Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Задача №7

К. зловживала алкоголем та займалася проституцією. У неї народився син В. Коли В. виповнилось три місяці, К. віддала його до дитячого будинку. Через 18 років, В. повернувся у родину і жив з матір'ю та зведеним братом. Тримаючи образу на матір, В. постійно ігнорував її. Коли брата призвали в армію, В. відмовився утримувати матір, грубо з нею поводився. За рішенням суду В. мав віддавати частину грошей із зарплати матері і перераховувати цю суму поштою.

К. інсценувала повішення, надрізавши ремінь, на якому повісилася (це було встановлено експертизою). Однак ремінь не обірвався, і вона загинула. Перед повішенням К. написала заяву в міліцію, де розцінювала ставлення В. до неї як знущання й звинувачувала його у своїй смерті.

Чи є підстави для притягнення В. до кримінальної відповідальності?

Заняття № 4

  1. Поняття та види злочинів проти здоров’я особи.

  2. Умисне тяжке тілесне ушкодження. Характеристика кваліфікуючих ознак цього злочину.

  3. Умисне тяжке тілесне ушкодження за обтяжуючих обставинах.

  4. Умисне тяжке тілесне ушкодження за пом’якшуючих обставинах.

Завдання:

  1. Складіть схему злочинів проти здоров’я особи.

  2. Перерахуйте ознаки тяжкого тілесного ушкодження.

  3. Назвіть види тяжких тілесних ушкоджень.

Задача №1

Д., будучи вагітної, стояла в черзі в господарському магазині. Р. хотіла купити товар позачергово. Д. зробила їй зауваження. Жінки почали лаятись і Р. вдарила Д. ліктем у живіт. Через кілька днів у Д. почались передчасні пологи. Дитина народилася мертвою.

Кваліфікуйте дії Р.

Задача №2

Дача П. впродовж зими обкрадалася двічі невідомими. По закінченню чергового дачного сезону П. переніс найцінніші речі в темний прикомірок і на горище. В прикомірку П. встановив саморобний капкан на великого звіра, а на горищі спорудив пристрій: якщо хтось торкнувся б речей на нього мала, з 3-метрової висоти, впасти важка колода. У грудні, приїхавши перевірити схоронність майна, він знайшов на своїй дачі К. зі зламаним хребтом і відмороженими ногами, Як потім з'ясувалося, саме К. вже двічі обкрадав дачу П. Цього разу К. не пощастило.

Чи має нести відповідальність П.?

Задача №3

С. проживав в одній квартирі з тещею А. Якось вони посварились. С. вдарив А. слухавкою по обличчю і вибив праве око. Було встановлено, що правим оком А. давно вже не бачила, але після удару її прооперували і вилучили пошкоджене око. А. більш місяця лікувалася в лікарні.

Кваліфікуйте дії С.

Задача №4

М. знаходився у фактичних шлюбних відносинах з І. М. постійно бив І. Після чергового побиття, І., узявши свою малолітню дочку, пішла до батьків. Уночі п'яні М., його сестра і якийсь Б. прийшли за І. до її батьків. М. був озброєний обрізом. Він вистрілив у собаку, вибив скло у вікні і намагався проникнути в будинок, де знаходилися 8 чоловік – родина і родичі І. Погрожуючи розправою, М. став вимагати, щоб І. вийшла із будинку. Перелякавшись за життя дочки, онучки й інших родичів, батько І. узяв столовий ніж, вискочив на вулицю і встромив лезо в спину М. Знаючи, що М. прийшов не один, батько вдарив ножем і Б., що стояв біля вікна, а також сестру М., прийнявши її за чоловіка. М. і Б. померли одразу. Сестру було легко поранено.

Чи є підстави для притягнення батька І. до кримінальної відповідальності?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]