Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Задача №1

Удень, повертаючись до села, А. почув жіночий крик. Жінка кликала на допомогу. Злякавшись, А. пішов ще швидше. Прийшовши додому, він розповів усе своїй дружині. Наступного дня стало відомо, що зґвалтували і покалічили мешканку із сусіднього села.

Чи є підстави для притягнення А. до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 136 КК?

Дайте аналіз складу злочину, передбаченого ст. 136 КК.

Задача №2

С., знаючи про своє венеричне захворювання, якось вступив у статевий зв'язок з Л. Через тиждень Л. випадково довідалася від лікаря, який лікував С., що С. хворий. На питання Л. С. підтвердив ці слова і додав, що в противному випадку Л. відмовила б йому в близькості.

Обурившись, Л. подала заяву в міліцію, хоча експертиза й показала, що вона не заразилася.

Дайте юридичний аналіз діям С.

Задача №3

К., страждаючи венеричним захворюванням, вступила в статевий зв'язок з випадковим знайомим, у результаті чого той заразився.

Кваліфікуйте дії К.

Варіанти: а) впродовж місяця К. в такий спосіб заразила двох чоловік; б) К. займалася самолікуванням і на момент вступу в статевий зв'язок вважала себе здоровою.

Заняття № 7

  1. Загальна характеристика злочинів у медичній діяльності.

  2. Незаконна лікувальна діяльність.

  3. Ненадання допомоги хворому медичним працівником.

  4. Неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником. Співвідношення складів злочинів, передбачених ст. ст. 131, 140 КК.

  5. Порушення прав пацієнта та його відмінність від незаконного проведення дослідів над людиною.

  6. Порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини та його відмінність від насильницького донорства.

  7. Незаконне розголошення лікарської таємниці. Співвідношення складів злочинів, передбачених ст. ст. 132, 145 КК.

Завдання:

  1. Назвіть ознаки суб’єкта злочинів у медичній діяльності.

  2. Назвіть особливості об’єктивної сторони злочинів у медичній діяльності.

Задача №1

Будучи старшим лікарем плавбазы „Р-С” і лікарем-хірургом, С., що має вищу медичну освіту, у січні–травні 2006 року під час плавання порушив наказ головного лікаря медсанчастини „К”, який заборонив робити аборти у морі, а вагітних жінок наказав висаджувати на берег. С. все ж таки робив аборти жінкам – членам екіпажа і працівникам переробних цехів, за що отримував від них гроші.

У справі не встановлено, що були які-небудь протипоказання для штучного переривання вагітності. Аборти С. робив у медсанчастині плавбазы. Ніяких шкідливих наслідків для здоров'я жінок після проведених операцій не було.

Дайте правову оцінку діянням С.

Задача №2

Д. випадково прийняла отруту для сарани. Її батько звернуся за допомогою до фельдшера П. Щойно повернувшись від свого іншого пацієнта, який живе далеко від села, відчувши втому П. відмовився йти до хворої, порадивши дати їй склянку рослинної олії. Батько повернувся додому і напоїв Д. олією. Однак стан її погіршився. Батько знов прийшов до П. і вмовив його прийти до хворої. Однак уже було пізно: Д. померла.

Кваліфікуйте дії П.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]