Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. посібник ТКД.docx
Скачиваний:
148
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Охарактеризуйте принципи та заходи захисту в умовах надзвичайної ситуації.

  2. Визначте захисні споруди цивільного захисту.

  3. Охарактеризуйте засоби індивідуального захисту.

  4. Охарактеризуйте засоби захисту людини від небезпечних факторів у надзвичайних ситуаціях мирного та воєнного часів.

  5. Охарактеризуйте прийоми та способи проведення рятувальних робіт.

  6. Визначте порядок проведення реанімаційних заходів.

  7. Обгрунтуйте послідовність складання плану евакуації на випадок виникнення НС.

  8. Визначіть вимоги до схеми евакуації на випадок виникнення НС.

Заняття 13

Тема 13. Оцінка обстановки у надзвичайних ситуаціях. Практичне заняття. Інструкційна картка до проведення практичного заняття за темою 13

Мета заняття: ознайомитися з оцінкою радіаційної, хімічної, пожежної та інженерної обстановки, навчитися визначати ступінь руйнування об'єктів господарської діяльності, визначати кількість аварій на інженерних мережах і комунікаціях в результаті аварій на об'єктах господарювання, визначати тривалість і проведення невідкладних робіт одного виду, давати інженерну оцінку захисту працівників, визначати захисні властивості захисних споруд, прогнозувати масштаби зараження сильнодіючими отруйними речовинами (СДОР) при аваріях на хімічно небезпечних об’єктах і транспорті, робити оцінку пожежної обстановки на об’єкті господарської діяльності.

В результаті вивчення теми студенти повинні

  • знати: сутність радіаційної і хімічної аварії, класифікацію зон зараження, вихідні дані для оцінки хімічної обстановки, вихідні дані для початкової оцінки пожежної обстановки, характеристику ступенів руйнування, послідовність оцінки захисних споруд від радіаційного ураження.

  • вміти: зробити попередній прогноз радіаційної обстановки, оцінити хімічну обстановку, що виникла в результаті потрапляння в навколишнє середовище небезпечних хімічних речовин, провести оцінку пожежної обстановки, провести оцінку інженерної обстановки, прогнозувати оцінку пошкоджень інженерних мереж і комунікацій населеного пункту, дати оцінку інженерних мереж і комунікацій, дати інженерну оцінку захисту працівників об'єкта господарювання, визначати захисні властивості захисних споруд.

Завдання для виконання роботи

Завдання 1. Визначіть ступінь руйнування торгового центру і населеного пункту, на території якого він знаходиться, за довільними вихідними даними згідно прикладу виконання.

Приклад виконання. Вихідні дані: Загальна площа населеного пункту Пнп = 50 , площа руйнувань населеного пункту Пр = 37,8 .

Після виникнення надзвичайної ситуації, викликаної вибухами і утворенням повітряної хвилі надмірного тиску, для оцінки матеріальних збитків і втрат населення в населених пунктах узагальненим критерієм є ступінь ураження населеного пункту, який можна визначити за формулою:

= ,

де Ср - ступінь руйнування населеного пункту (об'єкта); Пр - площа руйнувань; Пнп - загальна площа населеного пункту (об'єкта).

= = 0,7

Отже, ступінь руйнування населеного пункту 0,7.

    1. Визначення характеру руйнувань торгового центру.

Згідно з таблицею 13.1 населений пункт має сильний ступінь руйнування, характер руйнування торгового центру на його території є сильним і становить 70%.

Таблиця 13.1