Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курсової роботи Фінанси, Фінанси підп...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
672.26 Кб
Скачать

Методичні РЕКОМЕНДАЦІЇ та завдання

для виконання курсової роботи

з НАВЧАЛЬНих ДИСЦИПЛІН

«ф і н а н с и,

фінанси підприємств»

для студентів 3-го курсу,

які навчаються за галуззю знань

0305 «Економіка та підприємництво»,

за напрямом підготовки

6.030508 «Фінанси і кредит»

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

(денної та заочної форм навчання)

ЛЬВІВ – 2012

УДК 336:005

Методичні рекомендації та завдання для виконання курсової роботи з навчальних дисциплін «Фінанси, Фінанси підприємств» для студентів 3-го курсу, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво», за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр». [Біттер О. А., Буряк Н. Б., Дуб А. Р., Лукаш С.В., Перетятко Л.А., Петик Л.О., Попович Д. В.] 3-тє вид., переробл. і доповн.– Львів: Видавництво ЛДФА, 2012. – 46 c.

Укладачі:

Біттер О. А., к.е.н., доц., завідувач кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів ЛДФА

Буряк Н. Б., к.е.н., доц. кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів ЛДФА

Дуб А. Р., к.е.н., доц. кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів ЛДФА

Лукаш С.В., к.е.н., доц. кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів ЛДФА

Перетятко Л. А., к.е.н., доц. кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів ЛДФА

Петик Л. О., к.е.н., доц. кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів ЛДФА

Попович Д. В., к.е.н., доц. кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів ЛДФА

Рецензенти:

Шевчук Л. Т., д.е.н., проф., завідувач відділу територіальних суспільних систем і просторового розвитку ІРД НАНУ;

Заруба В. Я., д.е.н., проф., завідувач кафедри економічної кібернетики та маркетингового менеджменту інституціонального технічного університету «Харківського політехнічного інституту»

Затверджено на засіданні кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів (протокол № 1 від 30.08.2012р.) як Методичні рекомендації та завдання для виконання курсової роботи з навчальних дисциплін «Фінанси, Фінанси підприємств» підготовки бакалаврів денної та заочної форм навчання галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом 6.030508 «Фінанси і кредит».

© Львівська державна фінансова академія, 2012

© Біттер О. А., Буряк Н. Б., Дуб А. Р., Лукаш С.В., Перетятко Л. А., Петик Л.О., Попович Д. В. 2012

З М І С Т

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 4

1. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ЩОДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 5

2. ОСНОВНІ ЕТАПИ ПІДГОТОВКИ КУРСОВОЇ РОБОТИ 6

3. СТРУКТУРА ТА ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 8

4. Захист та критерії оцінювання курсової роботи, її зберігання 11

5. Вихідні дані та методичні рекомендації для виконання розрахункової частини курсової роботи 14

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ І РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 31

ДОДАТКИ 33

Загальні положення

Складовим елементом навчального процесу у підготовці фахівців галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» є виконання студентами курсової роботи з навчальних дисциплін «Фінанси, Фінанси підприємств».

Навчальні дисципліни «Фінанси, Фінанси підприємств» є самостійним розділом економічної науки, знання яких є обов’язковими для усіх фахівців у сфері фінансів. Підсумковим етапом вивчення дисциплін «Фінанси, Фінанси підприємств» є курсова робота, в процесі виконання якої студенти поєднують теоретичні знання з практичним досвідом роботи в сфері фінансових відносин.

Метою написання курсової роботи є поглиблення та закріплення отриманих студентом теоретичних знань з дисциплін «Фінанси, Фінанси підприємств»; формування вмінь практичного застосування самостійно обраних методик для висвітлення теоретичної частини та розв’язання встановлених ситуаційних завдань щодо визначення показників фінансово-господарської діяльності підприємства, проведення їх оцінки та аналізу.

Предметом курсової роботи є сукупність фінансових відносин, які виражають розподіл і перерозподіл вартості валового внутрішнього продукту і національного доходу на макро – і мікрорівнях.

Основні завдання виконання курсової роботи:

  • розкрити і засвоїти призначення фінансів, організаційно – правову основу їх функціонування, характеристику ланок фінансової системи та механізм їх впливу на економічні перетворення в процесі ринкових реформ;

  • набути вміння практичного застосування методичних підходів щодо визначення фінансових результатів діяльності підприємства, оцінки його рентабельності;

  • формування навичок щодо економічної інтерпретації отриманих фінансових показників.

Курсова робота має на меті закріпити і систематизувати знання студентів з дисциплін, що складають даний курс: «Фінанси, Фінанси підприємств», розвинути навички студентів у самостійній роботі, навчити їх практично застосовувати одержані ними теоретичні знання при реалізації конкретних завдань, зумовлених специфікою роботи фінансових підрозділів підприємств, організацій, установ.

Курсова робота виконується студентами 3-го курсу денної та заочної форм навчання у відповідності із навчальним планом за спеціальністю.

1. Основні завдання щодо виконання курсової роботи

Перш ніж розпочинати виконувати курсову роботу, студент повинен ознайомитися з основними завданнями щодо її виконання:

  1. Актуальність теми. Курсова робота може претендувати на той чи інший ступінь актуальності тільки тоді, коли її тема відповідає вивченню сучасних закономірностей функціонування фінансової системи держави, сфери фінансових відносин господарюючих суб’єктів та населення, а питання, що розкриваються в роботі, важливі для розуміння суті і структури діяльності державних фінансових органів, банків, страхових організацій, підприємств, їх економічних, організаційних, правових та інших сторін.

  2. Рівень теоретичного обґрунтування. Ця вимога означає, що студент повинен розкрити обрану тему курсової роботи на сучасному рівні розвитку фінансової науки, використовуючи такі підходи й наукові знання, що пояснюють різні явища і події з позицій сьогодення. Крім того, студент повинен достатньо повно розкрити основні поняття і терміни, що стосуються проблеми курсової роботи, включити у зміст матеріалу тільки об’єктивні факти і реальні практичні приклади.

  3. Дослідницький характер. У курсовій роботі повинні міститись елементи дослідження:

  • опрацювання достатньої кількості сучасних вітчизняних і зарубіжних літературних та електронних джерел (нормативно-правової бази, підручників, навчальних посібників, монографій, довідників, енциклопедій, журнальних та газетних статей, статистичних щорічників, даних мережі Інтернет тощо);

  • систематизація та аналіз різних методів, поглядів і підходів та формування на цій основі власного бачення щодо вирішення зазначених у роботі проблемних питань;

  • порівняння теоретичних та практичних засад діяльності вітчизняних і зарубіжних державних фінансових органів, підприємницьких структур різних форм власності та галузей господарювання; розробка рекомендацій щодо їх покращення в Україні.

  1. Грамотність оформлення. Це важлива вимога до якості курсової роботи. Робота повинна бути граматично та стилістично правильно написана. Для цього потрібно дотримуватись норм орфографії української мови та методичних рекомендацій щодо оформлення курсової роботи. Виконання зазначеної вимоги має на меті сформувати у студента культуру оформлення наукових праць, яка може знадобитись йому в подальшій професійній діяльності.