки складу злочину.

  4. Види складу злочину.

  5. Співвідношення понять злочину та складу злочину.

Завдання:

1. Складіть у конспекті схему елементів складу злочину

2. з розділів VIII и X Особливої частини Кримінального кодексу випишіть до конспекту альтернативні за способом дії склади злочинів.

Задача № 1

К., раніше судимий за крадіжку, який ніде не працював, пиячив, жив на випадкові заробітки, а також на кошти, одержувані від збирання й здачі пляшок, вкрав у громадянки Ф. праску вартістю 600 гривень, яка знаходилась на балконі її квартири.

Ознаки яких кваліфікованих видів передбаченого ст.185 КК складу злочину є в діях К.?

Задача № 2

П. протягом шести років не сплачувала квартирної плати, заборгувавши за цей час суму, що перевищує 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Чи є дії П. злочином?

Задача № 3

С., працюючи начальником управління капітального будівництва виробничого об’єднання, шляхом зловживання службовим становищем привласнив у грудні 2001р. 1,43 куб.м. лісоматеріалів вартістю 50 гривень, а в січні 2002р. – 150 листів шиферу вартістю 1 650 гривень..

Чи є дії С. кримінально караними?

Задача № 4

Лікар-хірург П., який працював старшим судновим лікарем плавбази, під час її перебування в плаванні зробив за грошову винагороду операції переривання вагітності 4 жінкам – членам екіпажу і працівникам переробних цехів. Наказом головного лікаря медсанчастини „Азоврибпрому” заборонялось проведення планових абортів у морі. Вагітних жінок, згідно з цим наказом, слід було списувати на берег. Медичних протипоказань для проведення аборту в жінок не було.

Чи є в діях П. склад злочину, передбаченого ст.134 КК України?

Задача № 5

М., Н. і К. на квартирі у останнього посварилися під час сумісного вживання спиртних напоїв. При цьому К. вдарив М. порожньою пляшкою по руці, а Н. – по голові. У відповідь М. і Н. почали бити К. руками, ногами, пляшками, стільцем, заподіявши тому, безліч пошкоджень внутрішніх органів, переломи трьох ребер, закритий перелом хрящів гортані і інші пошкодження, які судово-медичною експертизою було визначені як тяжкі. Після цього М. і Н. допили спиртне, і пішли додому. Наступного дня від отриманих пошкоджень К. помер.

Визначте вид складу злочину в діях М. і Н.

Задача № 6

Будучи в нетверезому стані, О. виражався нецензурною лайкою і загрожував Ж. вбивством, а потім, піднявши над головою сокиру, почав наближатися до Ж.. Останній, підійшовши до О., відібрав у нього сокиру. О. при цьому ніякого опору не чинив, тому суд кваліфікував його дії як загрозу вбивством (ч. 1 ст. 129 КК України).

Визначте вид складу злочину в діях О.

Література: 43, 125, 336.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]