Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Макроекономіка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Словник нових термінів і понять

1. Боргова криза – криза зовнішньої заборгованості, яка проявляється в неспроможності країни-боржника обслуговувати зовнішню заборгованість у повному обсязі.

2. Борговий своп (конверсія боргу) – загальноприйнятий метод скорочення зовнішнього боргу, який може набирати таких форм: викуп боргу, капіталізація боргу, конверсія “борг-борг”.

3. Бюджет повної зайнятості (структурний бюджет) – характеризує рівень урядових видатків і надходжень, дефіциту або надлишку бюджету за умови, що упродовж року економіка функціонувала за повної зайнятості.

4. Бюджетна концепція функціональних фінансів – передбачає забезпечення збалансованості економіки, а не бюджету. При цьому досягнення макроекономічної стабільності може супроводжуватися як сталим позитивним сальдо, так і сталим бюджетним дефіцитом.

5. Викуп державного боргу – надання країні-боржникові можливості викупити власні боргові зобов’язання на вторинному ринку боргів.

6. Внутрішній державний борг – заборгованість держави своїм громадянам, фірмам та інституціям (тобто коли власниками державних цінних паперів є резиденти).

7. Державний борг – загальна сума заборгованості уряду власникам державних цінних паперів, що дорівнює сумі його минулих бюджетних дефіцитів мінус бюджетні надлишки.

8. Ефект витіснення – зростання процентних ставок і як наслідок зменшення запланованих інвестиційних видатків в економіці, що спричинюється збільшенням взятих урядом позик на грошовому ринку.

9. Ефект чистого експорту – зростання внутрішніх процентних ставок спричиняє збільшення зовнішнього попиту на вітчизняні цінні папери, що призводить до підвищення попиту на іноземну валюту і обмінного курсу національної валюти і як результат – до скорочення експорту та збільшення імпорту.

10. Зовнішній державний борг – заборгованість держави іноземним громадянам, фірмам та інституціям.

11. Капіталізація боргу – обмін зовнішнього боргу на власність країни; надання іноземним банкам можливості обмінювати боргові зобов’язання даної країни на акції її промислових, торговельних та інших корпорацій.

12. Конверсія “борг-борг” – заміна існуючих боргових зобов’язань новими.

13. Обслуговування державного боргу – сплата основної суми боргу і відсотків по ньому.

14. Потенційне (структурне) бюджетне сальдо – сальдо бюджету повної зайнятості.

15. Реструктуризація зовнішнього боргу – перегляд умов його обслуговування: відсотків, суми, строків сплати.

16. Рефінансування державного боргу – виплата власникам державних цінних паперів, строк погашення яких настав, грошей, отриманих від продажу нових цінних паперів, або обмін погашених цінних паперів на нові.

17. Сеньйораж – доход від друкування грошей.

18. Управління зовнішнім боргом – утримання зростання зовнішніх зобов’язань країни у межах її спроможності обслуговувати борг.

19. Фактичне бюджетне сальдо – сальдо яке формується в умовах фактичного рівня зайнятості.

20. Фактичний бюджет – відображає реальні надходження, видатки і дефіцит за певний період.

21. Циклічне бюджетне сальдо – сальдо, яке формується під дією циклічних економічних коливань.

22. Циклічний бюджет – характеризує вплив ділового циклу на бюджет та вимірює зміни надходжень, видатків і дефіцитів, які виникають через те, що економіка не працює за потенційного обсягу виробництва, а перебуває у стані піднесення або спаду (визначається дією автоматичних стабілізаторів). Циклічний бюджет є різницею між фактичним і структурним бюджетом (бюджетом повної зайнятості).

23. Циклічно збалансований бюджет – рівність обсягу чистих урядових надходжень та обсягу урядових видатків на товари і послуги протягом ділового циклу; дефіцити, що виникають у фазі спаду, нейтралізуються надлишками бюджету у фазі піднесення.

24. Щорічно збалансований бюджет – рівність урядових видатків і надходжень кожного року.