Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Макроекономіка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

УКООПСПІЛКА

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

МАКРОЕКОНОМІКА

Методичні вказівки для підготовки до семінарських занять

для студентів денної форми навчання за напрямом підготовки 6.140101

«Готельно-ресторанна справа»

ЛЬВІВ - 2010

Уклали: проф. Башнянин Г.І.

доц. Томашик Л.С

ст.вик. Зав’ялова О.Р.

Відповідальний за видання

д.е.н., проф. Башнянин Г.І.

Основне завдання макроекономіки як складової частини економічної теорії полягає в тому, щоб надати студентам базові теоретичні знання та найпростіші практичні навички з питань механізму функціонування національної економіки в умовах ринкових відносин. Для поглибленого вивчення та закріплення теоретичного матеріалу і набуття практичних навичок у розв’язанні макроекономічних завдань країни важливого значення набувають практичні заняття з курсу макроекономіки.

Студенти повинні оволодіти методикою і методоологією макроекономічного аналізу економічних систем, навчитися використовувати сучасні методи наукового дослідження в процесі вивчення економічних явищ, вивчити найбільш загальні принципи функціонування макроекономічних систем в розвинутих західних національних економіках, а також в перехідних економіках.

Вивчення курсу «Макроекономікая» дає можливість студентам навчитися аналізувати конкретні макроекономічні факти функціонування національних економічних систем і на їх основі робити наукові узагальнення та висновки, на достатньому рівні оволодіти методикою і методологією економічного аналізу, заснованого на побудові і подальшому науковому аналізі економіко-математичних функцій та моделей, вміти використовувати в процесі економічного аналізу графічні методи, набути першого досвіду здійснення самостійних наукових досліджень в процесі підготовки наукових і курсових робіт, рефератів, проходженя економіко-комерційної практики на підприємствах.

Під час оволодіння курсом «Макроекономіка» студенти повинні вивчити класичні та сучасні проблеми і методи державного регулювання макроекономічних систем, навчитися аналізувати рівень економічної ефективності певних методів чи інструментів державного регулювання макроекономічних систем, досліджувати та аналізувати основні тенденції розвитку сучасних, найбільш розвинутих західних економік, а також перехідної економіки.

Модуль 1. Макроекономічна рівновага

Тема 1: Макроекономіка як наука Методичні поради

Даною темою розпочинається вивчення макроекономічної теорії. Макроекономіка має власний об’єкт та предмет дослідження, в процесі якого використовує певні методи. Це дає їй змогу пояснити механізми функціонування національної економіки та обґрунтувати практичні рекомендації щодо економічної політики держави, спрямованої на стабілізацію розвитку національного господарства та зростання загального добробуту суспільства.

Мета вивчення даної теми – з’ясувати об’єкт, предмет та методи макроекономічних досліджень, зрозуміти функції та роль макроекономіки в житті сучасного суспільства. Певну увагу при цьому слід приділити історії виникнення та розвитку цієї науки, її напрямам та школам.

Вивчення матеріалу доцільно розпочати з наголосу на тому, що макроекономіка є дуже важливою наукою, адже вона дає змогу зрозуміти чому, за рахунок чого одні держави забезпечують своїм громадянам високий рівень добробуту, в той час як інші країни в економічному плані розвинуті слабо, а основна чисельність їх громадян живе у злиднях.

Слід наголосити, що макроекономіка є досить суперечливою наукою. Між представниками різних її шкіл та напрямів немає єдності щодо того, як функціонує національна економіка на макрорівні. Фундаментальними питаннями, які розділили вчених макроекономістів є наступні:

  1. Чи має ринкова економіка внутрішні регулятори, які забезпечують повну зайнятість ресурсів?

  2. Чи повинна держава втручатися в механізм ринкової економіки щоб його поліпшити?

  3. Якщо держава повинна втручатися в механізм ринкової економіки з метою його поліпшення, то які заходи їй слід застосувати для цього ?

