Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Тема 29. Злочини проти довкілля

Заняття № 1

  1. Історія криміналізації злочинів проти довкілля.

  2. Поняття та види злочинів проти довкілля.

  3. Характеристика злочинів проти екологічної безпеки:

а) порушення правил екологічної безпеки;

б) невжиття заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення;

в) приховування або перекручення відомостей про екологічний стан або захворюваність населення;

г) проектування чи експлуатація споруд без систем захисту довкілля.

4. Характеристика злочинів у сфері землевикористання, охорони надр та атмосферного повітря:

а) забруднення або псування земель;

б) порушення правил охорони надр;

в) безгосподарське використання земель;

г) забруднення атмосферного повітря;

Завдання:

1. Складіть схему злочинів проти довкілля.

2. Назвіть сфери природного середовища, які охороняються кримінальним законом.

Задача № 1

14 квітня з центрального перепускного пункту ВАТ «Хімзавод» виїхав вантажний автомобіль, в кузові якого знаходилася цистерна ємкістю 8 кубічних метрів. Під час руху автомобіля на дорогу та прилеглі сільськогосподарські угіддя стався витік 10 кілограмів ртуті. Через надзвичайну подію на деякий час був перекритий рух транспорту по цій дорозі. Близько 0,05 гектара землі сільськогосподарського призначення стали непридатними для використання. За даними досудового слідства, витік ртуті стався через те, що цистерна, в якій перевозився небезпечний метал, через тривалий час її експлуатації була вже не придатною для використання за призначенням. На численні запити співробітників підприємства щодо необхідності купівлі нової цистерни керівник відмовляв, посилаючись на недостатність грошових коштів.

Кваліфікуйте діяння керівника ВАТ «Хімзавод».

Задача № 2

Громадянин М. отримав у спадок земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 3 га. З метою зміни її цільового призначення М. вивіз і продав іншій особі більшу частину гумусного шару землі. Внаслідок таких дій зазначена земельна ділянка стала фактично непридатною для ведення сільського господарства.

Кваліфікуйте дії М.

Задача № 3

2 січня через халатні дії керівництва нафтодобувної компанії на родовищі нафти майже на добу було зупинено технологічний процес. За наказом директора підприємства, яке здійснювало розробку цього родовища, з місця аварії було евакуйовано сто тридцять осіб, проте органи державної влади не були вчасно повідомлені про те, що на підприємстві сталася аварія. Весь цей час в атмосферне повітря викидались отруйні речовини. В ході перевірки було встановлено, що в повітря було викинуто близько 5 тисяч тон кислого і сирого газу.

Кваліфікуйте зазначене діяння.

Задача № 4

У мережі Інтернет журналістом Г. була опублікована інформація про те, що причиною масової захворюваності жителів одного з населених пунктів України є витік отруйних речовин з військового складу, розташованого в безпосередній близькості від населеного пункту. Поряд із цим матеріалом журналістом була опублікована копія наказу Міністерства оборони України, що передбачає розміщення ряду токсичних речовин на зазначеному складі. Опублікований наказ мав категорію "Секретно" За цим фактом проти Г. була порушена кримінальна справа за статтею 328 КК України.

Виріште питання про відповідальність Г.

Задача № 5

Виконавчий директор ЗАТ "Завод "Трансмед" Г. направляв усі засоби, що перебували у розпорядженні підприємства, на фінансування основної діяльності підприємства, закупівлю сировини, розрахунки по заробітній платі. На утилізацію виробничих відходів кошти протягом року не виділялися й відходи накопичувалися на території заводу.

У результаті, за висновком експертизи, відбулося нагромадження токсичних речовин у місцях складування відходів, просочування зазначених речовин у ґрунт. Внаслідок цього мало місце гостре отруєння робітників, що працювали в безпосередній близькості від відповідного складу. Прокуратурою проведена перевірка матеріалів, наданих державними органами з охорони праці й порушені кримінальні справи проти генерального директора ЗАТ, начальника відділу з охорони праці С. й заведуючої складом Р.

Генеральний директор підприємства свою провину в тому що трапилось заперечує, посилаючись на те, що він діяв за вказівкою Наглядацької ради, а також на те, що планом розвитку заводу на відповідний рік, затвердженою Наглядацькою радою, не передбачені витрати на природоохоронні заходи й вивіз відходів з території заводу. Начальник відділу з охорони праці й завідувач складу пояснили, що так само, як і генеральний директор, знали про токсичність речовин, що перебувають на складі, але нічого не вживали, тому що мали відповідне розпорядження свого безпосереднього керівника — генерального директора ЗАТ.

Виріште питання про відповідальність осіб, винних у вчиненні злочину.

Заняття № 2

  1. Характеристика злочинів у сфері водних ресурсів:

а) порушення правил охорони вод;

б) забруднення моря;

в) порушення законодавства про континентальний шельф України.

2. Характеристика злочинів у сфері лісокористування, захисту рослинного та тваринного світу:

а) знищення або пошкодження лісових масивів;

б) незаконна порубка лісу;

в) порушення законодавства про захист рослин;

г) незаконне полювання;

д) незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом;

е) проведення вибухових робіт з порушенням правил охорони рибних запасів;

є) порушення ветеринарних правил;

ж) умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду.

Завдання:

1. Назвіть предмет злочинів у сфері природних ресурсів.

2. Назвіть додатковий безпосередній об’єкт злочинів у сфері лісокористування, захисту рослинного та тваринного світу.

Задача № 1

Внаслідок помилки штурмана танкер, на борту якого транспортувалася нафта та дизельне томливо, потрапив на мілину в територіальних водах України. Два танки судна було пошкоджено і стався витік 200 кубометрів нафти у море. Капітан судна не повідомив адміністрацію найближчого морського порту України про аварію, і нафта поширилася на велику площину поверхні моря.

Кваліфікуйте діяння штурмана і капітана судна.

Задача № 2

1 травня група молодих людей розташувалася для відпочинку у лісосмузі біля залізничної колії. Після вживання спиртних напоїв А. і П. вирішили підпалити велике сухе дерево за допомогою пального. Дерево спалахнуло, і коли вогонь перейшов на інші дерева, група терміново залишила лісосмугу. Вогонь поширився на велику відстань, окрім декількох десятків дерев повністю згорів залізничний пост, я якому загинув черговий робітник залізниці.

Вирішить питання про кримінальну відповідальність А. і П.

Задача № 3

16 червня на території природного заповідника, в якому суворо заборонене будь-яке полювання, було затримано Н., К. та Р. В їх автомобілі була виявлена мисливська зброя та боєприпаси до неї, а також вбита косуля. Підозрювані заперечували, що це вони вбили тварину і наполягали на тому, що знайшли її в лісі вже мертву. Причин перебування на території заповідника з мисливською зброєю та боєприпасами до неї підозрювані пояснити не змогли. В ході досудового слідства виявилося, що тварина була вбита саме з рушниці Н., а Р. раніше був судимий за незаконне полювання.

Як слід кваліфікувати дії зазначених осіб?

Задача № 4

У., К. і Ш. відправилися в турпохід. Їх шлях пролягав через територію заповідника. Заночувавши на території заповідника, вони розвели багаття, для якого зрубали кілька невеликих дерев. Наступного ранку Ш., якому доручили загасити тліючі вугілля, несумлінно поставився до гасіння, у результаті чого виникла пожежа, і вогнем було знищено 200 га заповідного лісу.

Визначте відповідальність У., К. і Ш.

Література: 72, 248, 378.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]