Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. посібник ТКД.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

9. Перша допомога при утопленні.

Першу допомогу у цьому випадку надати треба в першу хвилину після того, як потопаючого витягнуть з води – вважається, що так можна врятувати 90 % постраждалих. Спочатку слід оцінити стан потерпілого:

1. Якщо він знаходиться у свідомості, у нього наповнений пульс, збережене дихання: потерпілого потрібно заспокоїти, покласти на тверду поверхню так, щоб голова була опущена низько, по можливості роздягнути, розтерти руками або сухим рушником. Дати гаряче пиття і вкутати ковдрою.

2. Якщо постраждалий знаходиться без свідомості, але у нього збережений задовільний пульс і дихання: треба закинути його голову і висунути нижню щелепу, після чого укласти таким чином, щоб голова була низько опущена. Обернути палець носовою хусткою і звільнити ротову порожнину потерпілого від мулу, блювотних мас. Розітріть його тіло руками або рушником, накрийте ковдрою.

3. Якщо постраждалий знаходиться без свідомості, відсутня самостійне дихання, але зберігається серцева діяльність: потерпілого треба покласти на живіт на зігнуте коліно так, щоб голова опинилася внизу (рис. 4.10). Натисніть рукою на спину потерпілого між лопаток, піднімаючи при цьому іншою рукою його голову за чоло. Інший варіант: нахиліть постраждалого через борт човна або, поклавши обличчям вниз, підніміть його в області тазу. Звільніть дихальні шляхи. Потім кілька разів сильно стисніть грудну клітку, щоб вода вилилася з трахеї та бронхів. Якщо дихання немає, а серце продовжує працювати, треба відразу ж починати робити штучне дихання будь-яким відомим вам способом (з розрахунку 15-18 подихів у хвилину). Якщо у потерпілого відсутнє і дихання, і серцева діяльність, штучне дихання треба сумістити з масажем серця.

Рис. 4.10. Видалення води з дихальних шляхів та шлунку потерпілого.

10. Транспортування потерпілих.

Останнім завданням першої медичної допомоги є організація швидкого, безпечного, транспортування (доставки) потерпілого до лікувального закладу. Найефективнішим способом для цього є карета швидкої допомоги. При використанні іншого виду транспорту необхідно забезпечити перенесення потерпілого до лікувального закладу на ношах, у т.ч. імпровізованих або перенести на руках чи на лямці (рис. 4.11).

Рис. 4.11. Транспортування потерпілих.

Описані причини, ознаки і необхідні дії щодо надання першої допомоги потерпілим в умовах боротьби за виживання відіграють важливу роль у складних і екстремальних ситуаціях виробничої сфери, а також у побуті. Але треба завжди пам'ятати, що необхідно точно визначити симптоми, прийняти правильні рішення і, не втрачаючи часу, починати надавати допомогу, чітко додержуючись основних принципів: правильність і доцільність, швидкість, продуманість, рішучість і спокій. Адже, своєчасно надана та правильно проведена перша долікарняна допомо­га не лише рятує життя потерпілому, а й забезпечує подальше успішне лікування, запобігає розвиткові важких ускладнень.

Література: 3Б, 5Б, 6Б, 18Б, 8Д.