Щоб зрозуміти яким чином пізнається поведінка національного господарства держави необхідно: ознайомитися з методом макроекономіки та основними етапами пізнання предмету макроекономіки.

Для кращого розуміння причин, які призвели до розбіжностей у поглядах макроекономістів різних шкіл та напрямів, доречно ознайомитися з основними історичними етапами становлення та розвитку макроекономічної теорії.

В темі є ряд питань, які потребують поглибленого самостійного вивчення. Зокрема, до них відносять 4 основні етапи процесу пізнання предмету макроекономіки, а саме :

  1. Збір та аналіз статистичних даних протягом певного періоду часу про доходи, ціни, безробіття та багато інших економічних показників на основі даних державного комітету статистики України та обласних управлінь статистики. Подання опрацьованого статистичного матеріалу у табличній формі та графічним методом;

  2. Визначення закономірностей та тенденцій функціонування національної економіки та відображення їх у формі аналітичного висновку;

  3. Формування гіпотези (неперевіреного теоретичного принципу) розвитку національної господарської системи;

  4. Формування положень економічної політики, заходів, які забезпечують розв’язання виявленої проблеми на підставі отриманих теоретичних положень та принципів.

Матеріал для опрацювання цих питань найкраще взяти з наступних підручників :

  1. Економічна теорія. / За ред. З. Ватаманюка та С. Панчишина. К.: Альтернативи. – 2001. – С. 118-125.

  2. Лапішко М. Основи фінансово-статистичного аналізу економічних процесів. Львів: Cвіт, 1995. – С. 39-48.

  3. Макроекономіка. / За ред. А. Г. Савченка. Київ. – С. 10-27.

  4. Радіонова І. Макроекономіка та економічна політика. Київ: Таксон. – 1996. – С. 3-7.

План лекції

  1. Об’єкт і предмет макроекономічної теорії.

  2. Структура і функції макроекономічної теорії.

  3. Особливості методу макроекономічної теорії.

  4. Історичні етапи становлення і розвитку макроекономічної теорії.

Теми для рефератів

    1. Структура макроекономічні теорії.

    2. Особливості графічного методу макроекономічної теорії.

    3. Класична макроекономічна теорія.

    4. Кейнсіанська макроекономічна теорія.

    5. Монетаристська макроекономічна теорія.

    6. Використання економічних моделей в макроекономіці.

План семінару

  1. Суть макроекономіки як науки.

  2. Об’єкт і предмет макроекономічної теорії.

  3. Структура макроекономічної теорії.

  4. Функції макроекономічної теорії.

  5. Особливості методу макроекономічної теорії.

  6. Історичні етапи становлення та розвитку макроекономічної теорії.

Основна література

  1. Аналітична економіка: макроекономіка і мікроекономіка: Навч. посіб.:/ За ред. С.Панчишина і П.Островерха. – Кн.1: Макроекономіка. – 4-те вид., випр. і доп. – К.: Знання, 2006. – С. 299-304.

  2. Дорнбуш Р., Фішер С. Макроекономіка. Київ: Основи, 1996. – С. 13-19.

  3. Економічна теорія. / За ред. З. Ватаманюка і С. Панчишина. К.: Альтернатива. – 2001. – С.118-125.

  4. Економічна теорія: Макро- і Мікроекономіка. / За ред. З.Г. Ватаманюка і С.М. Панчишина. – Київ: Видавничий дім Альтернативи, 2005 – С. 118-133.

  5. Круш П. В., Тульчинська С.О. Макроекономіка: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – С. 10-24.

  6. Макроекономіка. // За ред. А.Г. Савченка. Київ, 1998. – С. 10-27.

  7. Манків Н. Грегогі Макроекономіка. Київ: Основи, 2000. – С. 34-35.

  8. Панчишин Степан. Макроекономіка: Навч. посібник. Вид. 3-тє, стереотипне. – К.: Либідь, 2005 – С. 9-48.