Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Макроекономіка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Економічні ситуації та ділові ігри

Завдання 1.

Наведіть по 2 власні приклади виходячи з поточної економічної ситуації в державі, які стосуються позитивної та нормативної макроекономіки. Обґрунтуйте свою позицію.

Завдання 2.

Для кожної функції макроекономіки наведіть власний ілюстративний приклад. Обґрунтуйте, що він відноситься до саме цієї функції макроекономіки.

Тема 2: Макроекономічна виробнича система: результати виробництва Методичні поради

Аналіз ефективності функціонування економіки можна проводити на різних рівнях: по-перше, на рівні окремих господарських одиниць, таких як підприємства (фірми), домогосподарства і, по-друге, в масштабі всього народного господарства та його складових із використанням агрегованих величин (наприклад, показників сукупного попиту та сукупної пропозиції). Оскільки обидві сфери людської діяльності – на рівні фірми і в масштабі країни взаємопов’язані, то між мікро- та макроаналізом немає непереборної межі; але розділ рівней, навіть при певній його умовності, корисний в методичному плані і відображає реально існуючі різниці між інтересами окремого індивідуума, однієї фірми та інтересами суспільства в цілому.

Основні проблеми теми присвячені вивченню методичних питань аналізу ефективності функціонування економічної системи як цілого, тобто на макрорівні. Макроекономічним об’єктом є суспільне (національне) виробництво, яке являє собою безперервний рух товарів та грошових потоків, що охоплюють чотири основні сфери: виробництво, обмін, розподіл і споживання.

Макроекономіка, з одної сторони, утворює те господарське середовище, в якому працюють окремі підприємства (фірми), існують індивідуальні споживачі, функціонують галузі, ринки та інші мікроекономічні одиниці, які, з другої сторони, разом узяті утворюють макроекономіку. В макроаналізі їх агрегують, тобто об’єднують в укрупнені економічні агрегати, наприклад, в сектори підприємств, домогосподарств, споживання, накопичення тощо. Розподіл праці викликає спеціалізацію, яка призводить до постійного обміну між економічними агентами, що є базою для постійних господарських зв’язків.

Поняття національного виробництва, його структура є центральною в темі, на основі чого досліджується кругооборот національного виробництва та його результати (суспільний продукт і його форми), методи виміру обсягу національного виробництва, визначаються шляхи підвищення ефективності функціонування економічної системи.

Тему доцільно вивчати у двох взаємопов’язаних лекціях. В першій слід розглянути загальнотеоретичні та методологічні питання, пов’язані з поняттям національного виробництва, визначенням руху товарів і грошових потоків у основних сферах: виробництві, обміні, розподілі та споживанні.

Рух витрат і доходів, грошей, ресурсів та продукції у сфері економічної діяльності представлений схемою кругообороту національного виробництва, в процесі якого приймають участь домашні господарства, підприємства (фірми), держава та фінансові організації. Аналіз кругообороту національного виробництва дозволяє уявити загальну картину функціонування макроекономічної системи.

Для оцінки ефективності функціонування економічної системи як цілого потрібна система взаємопов’язаних макроекономічних показників. В Україні слід активно впроваджувати систему національних рахунків (СНР), в основу яких покладені рекомендації ООН. Суть та основні положення системи національних рахунків, особливості її формування в Україні розглядаються в першій лекції теми.

Друга лекція теми присвячена методичним і практичним питанням виміру ефективності функціонування національної економіки. Головним показником в СНР є валовий національний продукт (ВНП), який визначається як сукупна ринкова вартість всього обсягу кінцевого виробництва товарів і послуг, вироблених в економіці за рік.

Дві точки зору на ВНП обумовлюють два підходи до виміру всього обсягу виробництва. Тому в практиці ВНП розраховується двома способами: за витратами та за доходами, які слід докладно розглянути.

Для виміру національного обсягу виробництва та аналізу ефективності функціонування економіки в цілому в СНР передбачаються похідні взаємопов’язані макроекономічні показники, методи розрахунків яких на основі ВНП завершують тему.

Поглиблення самостійного вивчення вимагають проблеми суспільного виробництва як системи економічних відносин (Башнянин Г.І., Лазур П.Ю., Медведєв В.С. Політична економія. Підручник – К.: Ніка-центр Ельга, 2000. – С. 33-58) і економічної ефективності (Экономика. Учебник. 3-е изд., перераб. и доп. / Под. ред. д.э.н. проф. А.С.Булатова. – М.: Юристъ, 2000. – С. 62-64).