Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. посібник ТКД.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Коефіцієнт радіоактивного ризику при рівномірному опроміненні всього організму

Радіоактивні речовини виділяються з організму через шлунково-кишковий тракт, нирки, дихальні шляхи, а також через молочні залози та шкірні покрови.

Найчутливішими до радіації є клітини організму, що швидко ростуть, відносно стійкою є м’язова тканина.

При опроміненні дозами, що значно перевищують гранично допустимі, людина може загинути миттєво через так звану "смерть під променем".

  1. Прилади вимірювання іонізуючих випромінювань.

Радіаційний контроль – це контроль за дотриманням норм радіаційної безпеки й основних джерел іонізуючого випромінювання.

Для виявлення та вимірювання радіоактивних випромінювань, радіоактивного забруднення різноманітних предметів, місцевості, продуктів харчування, фуражу, води застосовуються прилади радіаційної розвідки, для вимірювання поглинених доз опромінення - прилади дозиметричного контролю.

Наявність отруйних речовин (ОР) в повітрі, на місцевості, техніці та в інших середовищах визначається за допомогою приладів хімічної розвідки. Для виявлення сильнодіючих отруйних речовин використовуються прилади типу "Сирена".

За призначенням прилади радіаційної розвідки та дозиметричного контролю діляться на групи: індикатори, рентгенометри, радіометри, дозиметри.

Індикатори - найпростіші прилади радіаційної розвідки. За допомогою цих приладів вирішується завдання виявлення випромінення та орієнтовної оцінки потужності дози, головним чином β- та γ-випромінювання. За допомогою індикаторів можна встановити: збільшується чи зменшується потужність дози. До цієї групи відноситься прилад ДП-64, а з побутових СИМ-01, СИМ-03 та інші.

Індикатор-сигналізатор ДП-64 призначається для постійного нагляду та визначення початку радіоактивного зараження. Прилад працює в режимі спостереження і забезпечує звукову та світлову сигналізацію через 3 сек після досягнення рівня радіації - випромінювання 0,2 Р/год. Наявність γ-випромінювання визначається за спалахами неонової лампочки та звуковим сигналом. Пульт встановлюється в приміщенні, а датчик розміщується ззовні. Живлення приладу здійснюється від мережі напругою 220/127 В або акумулятора.

Рентгенометри призначені для визначення потужності дози рентгенівського або γ-випромінювання. Їх діапазон виміру від сотих долей рентгена до декількох сот рентгенів на годину. До цієї групи відносяться прилади ДП-5В, ІМД-1Р, ІМД-1С, ККТ-2, "Кактус" та інші. Із побутових приладів можна використовувати "Прип'ять", "Белла", "Сосна", "Синтекс" та інші.

Зокрема, вимірювач потужності дози ДП-5В (рентгенометр) призначений для:

- виявлення радіоактивного випромінювання;

- вимірювання рівня γ-радіації на місцевості і радіоактивної зараженості поверхні різних предметів за γ-випромінюванням;

-виявлення β-випромінювання.

Радіометри (вимірювачі радіоактивності) призначені для визначення ступеня радіоактивного забруднення поверхонь обладнання, техніки, одягу, взуття, об'ємів повітря, продуктів харчування, води головним чином α- та β- частинками. За допомогою радіометрів можливе вимірювання невеликих рівнів γ -випромінювань. До них відносяться установка ДП-100, "БЕТА".

Радіометр-дозиметр γ-, β- випромінювань РКС-01 "Стора" призначений для індивідуального та колективного користування при вимірюванні потужності експозиційної дози γ-випромінювання, а також щільності потоку β-частинок. Радіометр призначений для вимірювання радіаційного фону в місцях проживання і праці населення контролю радіаційної чистоти житлових і виробничих приміщень будівель та споруд, предметів побуту, одягу, поверхні ґрунту на присадибних ділянках, транспортних засобів тощо.

Дозиметри призначені для визначення сумарної дози опромінення, яку отримує особовий склад формувань за час перебування в районі дії, головним чином, γ -випромінення.

Зокрема, дозиметричні прилади призначені для:

- радіаційної розвідки (визначення рівня радіації на місцевості);

- контролю за ступенем зараження радіоактивними речовинами техніки, продуктів харчування, води та ін.;

- контролю за опроміненням (вимірювання поглинаючих доз опромінювання людей);

- визначення наведеної радіоактивності в ґрунті, техніці, предметах, які опромінювались нейтронними потоками.

Комплекти індивідуальних дозиметрів: ДК-02, ДП-22В, ДП-24, ІД-1, ІД-11, ІД-02 та інші. Наприклад, комплект дозиметрів ДП-22В (ДП-24) призначений для контролю доз радіаційного випромінювання людей, що перебувають на зараженій території. Діапазон виміру від 2 до 50 рентгенів. Похибка відліку не перевищує 10 %. Саморозряд дозиметра - до 4 рентгенів за добу. Комплект працює при температурі від - 40 до +50°С.

  1. Прилади хімічної розвідки.

Одним із видів зброї масового ураження є хімічна зброя, її дія базується на використанні бойових токсичних хімічних речовин, до якої відносять отруйні речовини і токсини, що уражають людей, тваринні та рослинні організми. Ці речовини мають високу токсичність і можуть викликати як тяжкі, так і смертельні ураження. Для отруйних речовин і токсинів характерним є проникання у приміщення, споруди, сховища, уражаючи усе живе. Іноді з визначенням факту застосування цього виду зброї та визначенням її типу виникають труднощі.

До приладів хімічної розвідки належить військовий прилад хімічної розвідки (ВПРХ) призначений для визначення у повітрі, на місцевості та інших об'єктах отруйних та сильнодіючих отруйних речовин. До приладу додається інструкція - пам'ятка з виявлення ОР, СДОР та інструкція щодо роботи з приладом та іншого обладнання. Вага приладу - близько 2,3 кг. Прилад складається з металевого футляра, в якому знаходяться: насос із колектором, насадка, грілка, захисні ковпачки, протидимові фільтри, ампуловідкривач і касети з індикаторними трубками. Ручний насос - поршневий, призначений для прососування повітря крізь індикаторні трубки.

Насадка до насоса призначена для роботи приладу при виявленні ОР, СДОР у диму, на поверхні ґрунту та інших об'єктах. При визначенні ОР в умовах низьких температур необхідно використовувати грілку, яка знаходиться в комплекті приладу.

Крім ВПХР для хімічної розвідки використовують прилад хімічної розвідки ПХР, в якому насос має гнізда для індикаторних трубок і аналіз можна робити відразу всіма трубками.

ППХР - напівавтоматичний прилад хімічної розвідки, має електричний насос, який може працювати від автомобільного акумулятора.

Для більш ретельних досліджень хімічного зараження в польових умовах використовується прилад ПХЛ-54 - польова хімічна лабораторія.

Крім перелічених приладів на стаціонарних постах можуть використовуватися автоматичні газоаналізатори ГСП-1 та ГСП-11. Вони призначаються для безперервного визначення наявності у повітрі ОР і радіоактивного випромінювання. Прилад прокачує повітря через стрічку, що змочена реактивом, який при наявності відповідної хімічної речовини змінює колір, це фіксує фотоелемент і подається світловий та звуковий сигнал.

Для контролю наявності СДОР в промислових приміщення випускаються стаціонарні автоматичні прилади.

Література: 6Б, 17Б, 18Б, 15Д, 17Д.