Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.+для+контр.+для+заочників+.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
487.94 Кб
Скачать

46

УКООПСПІЛКА

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

Облік в страхових компаніях

Завдання та методичні вказівки з виконання контрольних робіт

для студентів заочного факультету

зі спеціальності 7.03050901 “Облік і аудит”

Львів

Видавництво Львівської комерційної академії

2011

Укладачі: к.е.н., доц. Медвідь Л.Г.,

ст.викл.. Боднар Л.Р.

Рецензент: доц. Канак Й.В.,

доц. Должанський А.М.

Відповідальний за випуск: доц. Бачинський В.І.

Рекомендовано до друку Вченою радою Інституту економіки та фінансів, протокол № 12 від 04.07.2011 р.

Медвідь Л.Г.,

Боднар Л.Р.

2011

Передмова

Світовий досвід переконує, що одним з важливих атрибутів стану економіки будь-якої країни ринкової орієнтації є розвиток страхування. В умовах ринкової економіки, соціальних перетворень та розвитку міжнародних відносин особливого значення набуває страхування різноманітних сфер господарювання та життєдіяльності людей як економічної категорії, що виражає необхідні і реально існуючі відношення між державою, підприємствами, організаціями усіх форм власності, населенням і страховими компаніями. Формування та динамічний розвиток нової галузі економічних відносин – страхування та надання страхових послуг – активно сприяє розвитку бізнесу і вирішенню соціальних проблем.

Закон України “Про страхування” (нова редакція), ухвалений Верховною Радою України 04.10.2001 року № 2745-Ш, відображає загальні норми страхової діяльності, вимоги щодо фінансової діяльності та умови платоспроможності страховиків. Прозорість страхового ринку і розвиток страхової діяльності залежить від раціонального управління нею, зокрема, обліком і контролем. На основі загальноприйнятих принципів теорії страхування, враховуючи досвід інших країн, законодавчо визначено основні економічні категорії та показники страхової діяльності, які потребують відповідного відображення в бухгалтерському обліку. Таким чином, виникла потреба системи бухгалтерського обліку страхової діяльності та підготовки спеціалістів даної галузі.

Для вирішення цього завдання студенти заочної форми навчання спеціальності 7.03050901 “Облік і аудит” вивчають курс “Облік в страхових компаніях”, який є невід’ємною складовою завершального блоку навчальних дисциплін при підготовці фахівців зі спеціальності “Облік і аудит”.

Метою вивчення курсу є глибоке засвоєння студентами питань організації й методики обліку, набуття студентами спеціальності 7.03050901 “Облік і аудит” практичних навичок з оформлення й здійснення операцій та відображення їх в обліку й фінансовій звітності страховиків.

Курс “Облік в страхових компаніях” розкриває основні концепції обліку в страхових компаніях, організацію страхової діяльності та визначення платоспроможності страховика; суть, порядок проведення й облік страхових платежів і розрахунків зі страхувальниками та страховими посередниками; облік страхових резервів, їх видів та принципів формування; форми перестрахування, порядок та умови його здійснення і облік операцій з передачі та отримання ризиків при цьому; облік доходів від страхової діяльності, облік витрат і фінансових результатів страховика. Успішне засвоєння курсу базується на вивченні чинних законів України, Декретів та Постанов Кабінету Міністрів України, Постанов і Інструкцій Міністерства фінансів та Національного банку України та інших нормативних актів з питань функціонування фінансово-кредитної системи, зокрема страхових компаній та бухгалтерського обліку в них, а також на знаннях загальноекономічних дисциплін, фінансів і кредиту, банківської справи, страхування, теорії бухгалтерського обліку, фінансового та управлінського обліку й Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати основні концепції обліку в страхових компаніях, організацію страхової діяльності та визначення платоспроможності страховика; суть, порядок проведення й облік страхових платежів і розрахунків зі страхувальниками та страховими посередниками; облік страхових резервів, їх видів та принципів формування; форми перестрахування, порядок та умови його здійснення і облік операцій з передачі та отримання ризиків при цьому; облік доходів від страхової діяльності, облік витрат і фінансових результатів страховика.

вміти заповнювати й перевіряти первинні документи; відображати операції зі страхування, перестрахування, формування страхових резервів та відображення доходів, витрат і фінансових результатів діяльності страховика на рахунках бухгалтерського обліку і в балансі; складати фінансову звітність та оцінювати платоспроможність страхових організацій.

Ґрунтовне вивчення курсу “Облік в страхових компаніях” можливо тільки за умови достатнього глибокого вивчення таких дисциплін: політекономія, макроекономіка, мікроекономіка, економіка підприємств, фінанси, економічний аналіз, інвестування, теорія бухгалтерського обліку, інформаційні системи і технології у фінансових установах, ринок фінансових послуг, фінансовий аналіз, бюджетна система, страхові послуги, фінансовий облік, управлінський облік, основи бізнесу, міжнародні валютно-кредитні відносини, фінанси спільних підприємств тощо.