Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. посібник ТКД.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Інструкція про порядок дій у випадку надзвичайної ситуації в торгівельному комплексі

№ п/п

Найменування дій

Порядок і послідовність дій

Відповідальний

1

Повідомлення про НС

При НС необхідно негайно викликати рятувальну службу або підрозділи МНС: зателефонувати за номером 101 і дати повідомлення для місцевої команди ЦО.

2

Евакуація працівників з приміщення, де сталася НС

Евакуацію потрібно починати з приміщень, де сталася НС, а також з із приміщень, яким загрожує поширення шкідливих наслідків НС через коридори, запасні виходи і евакуаційні шляхи.

3

Перевірка кількості евакуйованих

Перевірити евакуйованих за кількістю і списком

4

Повідомлення про розміщення евакуйованих

Направити евакуйованих в безпечне місце за вказаною адресою

5

Ліквідація наслідків НС обслуговуючим персоналом до прибуття рятувальних підрозділів

Ліквідація наслідків НС організовується і проводиться негайно з моменту її виявлення, використовуючи всі підручні засоби

6

Участь у ліквідації наслідків НС після прибуття рятувальної команди

Для зустрічі викликаних рятувальників необхідно виділити особу з обслуговуючого персоналу, яка повинна чітко інформувати начальника служби про повну евакуацію з приміщення

Завдання 2. Скласти схему евакуації для торгівельного комплексу користуючись інструкцією.

Інструкція. Схема евакуації людей у випадку НС. Дана схема є графічним пла­ном приміщень з вказаними маршрутами руху евакуації людей (їх слід складати в масштабі 1:100 або 1:200). Схему будинку можна викрес­лювати в одну лінію. Напрям руху евакуаційних потоків відмічають кольоровими стрілками.

Для будинків складної конфігурації з різними комплексами приміщень викреслюються декілька схем евакуації, для багатоповерхових будинків - схеми евакуації по поверхах з показом маршрутів руху.

При різному планування поверхів, схеми евакуації складаються окремо для кожного поверху. Для поверхів, які мають однакове планування, складають одну схему з відміткою поверхів, до яких він відноситься. На схемах позначають приміщення (кабінет, ау­диторія, балкон першого ярусу, коридор та ін.) цифрами чи буквами. Нумерують також всі евакуаційні виходи та сходи. Це дозволяє більш простіше позначити схеми руху.

На схемі евакуації показують двері у відкритому вигляді. При цьому важливо, щоб вони відкривалися за ходом руху. В протилежному випадку необхідно перевісити двері за ходом руху людського потоку в сторону виходу назовні. Якщо окремі еваку­аційні виходи в нормальних умовах закриті, на схемі пройму показу­ють закритою і відмічають місце збереження ключів. Іноді ключі від зовнішніх дверей зберігають в ящиках, які прикріплені до зовнішньої стіни поряд з виходом.

Рис.12.1. Схема евакуації з другого поверху людей у випадку НС.