Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Макроекономіка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Словник нових термінів і понять

1. Акація – цінний папір, який підтверджує право його власника на долю в майні підприємства (компанії), і дає право його власнику приймати участь в управлінні підприємством та отримувати дивіденди.

2. Вторинний ринок цінних паперів – це ринок, де здійснюється перепродаж цінних паперів між різними інвесторами, інвесторами і фінансовими посередниками та між фінансовими посередниками.

3. Депозитна розписка – цінний папір, який випускається національним банком і підтверджує його володіння акціями іноземних компаній (фірм).

4. Євроакція – це акція, яка пропонується для продажу одночасно на кількох національних фондових ринках.

5. Євровалюта – це іноземна валюта, в якій здійснюються операції за межами країн – емітентів усіх валют.

6. Євродепозитний сертифікат – фінансовий документ, що свідчить про внесення в банк-емітент депозиту у євровалюті. При пред‘явленні його банк сплачує власнику вказану в сертифікаті суму з процентами.

7. Євронота – коротко- і середньостроковий цінний папір з плаваючою процентною ставкою, який випускається на вільний ринок зі скидкою від об‘явленої вартості.

8. Єврооблігація – облігація, що номінована в іншій валюті, ніж валюта країни, в якій вона продається. Її номінал визначається в одній або декількох валютах. Розміщується одночасно на ринках декількох країн. Емісія здійснюється консорціумом (синдикатом) банків.

9. Європапери – фінансові документи, випущені у валюті, яка для емітента є іноземною. Вони розміщуються серед іноземних інвесторів, для яких ця валюта є також, як правило, іноземною. Розміщуються на ринках декількох країн.

10. Євроринок – це сукупність грошових засобів в іноземних валютах, які функціонують як позиковий капітал за межами національних економік. Це наднаціональний ринок позикових капіталів.

11. Євроринок цінних паперів – це ринок, де здійснюється обіг цінних паперів, грошовим компонентом яких є євровалюта.

12. Іноземна акція – це акція, випущена корпорацією-нерезидентом на фінансовий ринок іншої країни.

13. Іноземна облігація – різновид національної облігації. Її специфіка зв‘язана лише з суб‘єктом-емітентом і суб‘єктом-інвестором, які знаходяться в різних країнах.

14. Іноземні ринки цінних паперів – фінансові ринки держав, на яких укладаються угоди щодо фінансових активів нерезидентів – іноземних цінних паперів.

15. Іноземні цінні папери – фінансові документи в національному фінансовому центрі. Розміщуються на ринку однієї країни.

16. Міжнародний кредитний ринок – частина міжнародного ринку капіталу, на якому формуються попит і пропозиція на середньо- і довгостроковий позиковий капітал.

17. Міжнародний ринок капіталу – ринок, на якому гроші виступають не як міжнародний купівельний та платіжний засіб, а як позиковий капітал, тобто як самозростаюча вартість.

18. Міжнародний ринок цінних паперів – це ринок, на якому відбувається торгівля цінними паперами між нерезидентами та торгівля фондовими цінностями, вираженими не в національних валютах.

19. Мультивалютна (багатовалютна) облігація – облігація, номінальна вартість якої визначена не в одній, а в декількох валютах.

20. Облігація – це цінний папір, який посвідчує внесення його власником певних коштів і підтверджує зобов‘язання емітента відшкодувати власникові номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений строк із виплатою проценту.

21. Опціон – контракт, який надає покупцю за певну плату право (яке не є його зобов’язанням) купити чи продати реальний або фінансовий актив в період до визначеної дати по фіксованій ціні. Опціон передбачає односторонню передачу фінансового ризику від покупця опціону до продавця за що покупець сплачує продавцю премію, яка і є вартістю опціону.

22. Паралельна єврооблігація – облігація, яка являє собою комбінацію групи іноземних облігацій декількох країн з синхронізацією умов і строків випуску.

23. Первинний ринок цінних паперів – ринок перших і повторних емісій цінних паперів, на якому здійснюється їх початкове розміщення серед інвесторів (перших покупців).

24. Програма середньострокових євронот – механізм залучення фінансування на євроринку шляхом періодичного випуску боргових цінних паперів у межах заздалегідь визначеної програми.

25. Ролл-оверний кредит – кредит, що передбачає періодичний (через кожні 3-6 місяців) перегляд процентної ставки.

26. Синдифікований єврокредит – організовується в рамках консорціуму, що об’єднує декілька банків-менеджерів, які ділять між собою тягар по наданню кредиту і ризику по ньому, джерелом кредиту є ресурси євровалютного ринку.

27. Титули (права) власності – цінні папери, які підтверджують право їх власника на долю в капіталі підприємства, на отримання частини прибутку у вигляді дивідендів і участі в управлінні цим підприємством.

28. Урядова облігація – це конвертована облігація, яка продається з опціоном або подвійним опціоном.