Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА екологія.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
301.57 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

Львівський інститут економіки і туризму

Кафедра оздоровчого харчування, екології і безпеки туризму

Методичні рекомендації для проведення практичних робіт

з дисципліни «Екологія»

для студентів денної та заочної форм навчання

напрямків підготовки 6.140103 „Туризм”

та 6.140101 „Готельно-ресторанна справа”

Львів-2012

Методичні рекомендації для проведення практичних робіт з дисципліни „Екологія” для студентів денної та заочної форм навчання спеціальностей 6.140103 „Туризм”, 6.140101 „Готельно-ресторанна справа” – Львів, ЛІЕТ, 2012 - 32 с.

Укладачі: Бомба М. Я., д. с.-г. н., професор

Кучинська І.В., к.б.н., ст. викладач

Параняк Р.П., д.с.-г.н., професор

Рецензент: Лихочвор В.В., зав. кафедрою технологій в рослинництві Львівського національного аграрного університету, д.с.-г.н., професор

Відповідальний за випуск:

Бомба М.Я., зав. кафедрою оздоровчого харчування і безпеки туризму

Рекомендовано до друку

на засіданні кафедри оздоровчого харчування

екології та безпеки туризму

протокол № 1 від 7.09.2012 р.

Зав кафедрою ___________д.с.-г.н., проф. Бомба М.Я.

© Львівський інститут економіки і туризму, 2012

Вступ

Екологія - це наука про взаємовідносини живих істот між собою та навколишнім природним середовищем. У свою чергу дисципліна «Основи екології» вивчає взаємодію господарської діяльності людини, зокрема, промисловості, транспорту, енергетики, сільського господарства з навколишнім природним середовищем та розробляє принципи і засоби, що виключають прямі і побічні негативні антропогенні впливи на біосферу.

Екологічні проблеми безперервно пов’язані з технологічними процесами, обладнанням, організацію виробництва. Вирішення їх має важливе значення для розвитку народного господарства, що в перспективі може вплинути на рівень економіки і довкілля нашої країни.

вплинути на рівень економіки і довкілля нашої країни.

Завдання дисципліни - передати студентам знання про закономірності взаємодії суспільства та природи, основні природоохоронні проблеми, що виникають в умовах сучасного промислового та аграрного виробництва і їх вплив на людину, відновлення і раціонального використання природних ресурсів, на базі сучасних досягнень науки, техніки та технології з захисту навколишнього природного середовища.

Програма «Основи екології» вивчає глобальні проблеми екології: закони екології та основні поняття; екологічні чинники та їх вплив на довкілля, джерела та наслідки забруднення навколишнього середовища; класифікації шкідливих речовин, принципи нормування шкідливих речовин у навколишньому середовищі; дає можливість правильно оцінити екологічні збитки.

У результаті вивчення дисципліни «Основи екології» студент повинен уміти кваліфіковано ставити і вирішувати природоохоронні завдання щодо охорони та раціонального використання природних ресурсів, а також оцінювати збитки, завдані природі від існуючих у народному господарстві технологій, тощо.

Методичні рекомендації складені у відповідності з вимогами програми курсу «Екологія» для студентів денної та заочної форм навчання напрямків підготовки 6.140103 „Туризм” та 6.140101 „Готельно-ресторанна справа”.

Практичне заняття № 1